Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

astra 1.4 16v - auto zgaslo i nie chce odpalic

swinx22 03 May 2013 18:59 3894 9
    swinx22
    Level 9  
    witam mam nastepujacy problem z moja astra 1.4 16v 2000r. dzisiaj autko zgaslo gdy stalem na swiatlach i nie moglem go odpalic,gdy mi sie to w koncu udalo zaswiecila sie kontrolka z kluczem,auto zgaslo znow po zostawieniu na wolnych obrotach a gdy znow odpalilem zauwazylem ze hamulec zrobil sie twardy tak jakby serwo przestalo dzialac czy cos w tym stylu,nie znam sie na tym kompletnie...kiedys wzialem go na komputer i jedyny blad jaki wyskoczyl to sonda lambda nie wymienialem jej wiec zastanawiam sie czy moze to byc nia spowodowane ale z tego co wiem ona nie sprawia tego ze auto nie odpala....dodam ze zeby odpalic auto musze przekrecic klucz i pompowac pedal gazu jednoczesnie probujac zakrecic rozrusznikiem. prosze bardzo o pomoc i gory dziekuje.
    emeryt2
    Level 42  
    Rurki podciśnienia na kolektorze ssącym do kontroli! Któraś dziurawa lub spadła z zapinki!
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany.

Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz z komentarzami.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    + REGULAMIN -->
    Pkt 3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

+ REGULAMIN -->
    Pkt 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA.
    Początek zdania? Zaczynamy wielką literą.
    Poza tym, o ile się nie mylę, to w polskiej pisowni stosujemy znaki przestankowe takie jak kropka, przecinek i piszemy z ogonkami np. ą, ę itd.
    Nazwy własne też piszemy z wielkiej litery np. Polsat, Philips itd.
    swinx22
    Level 9  
    Witam, dzisiaj wymieniłem świece,sonde lambda,rozrusznik, niestety auto na wolnych obrotach wciąż gaśnie a gdy wcisne sprzęgło przy zmianie biegu to strasznie skacze, jak kangur. Komputer pokazał ze coś jest nie tak z przepustnicą. Zamówiłem nową i zobaczymy. Mam nadzieje, że mechanik się nie myli. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuje.

Dodano po 2 [minuty]:

Witam, dzisiaj wymieniłem świece,sonde lambda,rozrusznik, niestety auto na wolnych obrotach wciąż gaśnie a gdy wcisne sprzęgło przy zmianie biegu to strasznie skacze, jak kangur. Komputer pokazał ze coś jest nie tak z przepustnicą. Zamówiłem nową i zobaczymy. Mam nadzieje, że mechanik się nie myli. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Z góry dziękuje. Prosze również moderatora aby wrzucił ten temat gdzieś gdzie mógłbym uzyskać więcej informacji, przepraszam również jeśli wątek poruszyłem w niewłaściwym miejscu.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przeniosłem, a czy Ty sprawdziłeś to, co napisał Kolega Emeryt?
    swinx22
    Level 9  
    Dziękuje za przeniesienie. Prosiłem mechanika aby to sprawdził i niewiem czy dobrze to zrozumiałem ale stwierdził, że w tym silniku jest to jakoś inaczej skonstruowane i przepustnica jest za wszystko odpowiedzialna. Przypominam ze jest to astra 1.4 16v 2000r. Z14xe. Już 200£ wpakowałem i niestety kolejna 100 na nową przepustnice. Z angielskiego throttle body taka cześć zamówił mechanik.

Dodano po 25 [minuty]:

Chciałbym zaznaczyć,że auto teraz odpala za pierwszym razem ale wciąż warunkiem jest to aby gaz był wciśnięty. Problem który mam teraz to brak wolnych obrotów i "kangury" podczas zmiany biegu. Nie mam zielonego pojęcia, mam nadzieje ze wymiana całej przepustnicy pomoże. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
    swinx22
    Level 9  
    Po wymianie przepustnicy, czujnika żadnych zmian niema, ludzie pomóżcie bo jedyne co pozostaje to ecu
    balonika3
    Level 37  
    Skoro stwardniał pedał hamulca, to jest ewidentnie problem z podciśnieniami, o czym napisał kol. emeryt2. Ty wolisz wymieniać części na pałę, więc o jaką pomoc prosisz?
    swinx22
    Level 9  
    Dziękuje emerytowi i tym którzy wykazali jakakolwiek chęć pomocy. Kolektor ssacy w modelu z14xe jest połączony z przepustnicą wiec jej wymiana powinna była pomoc niestety nie pomogła, okazało sie ze auto łapało lewe powietrze jutro dowiem sie gdzie i od razu napisze. Jest już podobno wszystko ok. jedno jest pewne, ten mechanik zamiast zacząć od sprawdzania rurek,wezykow i innych postanowił wymieniać po koleji części. Balonika3 gdybym znał sie na naprawie to zapewne posłuchał bym rad emeryta ale tak jedyne co mogłem zrobić to zasugerować jego podpowiedź mechanikowi ktory stwierdził ze z rurkami wszystko ok. Pozdrawiam.