Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NBox, Enigma2, timeshift, tuner A i B

pawkuz 03 May 2013 17:48 34965 15
    pawkuz
    Level 9  
    Witam serdecznie,
    od kilku dnie jestem posiadaczem tunera NBox BSLA z zainstalowaną Enigmą2 i dyskiem 250GB i właściwie od początku mam z nim problemy. Sprawa dotyczy wbudowanych tunerów jak i funkcji przewijania (cofania). Gdy włączam nagrywanie, nie mogę oglądać innych stacji. NBox nie przełącza się na tuner "zapasowy". Instalacja jest chyba w porządku, bo po pierwsze działało to bez problemów na Pace PVR od Cyfry, a po drugie, oba tunery (A i B) znajdują bez problemów stacje z Hotbirda. Gdzie tkwi problem? Podejrzewam ustawienie softu, ale wszystko już przeglądałem i nie widzę stosownej opcji/funkcji. Druga sprawa dotyczy przewijania wstecz oglądanego kanału. Po naciśnięciu na pilocie przewijania do tyłu, zamiast przewijać przełącza na poprzednio wybrany kanał. Samo nagrywanie kanału w sumie działa bez zarzutu. Bardzo proszę o porady, bo jestem póki co zielony w te klocki:) Mam wrażenie, że w obu przypadkach to sprawa wyłącznie softu, z którym niestety jak na razie nie mogę sobie poradzić.
    Pozdrawiam
    charlee
    Level 20  
    Która wersja enigmy jest zainstalowana? Sprawdź parametry tunerów A i B powinny mieć te same ustawienia.
    pawkuz
    Level 9  
    Enigma jest w wersji V7.1.7 NAND. Oba tunery mają te same ustawienia. Oba działają, bo wyszukuje bez problemów na jednym i drugim stacje z Hotbirda. Problem jest podczas nagrywania. Nie przełącza na drugi tuner.
    charlee
    Level 20  
    cytat z innego forum

" Jeżeli chcesz oglądać jeden kanał kodowany i drugi kodowany nagrywać, to musisz korzystać wyłącznie z Oscama, który jako jedyny obsługuje 2 głowice. "
    pawkuz
    Level 9  
    Korzystam z Oscama, przynajmniej coś takiego się gdzieś tam w ustawieniach przewija. Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o nagrywanie, to w momencie kiedy się coś nagrywa, to działają wyłącznie kanały z tej samej polaryzacji i tego samego transpondera co kanał nagrywany.
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Znajdź w menu "SoftCam Info" i sprawdź co masz uruchomione.
    Jaka karta w slocie?
    pawkuz
    Level 9  
    Karta jest z Cyfry+.
    W SoftCam Info mam kilka opcji:
    1. ECM Info
    2. Gbox Sc Info
    3. Gbox Sc01 Info
    4. Gbox Sc02 Info
    5. Gbox Pid Info
    6. GBox Version
    7. Oscam Version
    8. Oscam Readers

W pozycjach 2, 3, 4 i 6 brak jest plików.
    Dodam jeszcze to, że NBox jednak przełącza się na drugi tuner podczas nagrywania, są widoczne siły sygnału i inne parametry. Wynika z tego, że podczas nagrywania nie przysyła uprawnień na drugi tuner.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    charlee
    Level 20  
    Kolego, niebieski na pilocie, później E2 manager, następnie softcam info i status softcam - tam zobaczysz co masz uruchomione. Jeżeli nie działa Ci oscam to włącz np 6233 czyli niebieski, niebieski(softcam manager) i oscam 6233_sci0 zaznaczasz później czerwony na pilocie.
    pawkuz
    Level 9  
    Problem w tym, że w opcjach SoftCam Info nie mam Status SoftCam. Mam tylko to co napisałem w poprzednim poście (chyba, że ciągle coś źle robię).
    Pozdrawiam
    charlee
    Level 20  
    Napisz jeszcze po kolei jakwchodzisz w softcam info.
    pawkuz
    Level 9  
    SoftCam Info jest u mnie w opcjach E2 Manager i tam widnieje to co napisałem kilka postów wyżej. Natomiast to co aktualnie jest uruchomione jest u mnie w opcji SoftCam Manager --> Link Dziękuję za podpowiedź - zrestartowałem wszystkie opcje z Oscam i teraz mogę nagrywać i oglądać co innego:)
    Pozostaje kwestia tego nieszczęsnego cofania w timeshiftingu i ogólnie przewijania w odtwarzaniu nagranych elementów, bo obecnie nawet to, co zostanie nagrane ma problem z przewijaniem. Wywala teraz taki oto błąd i tuner się resetuje samoczynnie --> Link Myślę, że to kwestia softu. Czy ponowne wgranie Enigmy coś pomoże?
    charlee
    Level 20  
    U mnie cofanie nagrań działa przy szybkości x2 i x4 jak dam większą prędkość to się zwiesza, ale bez restartu wciśnięcie play przywraca odtwarzanie. Możesz spróbować wgrać enigmę, ale wygląda to na błąd softu.
    pawkuz
    Level 9  
    Tylko problem w tym, że nie działa cofanie w czasie rzeczywistym. Przykładowo oglądam coś i chcę powtórzyć co przed chwilą widziałem, to nie działa przycisk cofania. Zamiast tego przełącza (tym przyciskiem) na ostatnio oglądany kanał.
  • Helpful post
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Plugin Permament Timeshift poszukaj sobie...
    pawkuz
    Level 9  
    Dziękuję KIEROWCA_VW. Plugin zainstalowany, problem w tym, że wywala błąd (restartuje odbiornik) jak chce się przerzucić na inny kanał podczas działania Timeshift Permanent. Zmianę kanału można dokonać wyłącznie poprzez naciśnięcie przycisku OK i wybranie z listy kanału, lub channel + lub channel - . Jakieś sugestie?:)
    Darwil1
    Level 1  
    Witam, wydaje się że masz problem dlatego bo nie masz TWIN konwerter podłączonego konwertera do nbox. przez lata ponad setkę tunerów miałem w rękach i wiem co nieco. Masz 2 głowice więc dwa kabelki, od twina wtedy będzie wsio latać i będziesz mógł nagrywać co chcesz i oglądać co chcesz, dodatkowo stream przez router po kablu lub WiFi nie zależne od oscam czy mgcam na wszystkim lato OK! ( w salonie sobie oglądają, a ty w łóżku lub nba grilu na laptopie). Enigma2 nie jest najlepsza dla początkujących (nie znających się na tym, nie mających żadnej wiedzy, nie ma instrukcji obsługi pilota drukowanej ale można wszystkiego dowiedzieć się czytając menu). Najnowszy soft nbox 5800_E2v8.3_nand_23_05_2013 ten testowałem i wiem co potrafi, oj dużo.

P.S / czytać menu, tam pisze co i jak jakie klawisze co robią, nie pasuje można zmienić na pilocie. np Player filmów (naciskamy VOD lub (N) pod żółtym mamy opis OK = wielkość czcionki, text = wł/wył napisów, 0= kolor napisów, przyciski >>numeryczne 3/6/9 = przewijanie do przodu odpowiednio 30sek/2 min/5min (klikamy tyle razy ile czasu chcesz podgonić). << numeryczne 1/4/7 = przewijanie do tyłu odpowiednio 30sek/2 min/5min. Jest przewijanie? Laikowi połowę życia zajmie nauczenie się obsługi Enigmy z dołączonym PILOTEM ( pilot porażka), mam pomysł, zaprojektuję nowy pod enigmę :)