Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacząć?

united-pl 01 May 2013 21:13 3798 7
    united-pl
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z rosyjskim zasilaczem do starego komputera osobistego
    Robik z przełomu lat 80/90-tych.
    Poniżej załączam zeskanowany schemat zasilacza.
    Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacząć?Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacząć?
    Zasilacz miał spalony bezpiecznik - na załączonym schemacie oznaczenie F1.
    Po wymianie bezpiecznika i podłączeniu pod napięcie - przepalił się rezystor oznaczony na schemacie symbolem R1. Nie wiem za bardzo za co się zabrać. Prosiłbym o jakieś wskazówki.
    Tranzystory rozszyfrowałem i znalazłem zamienniki. Nie potrafię zidentyfikować układu VD1 - KC487A (KC497A)? Jest to układ z sześcioma nóżkami - w rzeczywistości brak jakichkolwiek oznaczeń.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.
    TM85
    Level 27  
    Element VD1 to Mostek Graetza (cztery diody prostownicze). Rezystor R1 niemożliwe żeby się spalił sprawdź jeszcze raz dokładniej co się skopciło. Pomierz tranzystory, zwłaszcza VT2 VT3 te są podejrzane.
    Lzep
    Level 39  
    united-pl wrote:
    Nie potrafię zidentyfikować układu VD1 - KC487A (KC497A)? Jest to układ z sześcioma nóżkami - w rzeczywistości brak jakichkolwiek oznaczeń.
    Na schemacie jest to klasyczny mostek Graetza, który ma 4 wyprowadzenia. Być może jest w obudowie 6-nóżkowej, z których dwie są nieużywane ?
    united-pl
    Level 10  
    Dziękuję za wskazówki. Tak się zastanawiałem czy to nie mostek. Tak, używane są 4 nóżki - obudowa wygląda jak normalny układ scalony 6-nóżkowy.
    Niestety, spalił się właśnie ten rezystor. Przepołowiło go na pół. Jutro wylutuję i sprawdzę trzy tranzystory VT1, VT2 i VT3 oraz ten mostek.
    TONI_2003
    Moderator
    Proszę podać dane zasilacza najlepiej zdjęcie z jego naklejki oraz zdjęcia płyty PCB (obie strony), a ja ze swej strony poprawiłem jakość tego skanu schematu zasilacza (dla potomności) :D
    united-pl wrote:
    Tak, używane są 4 nóżki - obudowa wygląda jak normalny układ scalony 6-nóżkowy.

PS.
    Jakie zamienniki zamierza kolega zastosować tranzystorów?
    united-pl
    Level 10  
    W zasilaczu zastosowane są 3 tranzystory: 2x KT854A i KT315B.
    Według mojej wiedzy zamiennikiem dla
    KT854A jest np. MJE13006, a zamiast
    KT315B można zastosować np. BC547 - należy jednak uważać na inne wyprowadzenia:
    KT315B ma E-C-B (patrząc od strony napisów), a BC547 ma C-B-E.

Niestety, zasilacz nie ma żadnej naklejki z opisem parametrów. Jeśli chodzi o zdjęcia płytki PCB to niestety w zasilaczu wymieniłem już kilka oryginalnych części np. wylane kondensatory elektrolityczne i uszkodzony mostek. Ewentualne zdjęcia nie będą więc przedstawiać oryginalnego wyglądu płytki PCB. Zauważyłem, że zasilacz był już przez kogoś naprawiany, nosi ślady przegrzanych ścieżek, po nieumiejętnym lutowaniu.

Jeśli chodzi o rysunek mostka - tak, dokładnie tak to wygląda. Na płytce używane są nóżki 1, 2, 3 i 5.
    TONI_2003
    Moderator
    Weryfikacja taki był cel mojego poprzedniego postu... :D
    united-pl wrote:
    KT315B ma E-C-B (patrząc od strony napisów), a
    BC547 ma C-B-E.

Zatem jeśli chodzi o BC547 to ja to widzę tak jak poniżej...
    Jeśli chodzi KT315B napisałeś „(patrząc od strony napisów)” czyli tak:
    Innymi słowy teraz sam rozpatrz to co ty myślałeś, i tak by nie było dla ciebie pomyłki. Natomiast o ile ci to nie sprawi kłopotu to jednak zamieść te zdjęcia choćby w takiej formie jak są teraz.
  • Helpful post
    Gelip
    Level 34  
    Na rosyjskim forum zx.pk.ru jest temat o komputerze Robik. Z tego co na szybko przeczytałem to Robik potrzebuje chyba napięcia 5V. Tak też wynika z postów na forum oraz ze schematu komputera. Poszukaj zamiennika zasilacza 5V/2A. Inny link na forum o zasilaczu - LINK