Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston CLAS 24/28 - nie grzeje -kod 6P1 ??

ertes232 03 May 2013 11:27 27489 13
    ertes232
    Level 18  
    Witam kolegów

Ariston CLAS 24/28

podaje kod bledu ------ 6 P 1

nie ma go w instr dla klienta

czy ktos moze pomoc

pozdr.
    piotr_boncza
    Level 29  
    Sprawdź objawy, może to 6 0 1 tylko wyświetlacz głupieje?
    ertes232
    Level 18  
    Tak wychodzi ze zawór nie puszcza gazu ,brak iskry itd
    ????

Dodano po 4 [minuty]:

A jesli to kod 601 to sonda plomienia, ale jak ja sprawdzic
    ja ona wyglada
    ona siedzi pewnie w /przy palniku taki szpindel czy tak ???
    od niej leci kabel do sterownika

moze byc tez złe odprowadzanie spalin -ale komin jest ok
    czy mozna zasymulowac np zwarciem na sondzie tak aby ruszyło grzanie ??

co tu mozna wogóle zrobic -czy tylko serwis ???

pozdr.
    W0jtek92
    Level 37  
    Wyczyścić elektrode jonizacji, jest ona przy palniku, taki pręcik w porcelanie, zazwyczaj najdłuższy z możliwych tam czujników. Ale najlepiej wyczyścić wszystkie. Czy kabel zasilający kocioł był obracany do innego gniazda zasilania? Chodzi mi o zmianę biegunowości N i L bo to też może być powód.?.
    ertes232
    Level 18  
    Elektrode jonizacji -ona jest czysta w kolorze grafitu -ale czy wn nie da rady przeskoczyc na takiej jesli nawet jest pokryta sadzą ?

czy najpierw pojawia sie iskra czy jednoczesnie z gazem ??

dlaczego zmiana biegunowosci ma wplyw L N / N L nierozumiem
    W0jtek92
    Level 37  
    Najpierw iskra a po chwili gaz, biegunowość N i L ma spore znaczenie, gdy jest zachowana, płyta główna kotła nie jest narażona na przepięcia, zwarcia i wszystko co może ją spalić bo wtedy zabezpiecza ją bezpiecznik. Dlatego prąd jonizacyjny działa tylko przy zachowanej biegunowości która nie pozwoli na prace kotła gdy jest źle podłączony;) tak to w skrócie wygląda, a prądu jonizacji nie da się ominąć, czy kocioł wogóle puszcza gaz zaraz po tym jak iskrzy?
    ertes232
    Level 18  
    Nic nie puszcza wlacza sie tylko pompa obiegu wody o ten wiatrak na gorze
    jakie nastawy maja byc w tym piecu
    tam mozna wprowadzic wartosc 0-255 oraz jakies inne

ale z tego co widziałem to moze byc strzelony byk wlasnie z zasilaniem
    brak uziemienia, wtyczka samorobiona z a raczej gniazdko i chyba nie ma uziemienia na calej instalacji lacznie z wanna

CZy elektrozawor gazu jest zasilany ac czy dc bo jak wlączałem ten konektor na styku zaworu to on stukał ale gazu nie dawał

sprawdze to napicie najonizcyjnej i ja oczyscze z innymi
    ten kod 601 mowi własnie o niej i dlatego zablokował całkiem prace pieca tak mysle a ten blad wysw 6P1 to pewnie chodzi o 601 jak kolega wspomniał
    Dodano po 1 [minuty]:

kolego wojtek to co piszesz to ma sens !!!
    pojade jeszcze raz do niego -bo nie miałem szansy wszystkiego sprawdzic

tam były nastawy zdaje sie 255 /55 czy to jest ustawianie mocy kotła czy temp na kotle nie ma tego w instr uzytkownika

pomożcie jak ktos wie !!
  • Helpful post
    serwis25
    Level 19  
    6 P1 Brak zamknięcia styków presostatu po starcie wentylatora Ostrzeżenie.

Rozszczelnij obudowę kotła i sprawdź czy działa. Jeśli po rozszczelnieniu obudowy będzie działał to masz problem z kominem.
    Jeśli nie będzie działał to problem z presostatem spalin lub zwężką Venturiego ( taka mała rurka wychodząca z wentylatora na którą założony jest wężyk).
    tomeczex
    Level 10  
    Też mam ten problem. Otworzyłem komorę aby spróbować nagrzać trochę wody do kompania i zaczął grzać. Zamknąłem komorę i działał nadal.

Przy kolejnej próbie zagrzania wody już nie zapala nawet przy otwartej komorze.
    resiak82
    Level 9  
    Witam. Również mam problem z piecem. Jest to Ariston genus z zamkniętą komorą. Wyświetla się błąd 6P1 i wyświetla się napis "brak zamknięcia presostatu spalin". Jak wyświetla się ten błąd nie pali się płomień w piecu, ale słychać go jakby normalnie pracował no i leci wtedy zimna woda z kranu. Czy czymś to może grozić, czy piec można używać bo serwisanta mam dopiero za tydzień? Chyba że samemu można coś zdziałać do do wizyty fachowca?
    tomeczex
    Level 10  
    Do wymiany gumowe elementy u góry pieca nad komorą, pewnie dziurawe. Tak było u mnie. 5 minut pracy.
    resiak82
    Level 9  
    tomeczex wrote:
    Do wymiany gumowe elementy u góry pieca nad komorą, pewnie dziurawe. Tak było u mnie. 5 minut pracy.

Dzięki. Ale czy jest się to wstanie zrobić samemu? Czy lepiej poczekać na serwisanta.
    I bardziej szczegółowo dało by radę opisać tą wymiane