Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen jumper - egr kopci na czarno brak mocy

enginegarage 29 Apr 2013 22:10 17478 7
    enginegarage
    Level 12  
    Witam
    Jumper 2.2 2007r problem jak w temacie jak zimny czasami jest ok, ale czasami od początku jest czarny dym i nie ma mocy. Komputer pokazuje błedy:
    p0401
    p0103
    p0404
    p0405
    Kasują się egr wyczyszczony i mechanizm przesmarowany
    Proszę o sugestie co zrobić czy z marszu wymieniać .
    Pozdrawiam
    andrzej20001
    Level 43  
    Wymieniąć póki sie p0666 nie pokaże.
    jpkowiec
    Level 12  
    Do najczęstszych awarii układu EGR należy zablokowanie zaworu, co może być spowodowane nagromadzeniem się nagarów lub nieszczelnością przewodów doprowadzających podciśnienie lub spaliny. Awarie te mogą skutkować uszkodzeniem sondy lambda (odpowiadającej jakby nie patrzeć za skład mieszanki więc możliwe, że dlatego tracisz moc), zakłóceniami w pracy jednostki napędowej lub dymieniem z układu wydechowego.
    WYMIANA!!!
    kybernetes
    Level 39  
    jpkowiec wrote:
    Awarie te mogą skutkować uszkodzeniem sondy lambda (odpowiadającej jakby nie patrzeć za skład mieszanki więc możliwe, że dlatego tracisz moc)

Od kiedy to w tym silniku jest sonda lambda? Tu problem z EGR polega na zacinaniu się i blokowaniu zaworu (wskutek mechanicznego zużycia uszczelnień i/lub korozji), jak już się zepsuje to nic z tym nie zrobisz - taka uroda elektrycznego napędu. I taki popsuty zawór należy oczywiście wymienić. A jak będziesz zwlekał to się zatnie w pozycji otwartej i auto na sznurku z trasy będziesz ściągał deszczową nocą.

PS: wymieniając zawór nie zapomnij o nowych śrubach i uszczelkach - jeśli nawet uda się je wykręcić to wyglądają jak po wojnie 30 letniej. A i powierzchnie kołnierzy należy też dokładnie oczyścić przed montażem nowego.
    jpkowiec
    Level 12  
    kybernetes wrote:
    Od kiedy to w tym silniku jest sonda lambda?
    Odkąd ją producent tam zamontował.? Sonda lambda od kilku lat jest standardem aby można było sprostać coraz to restrykcyjniejszym wymogom dotyczącym spalin nawet w dieslach od ok.2001-02. Pojazd z '07 i bez niej.? Nie wydaje się podejrzane.?
    kybernetes
    Level 39  
    jpkowiec wrote:
    Pojazd z '07 i bez niej.?

Przecież w dieslu sonda lambda to jest powszechna dopiero od normy euro 5! A ta Puma jest na euro 4.
    jpkowiec
    Level 12  
    Wygrałeś. Nie brałem pod uwagę standardów emisji spalin Euro.
    piotr2691
    Level 10  
    Mam podobne objawy.
    Mam jumpera 3.0 hdi
    Objawy są takie, że jest moc ale na jałowych obrotach silnik faluje, czy to zimny czy to zagrany.
    Dałem autko do mechanika, bo niby jest zawór egr przyblokowany...
    odebrałem wczoraj wieczorem i nie dało się tym jechać, fakt samochód równo pracował, ale był bardzo słaby, normalnie na 6ce od 70 ciagnal w górę a po niby naprawie zdychal przy 90km/h.
    Nie wróciłem na warsztat, bo potrzebowałem coś przewieźć.

Niby miał to być zawór egr, sam bym to zrobił gdyby nie było tam tak ciasno i miał bym kanal...
    Po przejechaniu 30km, poszedłem na zakupy. Samochód postal na parkingu ok pół godziny. Po tym jak zrobiłem zakupy auto zaczęło pracować tak jakbym wgl nie był na warsztacie.
    Nie wiem czy wgl wyjmowania ten zawór. Oddałem autko o 8.00 a po 12 samochód był niby naprawiony i juz do odbioru bo dostałem telefon.

Jak myślicie co może być przyczyną tego problemu