Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MEDION AKOYA md 98360 - Odpala , brak reakcji

30 Kwi 2013 22:17 2253 8
  • Poziom 13  
    Witam serdecznie jak wyżej w temacie trafił mi się taki taki laptop.
    Ogólnie odpala za każdym razem ale !
    Jak jest bateria sam odpala napęd wysuwa się, dopiero później po naciśnięciu power dzieje się to samo, bez baterii odpala na panelu świeci dioda zapalania, napęd się wysuwa . Rozkręciłem go do części pierwszych nic nigdzie nie widać aby było nadpalone. Chciałbym jeszcze dodać, że po odpaleniu nie słychać nic , ani wiatraka, ani nie podświetli się matryca. Próbowałem podłączyć na HDMI bo to jedyne wyjście przełączając kombinacją klawiszy Fn+F3 też nic, odłączona matryca też nic.
    Procek zimny

    Ma ktoś jakieś sugestie gdzie szukać awarii ?
  • Spec od komputerów
    baddave2010 napisał:

    Ma ktoś jakieś sugestie gdzie szukać awarii ?

    Trzeba wykonać całą procedurę diagnostyczną płyty oraz pomiary.
  • Poziom 20  
    Jeżeli procesor jest całkowicie zimny podczas działania to najpierw spróbowałbym podmienić procesor - jeśli to nie pomoże to problem może leżeć w przetwornicy CPU.
  • Poziom 13  
    Simmi niestety nie mam żadnego takiego procka na i3. Znajdę gdzieś schemat płyty ?
    Chciałbym dodać jeszcze, że ze środka dochodzi takie jakby syczenie kiedy laptop się ładuję, oraz gdy zasilacz jest odłączony możliwe to jest aby było zwarcie ? Bez baterii i podłączonym zasilaczu tak się nie dzieje
  • Spec od komputerów
    baddave2010 napisał:
    Znajdę gdzieś schemat płyty ?

    Podaj jej oznaczenie.
  • Poziom 13  
    Witam
    Podaję oznaczenie płyty głównej dokładnie mam w tej ramce.

    M10H1 MB09936-1
  • Spec od komputerów
    baddave2010 napisał:
    Witam
    Podaję oznaczenie płyty głównej dokładnie mam w tej ramce.

    M10H1 MB09936-1

    Innych oznaczeń nie ma?
    Podaj obsadę płyty.
  • Poziom 13  
    MEDION AKOYA md 98360 - Odpala , brak reakcji

    Zaznaczyłem tutaj taki mały scalak brak mu jednej nóżki nie wiem dlaczego. Ogólnie widać, że laptop w okolicy przycisków touchpada był podlany. Miałem izopropanol to przeczyściłem te miejsca oraz szczotką przeczyściłem kondensatorki itp.

    Objaw jest taki. Po włożeniu baterii świeci dioda ładowania. Sam odpala napęd płyta w napędzie kręci. Po naciśnięciu power świeci dioda na panelu, napęd już nie rusza.

    Procek zimny.

    Jakieś sugestie ?
  • Spec od komputerów
    Wklej lepszej jakości zdjęcie.