Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fusion 2003, benz - Alarm Cobra 3868 (3865) wskazówki do montażu potrzebne

pawelski 02 May 2013 13:26 4965 1
Automation24
    pawelski
    Level 13  
    Cześć

Wczoraj robiłem przymiarki do montażu alarmu bezpilotowego Cobra w Fordzie Fusion i mam kilka pytań do znających temat lepiej ode mnie.

Na początek kilka danych:
    Auto:
    Ford Fusion, 2003 rok, 1.4 benzyna, skrzynia zautomatyzowana DuraShift
    Alarm:
    Bezpilotowa Cobra 3868, (ale na syrenie-centrali ma oznaczenie 3865)

Montaż planuję przeprowadzić wg załączonej dokumentacji w PDF i pojawiają się następujące pytania po samej obserwacji, bez robienia jakichkolwiek pomiarów sygnałów w aucie:

Pytanie podstawowe - czy w ogóle mam właściwą dokumentację?

1. W sekcji:
    IGNITION WIRE +15/54: connect to the WHITE/GREEN wire at the position nr.1, in the black
    connector, above the brake pedal.

Pytanie o jakie czarne złącze chodzi? Mam co prawda nad pedałem hamulca włącznik/przełącznik informujący sterownik silnika i skrzyni o naciśnięciu hamulca, a także włączanie świateł stopu, ale do niego dochodzą dwa przewody zielono-białe…
    Z drugiej strony akurat ten sygnał po zapłonie nie powinien być większym problemem

2. W sekcji:
    ACTIVAT./DEACTIVATION
    CONTROLS
    Connections antitheft/vehicle
    Art. 3800 Vehicle Position
    YELLOW/BLACK WHITE/RED pos. nr. 4 in the green connector
    GREY/BLACK YELLOW/RED pos. nr. 3 in the green connector
    VIOLET BLACK/RED pos. nr. 9 in the green connector
    ORANGE BLACK/GREEN pos. nr.12 in the dark grey connector
    VIOLET/WHITE ground car body
    ORANGE/WHITE positive supply in the fuse box
    The above green and grey connectors are located in the coming out of the central
    locking unit placed under the steering column.
    Refer to the ‘C’ diagram in the dedicated installations manual, inside the kit of the
    antitheft.

Mam problem z wyróżnionym wierszem – w moim aucie w tym złączu jest puste miejsce… (patrz zdjęcie). Są co prawda w tym złączu jeszcze dwa przewody czarno-zielone, ale na innych pozycjach.. Zatem gdzie się podłączyć z przewodem pomarańczowym z Cobry?

3. Krańcówki drzwi podłącza się do modułu GEM, pin 3, szare złącze, od strony Cobry ma to być przewód czarno-niebieski, ale co zrobić z krańcówką maski? Jest ona potrzebna do procedury
    programowania… ale który z przewodów alarmu do niej podłączyć?

Proszę o pomoc Kolegów mających doświadczenie z tym autem i alarmem.
  • Automation24
    pawelski
    Level 13  
    Dziękuję Wszystkim za niezwykle burzliwą dyskusję ;)

Alarm zamontowany w aucie, działa z defaultową konfiguracją
    Kilka uwag dla potomnych.
    1. funkcje przewodów - wykorzystałem załączony opis, różniły się u mnie kolory przewodów, ale na szczęście funkcje działają, nie wiedziałem który z przewodów podłączyć do czujnika maski
    2. w pierwszym poście załączyłem plik pdf z opisem podłączenia by Cobra, jest w nim błąd, przewód pomarańczowy powinien być podłączony w zielonym złączu, do pinu nr 10
    3. sygnał "po zapłonie" - mam skrzynię DuraShift i u mnie podłączyłem się do czujnika przy pedale hamulca, nie wiem jak jest w Fusionach/Fieście ze skrzynią manualną
    4. programując alarm (alarm uczy się sygnałów w aucie), mamy moment w którym zamykamy drzwi kierowcy i później dokonujemy zamknięcia auta fabrycznym pilotem w kluczyku.... procedura nie działa dobrze, jeśli zrobimy to zaraz po zamknięciu drzwi, kiedy świeci jeszcze lampka oświetlenia wnętrza, zadziała dobrze, jeśli z dalszymi krokami zaczekamy do czasu aż zgaśnie.

to tyle, powodzenia
    temat można zamknąć