Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte EP31-DS3L - wejście usb przeważnie nie wykrywa sprzętu

30 Kwi 2013 19:10 1464 6
  • Poziom 8  
    Dzień Dobry.

    Posiadam płytę główną Gigabyte EP31-DS3L v 1.0 i od jakiegoś czasu mam ogromne i dośc dziwne problemy z jej wejściami usb. Robiłem format, zmieniałem ponadto ostatnio dysk ale problem nadal istnieje.

    Otóż:

    - myszkę (i tylko myszkę) usb wykrywa bez problemu;

    - próbowałem też z dwoma pendrive'ami i w tym wypadku można mówić o łudzie szczęścia - raz wejście rozpoznało sprzęt od razu, drugi raz po około 2 minutach, za trzecim, sprzęt raz pojawiał się a za chwilę samoistnie znikał, za czwartym w ogóle nie wykryło pendrive'a, a za piątym po dobrym poruszaniu i kilkukrotnej zmianie wejścia po iluś takich niezliczonych próbach płyta "załapała";

    - z drukarką jest kompletna porażka, ponieważ jak próbuje ją zainstalować, to w chwili kiedy program instalacyjny prosi o podpięcie kabla usb od drukarki do komputera i włączeniu jej, kompletnie nic się dzieje. Tzn pozornie, bo w Moim Komputerze teoretycznie jakiś tam dysk przenośny się pojawia z chwilą podłączenia kabla od drukarki.

    Tak jest ze wszystkimi wejściami na płycie. Bios posiadam w wersji F5F a w nim oczywiście wszystko co związane z USB ustawione na "enabled" (usb 1.1+2.0 też). Mam Windowsa XP 64 bit z SP2. Może należałoby po prostu zaktualizować BIOS?

    Co o tym myślicie?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 27  
    Ventor1989 napisał:
    Dzień Dobry.

    Posiadam płytę główną Gigabyte EP31-DS3L v 1.0 i od jakiegoś czasu mam ogromne i dośc dziwne problemy z jej wejściami usb. Robiłem format, zmieniałem ponadto ostatnio dysk ale problem nadal istnieje.
    Otóż:
    - myszkę (i tylko myszkę) usb wykrywa bez problemu;
    - próbowałem też z dwoma pendrive'ami i w tym wypadku można mówić o łudzie szczęścia - raz wejście rozpoznało sprzęt od razu, drugi raz po około 2 minutach, za trzecim, sprzęt raz pojawiał się a za chwilę samoistnie znikał, za czwartym w ogóle nie wykryło pendrive'a, a za piątym po dobrym poruszaniu i kilkukrotnej zmianie wejścia po iluś takich niezliczonych próbach płyta "załapała";
    - z drukarką jest kompletna porażka, ponieważ jak próbuje ją zainstalować, to w chwili kiedy program instalacyjny prosi o podpięcie kabla usb od drukarki do komputera i włączeniu jej, kompletnie nic się dzieje. Tzn pozornie, bo w Moim Komputerze teoretycznie jakiś tam dysk przenośny się pojawia z chwilą podłączenia kabla od drukarki.
    Tak jest ze wszystkimi wejściami na płycie. Bios posiadam w wersji F5F a w nim oczywiście wszystko co związane z USB ustawione na "enabled" (usb 1.1+2.0 też). Mam Windowsa XP 64 bit z SP2. Może należałoby po prostu zaktualizować BIOS?
    Co o tym myślicie?


    A zasilacz jaki posiadasz markowy czy zasilaczopodobny :idea: :idea:
  • Poziom 8  
    Zasilacz mam Chieftec CTG-550C 550W A80.
  • Poziom 27  
    Ventor1989 napisał:
    Zasilacz mam Chieftec CTG-550C 550W A80.


    To raczej jest w porządku ale napiecia na usb bym pomierzył i ewentualnie za parę groszy dokupiłbym śledzia z dodatkowymi usb i podpiąłbym do płyty stery do chipsetu po formacie wgrane ?? sp3 do xp 64 był czy nie bo nigdy na 64 nie jeździłem :D :D
  • Poziom 8  
    Tak, sterowniki wgrane zaraz po formacie. Co do SP3, to dla platformy XP 64 bit go nie było o ile się nie mylę.
  • Poziom 43  
    DriverMSG napisał:
    Uruchom jakiś Linux LiveCD i sprawdź, czy w nim USB działa poprawnie.