Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się.

bogiebog 03 May 2013 10:11 9798 15
    bogiebog
    Level 43  
    Kocił Saunier Duval
    typ kotła: Techna Tekna 30E
    Kocioł służy do grzania wody w termie i ogrzania centralnego.

Przestał grzać wodę. Wczoraj piorun uderzył w dom sąsiada. Dzisiaj nie ma ciepłej wody.

Na panelu kotła pali się lampka z przekreśloną świeczką. Wszystko inne wygląda OK, programator LCD OK.

Przy załączaniu prądu do kotła, słychać chwilkę jakby silniczek w środku ale ustaje po 5 sekundach i potem cisza, zapala się lampka z przekreśloną świeczką.

Czuję że bez serwisanta się nie obejdzie ale może jest jakaś diagnostyka albo coś co jeszcze sam mogę sprawdzić ?

EDIT:
    Z panelu LCD, w trybie serwisowym (w/g instrukcji) przeprowadziłem testy czujników temperatury i przekażników pomp, wszystko OK. W instrukcji pisze także że pod wierszem 50 w trybie serwisowym magą być jakieś błędy, ale błędów brak.

Nawet nie słyszę aby kocioł puszczał gaz, żadnego syczenia,, Jak popstrykałem przełącznikem z symbolem świeczki to czasem przy uruchamianiu słychać i czuć jak puszcza gaz, ale wyłącza po 5 sekundach, może jakiś wewnętrzny test przed podłączeniem gazu nie pozwala na zapalenie świeczki.

Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się. Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się. Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się. Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się. Kocioł Saunier Duval przestał grzać wodę, nie załącza się.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Tu u nas ten kocioł nawet nie występuje :D. Odłącz automatykę zewnętrzną, sterownik pogodowy/pokojowy i, jeśli jest, zewnętrzny czujnik temperatury. Zresetuj kocioł i zobacz czy ruszy. Zanim wezwiesz serwis sprawdź, czy ubezpieczenie domu obejmuje takie przypadki.
    bogiebog
    Level 43  
    piotr_boncza wrote:
    Zresetuj kocioł

Jak ? przez odłączenie prądu ?

Dodano po 15 [minuty]:

piotr_boncza wrote:
    Tu u nas ten kocioł nawet nie występuje

U nas gdzie ? Mieszkam w Polsce, kocioł ma około 10 lat.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Sprawdź w instrukcji :D Może to być równoczesne wciśnięcie dwóch przycisków albo inny magiczny gest. Podaj prawidłową nazwę kotła, bo szukałem googlem i brak wyników dla Techna 30E.
    bogiebog
    Level 43  
    Tekna 30E, nie Techna, mea culpa

Używająć panelu LCD, w trybie serwisowym (w/g instrukcji) przeprowadziłem testy czujników temperatury i przekażników pomp, wszystko OK. W instrukcji pisze także że pod wierszem 50 w trybie serwisowym magą być jakieś błędy, ale błędów brak.

Nawet nie słyszę aby kocioł puszczał gaz, żadnego syczenia, może jakiś wewnętrzny test przed podłączeniem gazu nie pozwala na zapalenie świeczki.
  • Helpful post
    piotr_boncza
    Level 29  
    Po lewej na panelu sterowania pogodowego, masz przycisk kominiarza. Wciśnij na dobrych kilka sekund. Po puszczeniu kocioł powinien ruszyć z maksymalną mocą.
    Kociołek jest z tych prostych jak budowa cepa. Jak odłączysz automatykę, czyli ten panel po lewej, jest spora szansa, że będzie działał. Pokrętło po prawej, pod bezpiecznikiem - regulacja temperatury, jest w pozycji auto. Przestaw na maksimum.
    Sprawdź też zabezpieczenie przed palnikiem. Tam, chyba po lewej, przycisk resetu do wciśnięcia. Pali się na niej jakaś dioda? Na tym automacie palnikowym jest namalowany schemat, przejrzyj w/g niego czy wszystko jest ok.
    bogiebog
    Level 43  
    Przycisk kominiarza - załacza lub wyłącza piec, nie resetuje niczego.
    Temp na max - bez zmian.

Reset na prawym panelu (dziurka pod wyłącznikiem) - bez rezultatu.

Diody żadne się nie palą oprócz lampki na prawym panelu z przekreśloną świeczką.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Po wciśnięciu kominiarza kocioł zaczyna pracować? Sprawdziłeś automat palnika? Z tego co pamiętam jest tam dość duży guzik do resetu samego SITa.
    bogiebog
    Level 43  
    Po wcisku kominiarza nic się nie dzieje, piec pali lampkę "przekreślona świeczka" i nie rusza.

Na niebieskim pudełku (SIT),na schemacie jest jakiś reset, ale nie moge go znależć, Jest dziura w niebieskim pudle, on przechodzi na wylot w jakiś otwór do tego na czym spoczywa SIT, wkładalem tam śrubokręt delikatnie ale bez resultatu, Guzika nie mogę znależć. Wyciągłem SIT z pudła niebieskiego, bezpiecznik OK, brak jakiś objawów przepieć/przypaleń.

Dodano po 1 [minuty]:

piotr_boncza wrote:
    Sprawdziłeś automat palnika?

Jak to wykonać ? być może już sprawdzałem ale nie wiem że to robiłem.
  • Helpful post
    piotr_boncza
    Level 29  
    No właśnie sprawdziłeś... To niebieskie pudełko. Jedyna instrukcja, z innego kotła jest tu: Link
    Może Ci coś pomoże. Tam jest opis i rysunek tego elementu.
    A czy poniżej włącznika głównego, tam gdzie wskazuje łapka, to nie jest otworek do resetowania?
    Najlepsze, że kiedyś walczyłem z podobnym problemem. Kocioł wyglądał tak samo, miał 46kW, tylko się inaczej nazywał. No i zaćmienie całkowite. Nie mogę sobie przypomnieć jaka to była marka.
    bogiebog
    Level 43  
    piotr_boncza wrote:
    A czy poniżej włącznika głównego, tam gdzie wskazuje łapka, to nie jest otworek do resetowania?

Wciskałem to także (w czasie jak kocioł był podłączony do prądu), bez resultatu
    piotr_boncza
    Level 29  
    To przejrzyj instrukcję z linka, tam jest obsługa automatu palnika.
    bogiebog
    Level 43  
    instrukcja wrote:
    nastêpnie przytrzymuj¹c przycisk na tablicy nale¿y
    odblokowaæ zespó³ cieplny, po czym kocio³ powtórzy zapalenie w sposób automatyczny.

Jak odblokować zespół cieplny ?

Trzymam ten przycisk z "łapką" przez 10-15 sek i bez odzewu, kocioł nawet nie ponawia prób odpalenia.
    piotr_boncza
    Level 29  
    A na automacie palnika nie ma przycisku? To, rzekłbym, pierwotne zabezpieczenie. Na niebieskim pudełku, przymocowanym do zaworu, przed palnikiem.
    bogiebog
    Level 43  
    Na elektrozaworach są dwie cewki/solenoidy i 4 piny. Jak sprawdzić czy cewki OK ?

Które Piny są do których cewek ? Jeden ping nie wykazuje przejścia na 3 pozostałe.
    Jest broszura ale brak oznaczeń pinów.

http://www.sitgroup.it/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,261/Itemid,13/lang,en/

Dodano po 1 [godziny] 14 [minuty]:

Gdzieś wyczytałem że piny prawy/lewy to cewki EV1 EV2, sprawdziłem je względem pin-a wewnętrzengo (tego od strony cewek) i jest około 800 Ohm każdy, a między EV1 i EV2 1600 (gdzieś też wyczytałem że jest zworka między cewkami wewnętrzna). Czyli cewki wyglądają OK.
    bogiebog
    Level 43  
    Pomogła wymiana płytki sterownika