Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tracer 500 Wat - Komputer się nie włącza, popsuty zasilacz

Nervas 02 May 2013 00:16 3528 37
    Nervas
    Level 9  
    Cześć mam mały problem z moim pecetem.
    Wczoraj na wieczór gdy skończyłem grać na nim to go normalnie wyłączyłem a następnie wyłączyłem listwe. Dzisiaj rano wstalem w0la płytę główną i zero reakcji tzn. zasilacz martwy, wiatrak nie kręci się. To wziołem ten zasilacz i go rozkreciłem nigdzie nie widać żeby cos było stopione albo okopcone a zasilacz bardzo śmierdzi spalenizna tak jak by się coś stopiło. Zasilacz mam z czarnej listy Tracer 500 wat dokładnego modelu nie pamiętam. Dodam jeszcze że jednostka centralna nie byla czyszczona od 8 miesięcy. Moje pytanie jest takie czy zasilacz uległ awarii ze starości, mam go cztery lata czy ta awarie wywołał jakiś inny uszkodzony podzespol? Jeżeli uległ awari z powodu starości i tego że jest słabej marki to czy jest duże prawdopodobieństwo że uszkodził inne podzespoły? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
    Robert B
    Level 43  
    Nervas wrote:
    jest słabej marki to czy jest duże prawdopodobieństwo że uszkodził inne podzespoły?

Tak. Jest taka możliwość, ale o tym dowiemy się jak podstawisz zasilacz a nie atrapę.
    MrDoimer
    Level 38  
    Nervas wrote:
    Moje pytanie jest takie czy zasilacz uległ awarii ze starości,

Tak.

Nervas wrote:
    czy ta awarie wywołał jakiś inny uszkodzony podzespol?

Prawdopodobnie.
    Przekonamy się jak podmienisz zasilacz.

Nervas wrote:
    Jeżeli uległ awari z powodu starości i tego że jest słabej marki to czy jest duże prawdopodobieństwo że uszkodził inne podzespoły?

Tak.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Te pseudo zasilacze to taka bomba zegarowa. Jeden wytrzyma 4 lata a inny padnie po kilku dniach i pociągnie za sobą resztę podzespołów.
    Nervas
    Level 9  
    Słyszałem że zasilacze maja takie bezpieczniki które mają na celu nie dopuscic żeby ten wadliwy zasilacz nie z spilil jakiś innych podzespołów ?
    Nervas
    Level 9  
    A czy gdyby zasilacz uszkodził mobo albo grafe to były by jakieś ślady spalenizny lub stopienia albo nabzmiale kondensatory? Bo u mnie wszystkie podzespoły wyglądają jak nowe tylko ten śmierdzacy spalenizna zasilacz...
    zgf1
    Level 23  
    Podmień zasilacz, a się przekonasz, sam mam fajną płytkę na P35 która wygląda jak nowa, niestety ma uszkodzoną sekcje zasilania procesora, po właśnie podłączeniu do podobnego wynalazku zwanego "zasilaczem".
    Nervas
    Level 9  
    Poda mi ktoś jakis dobry ale w miarę tani zasilcz 500 watowy
    zgf1
    Level 23  
    Do jakiej kwoty? Ogólnie polecam np Seasonic, XFX, Corsair...
    zgf1
    Level 23  
    Na zasilaczu nie warto przesadnie oszczędzać lepiej dać te kilka złotych więcej i mieć spokój na dłużej. Można się też rozglądać za używanym, ja dorwałem w niezłej cenie Corsaira 650W TX za niecałe 130zł...
    MrDoimer
    Level 38  
    Nervas wrote:

Poda mi ktoś jakis dobry ale w miarę tani zasilcz 500 watowy

Czemu 500W ?

A takto z lepszych a tanich masz OCZ Corexstream 500W, lub droższy/lepszy XFX core 450W.
    Nervas
    Level 9  
    To może zacznę od mojego sprzętu:
    Procesor Intel Core 2 Quad 8200
    Płyta główna Gigabyte EP31
    Pamięć RAM 3GB PC 800
    Dysk twardy 640 GB WD
    Karta graficzna GeForce 9800
    Dodam jeszcze że komputer był kupiony w sklepie jako gotowiec.
    Był w nim ten trafny zasilacz Tracer 500W.
    Dobierzecie mi jakiś zasilacz pod mój zestaw.
    Cena najlepiej w granicy 200-250zł
    MrDoimer
    Level 38  
    Nervas wrote:
    Dobierzecie mi jakiś zasilacz pod mój zestaw.
    Cena najlepiej w granicy 200-250zł

XFX core 450W.
    Nervas
    Level 9  
    Ok czy ktoś jeszcze poleca ten XFX core 450W
    zgf1
    Level 23  
    Możesz śmiało brać pomyśl tylko czy nie warto dorzucić do trochę mocniejszego modelu - na przyszłość może się przydać. Np ten: Link
    zieloczek100
    Level 38  
    Nervas wrote:
    Ok czy ktoś jeszcze poleca ten XFX core 450W

Ja ;)
    Wcześniej używałem go pod HD6850 + Athlon II 640 x4 (OC CPU i GPU)
    Teraz ma lżej bo pracuje pod i5 + HD7850 ;)
    Nervas
    Level 9  
    Ok już jest zamówiony ten XFX core 550W i w srode za tydzień bedzie. Cena też nie jest taka zła bo 250zł. Teraz pytanie bo moja płyta główna ma wejście 24pin i czy ten zasilacz da radę do niej podłączyć?
    zgf1
    Level 23  
    Oczywiście, problemu nie będzie.
    Gratuluje dobrego zakupu.
    zieloczek100
    Level 38  
    528W na 12V, potężna moc ;)
    Nervas
    Level 9  
    Teraz mam takie pytanie bo dzisiaj sobie załatwie zasilacz żeby sprawdzić czy czegoś ten stary nie uwalil i czy wszyskie pod zespoły dzilaja poprawnie, tylko że on będzie 350wat i tutaj jest to moje pytanie czy ta moc wystarczy aby uciagnac moj komputer i czy ten zasilacz się nie spali jak go podłącze?
    zgf1
    Level 23  
    Ale pytanie jaki to zasilacz, mam nadzieje, ze nie znów Tracer :)
    zieloczek100
    Level 38  
    Jeżeli to jakiś Fortron, Delta, Chiftec z ok 300W na 12V to tak.
    Nervas
    Level 9  
    Nawet nie wiem bo to koleggi jest. Ja go tylko podłącze na chwilę i sprawdzę czy wgl ruszy i go odłącze. Teraz mnie nurtuje co było przyczyną awarii tego zasilacza. Mógł się spalić od listwy która miala małe problemy z włączeniem tzn nie raz miała problemy z włączeniem się kilka razy musiałem guzik po przełączac i wtedy zalapywala i nie wiem czy to istotne ale w tej listwie jest 5 gniazdek i wszystkie są podłączone jest tak podłączony komputer, monitor, drukarka, głośniki i taka lampka co stoi na biurku. I moje kolejne pytanie to czy stary zasilacz mógł się spalić od wadliwej/zbyt obciążonej listwy?
    artaa
    Level 43  
    Raczej NIE, spalił się bo fabrycznie był byle jaki.
    A listwę napraw.
    zieloczek100
    Level 38  
    Jeżeli kolega ma jakiegoś no name, to może chcesz komuś z nas oddać za Free swój PC ? ;)
    Jeżeli Twój Tracer nic nie uszkodził to może zrobić to zasilacz Twojego kolegi bo masz dość prądożerny sprzęt, a taki no name jeszcze 350W spali się od razu...
    Poczekaj, aż będziesz miał tego XFX, jego nie uwalisz...

Dodano po 2 [minuty]:

Poczytaj sobie recenzje firmowych zasilaczy (pod zbyt dużym obciążeniem resetują się, aby się nie spalić + mają działające zabezpieczenia, czytałem temat na pewnym forum o Aerocool VP450, w którym uszkodzona była jedna z wtyczek, tak, że kable się zwierały, zasilacz się nie uruchamiał, nic nie uszkodził, gdyby taka sytuacja była z udziałem tracera mogłoby być różnie...)
    Nervas
    Level 9  
    Czuję że zrobiłem błąd bo zamówiłem nowy zasilacz a potem się okaże że stary mi zjaral całego kompa. Jak już będę miał ten od kolegi w ręku to napisze wam dokładny model, marke i specyfikacje i wtedy mi doradzicie czy mogę go podłączyć i spawdzic nim.
    zieloczek100
    Level 38  
    Nowy zasilacz zostanie Ci na przyszłość do nowego PC, a co zrobiłbyś z takim No Name i nowym PC ?