Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacz±æ?

united-pl 01 May 2013 21:13 3666 7
    united-pl
    Level 10  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z rosyjskim zasilaczem do starego komputera osobistego
    Robik z prze³omu lat 80/90-tych.
    Poni¿ej za³±czam zeskanowany schemat zasilacza.
    Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacz±æ?Rosyjski zasilacz do starego komputera osobistego Robik - od czego zacz±æ?
    Zasilacz mia³ spalony bezpiecznik - na za³±czonym schemacie oznaczenie F1.
    Po wymianie bezpiecznika i pod³±czeniu pod napiêcie - przepali³ siê rezystor oznaczony na schemacie symbolem R1. Nie wiem za bardzo za co siê zabraæ. Prosi³bym o jakie¶ wskazówki.
    Tranzystory rozszyfrowa³em i znalaz³em zamienniki. Nie potrafiê zidentyfikowaæ uk³adu VD1 - KC487A (KC497A)? Jest to uk³ad z sze¶cioma nó¿kami - w rzeczywisto¶ci brak jakichkolwiek oznaczeñ.

Z góry dziêkujê za jakiekolwiek wskazówki.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj siê za darmo
    TM85
    Level 27  
    Element VD1 to Mostek Graetza (cztery diody prostownicze). Rezystor R1 niemo¿liwe ¿eby siê spali³ sprawd¼ jeszcze raz dok³adniej co siê skopci³o. Pomierz tranzystory, zw³aszcza VT2 VT3 te s± podejrzane.
    Lzep
    Level 39  
    united-pl wrote:
    Nie potrafiê zidentyfikowaæ uk³adu VD1 - KC487A (KC497A)? Jest to uk³ad z sze¶cioma nó¿kami - w rzeczywisto¶ci brak jakichkolwiek oznaczeñ.
    Na schemacie jest to klasyczny mostek Graetza, który ma 4 wyprowadzenia. Byæ mo¿e jest w obudowie 6-nó¿kowej, z których dwie s± nieu¿ywane ?
    united-pl
    Level 10  
    Dziêkujê za wskazówki. Tak siê zastanawia³em czy to nie mostek. Tak, u¿ywane s± 4 nó¿ki - obudowa wygl±da jak normalny uk³ad scalony 6-nó¿kowy.
    Niestety, spali³ siê w³a¶nie ten rezystor. Przepo³owi³o go na pó³. Jutro wylutujê i sprawdzê trzy tranzystory VT1, VT2 i VT3 oraz ten mostek.
    TONI_2003
    Moderator
    Proszê podaæ dane zasilacza najlepiej zdjêcie z jego naklejki oraz zdjêcia p³yty PCB (obie strony), a ja ze swej strony poprawi³em jako¶æ tego skanu schematu zasilacza (dla potomno¶ci) :D
    united-pl wrote:
    Tak, u¿ywane s± 4 nó¿ki - obudowa wygl±da jak normalny uk³ad scalony 6-nó¿kowy.

PS.
    Jakie zamienniki zamierza kolega zastosowaæ tranzystorów?
    united-pl
    Level 10  
    W zasilaczu zastosowane s± 3 tranzystory: 2x KT854A i KT315B.
    Wed³ug mojej wiedzy zamiennikiem dla
    KT854A jest np. MJE13006, a zamiast
    KT315B mo¿na zastosowaæ np. BC547 - nale¿y jednak uwa¿aæ na inne wyprowadzenia:
    KT315B ma E-C-B (patrz±c od strony napisów), a BC547 ma C-B-E.

Niestety, zasilacz nie ma ¿adnej naklejki z opisem parametrów. Je¶li chodzi o zdjêcia p³ytki PCB to niestety w zasilaczu wymieni³em ju¿ kilka oryginalnych czê¶ci np. wylane kondensatory elektrolityczne i uszkodzony mostek. Ewentualne zdjêcia nie bêd± wiêc przedstawiaæ oryginalnego wygl±du p³ytki PCB. Zauwa¿y³em, ¿e zasilacz by³ ju¿ przez kogo¶ naprawiany, nosi ¶lady przegrzanych ¶cie¿ek, po nieumiejêtnym lutowaniu.

Je¶li chodzi o rysunek mostka - tak, dok³adnie tak to wygl±da. Na p³ytce u¿ywane s± nó¿ki 1, 2, 3 i 5.
    TONI_2003
    Moderator
    Weryfikacja taki by³ cel mojego poprzedniego postu... :D
    united-pl wrote:
    KT315B ma E-C-B (patrz±c od strony napisów), a
    BC547 ma C-B-E.

Zatem je¶li chodzi o BC547 to ja to widzê tak jak poni¿ej...
    Je¶li chodzi KT315B napisa³e¶ „(patrz±c od strony napisów)” czyli tak:
    Innymi s³owy teraz sam rozpatrz to co ty my¶la³e¶, i tak by nie by³o dla ciebie pomy³ki. Natomiast o ile ci to nie sprawi k³opotu to jednak zamie¶æ te zdjêcia choæby w takiej formie jak s± teraz.
  • Helpful post
    Gelip
    Level 33  
    Na rosyjskim forum zx.pk.ru jest temat o komputerze Robik. Z tego co na szybko przeczyta³em to Robik potrzebuje chyba napiêcia 5V. Tak te¿ wynika z postów na forum oraz ze schematu komputera. Poszukaj zamiennika zasilacza 5V/2A. Inny link na forum o zasilaczu - LINK