Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Arduino- Zmienne w pętli while

maniek_com 01 Maj 2013 21:35 3915 10
  • #1 01 Maj 2013 21:35
    maniek_com
    Poziom 9  

    Witam wszystkich mam pytanie: chciałbym w pętli while aktualizować zmienna:temp jak to uczynić ,działa to teraz w ten sposób ,że aktualizacja następuje dopiero po wykonaniu pętli a ja potrzebuje aby dokonywała się jeżeli
    wewnątz pętli podaje poniżej kod:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 10
  • #2 01 Maj 2013 21:49
    excray
    Poziom 39  

    Deklarujesz zmienną jako globalną volatile.

    0
  • #3 01 Maj 2013 22:19
    maniek_com
    Poziom 9  

    Niestety nie pomaga pomimo zadeklarowania jako zmiennej globalnej

    0
  • #5 01 Maj 2013 23:04
    maniek_com
    Poziom 9  

    Proszę tylko o wyrozumiałość to są moje pierwsze korki z programowaniem i avr może opisze o co mi chodzi program ma działać tak wypisuje na lcd*16 napis i wyświetla datę i zegar następnie po wcięciu przycisku przechodzi i pokazuje temperaturę i stan alarmu itp i chodzi mi o to ze jeżeli pokazuje temperaturę to nie pokazuje jej zmiany,dzięki za wyrozumiałość i wszelką pomoc.
    Teraz mój kod:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 02 Maj 2013 00:04
    maniek_com
    Poziom 9  

    Rozumiem ,ale czy nie można zadeklarować zmienna która będzie widziana w całym programie ,i jak w takim razie zmusić pętle do tego żeby aktualizowała tą zmienna dopóki pętla ta będzie się wykonywać ,dodam tylko ze program pisze dla arduino o ile ma to znaczenie.

    0
  • #8 02 Maj 2013 00:08
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Można i tak ją zadeklarowałeś na początku:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Swoją drogą przy takiej deklaracji zmiennej globalnej na początku programu i nie używaniu jej w przerwaniach, modyfikator volatile jest zbędny.

    Specyfiki Arduino nie znam niestety.

    Nie odpowiedziałeś na moją uwagę dot. pętli głównej i main().

    0
  • #9 02 Maj 2013 00:28
    maniek_com
    Poziom 9  

    Jeżeli chodzi o main() to wzorowałem się na innych programach i tam tego nie ma -może wynika to ze specyficznego języka dla arduino a jeżeli chodzi o pętle główną
    to wydaje mi się ,że jest to pętla loop(), ale jak napisałem ja dopiero stawiam pierwsze kroki wiec może pisze kompletne bzdury.

    0
  • #11 02 Maj 2013 01:04
    maniek_com
    Poziom 9  

    Dzięki wielkie za zainteresowaniem tematem no i oczywiście za punkty.

    0