Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sanyo PLV-Z4 - Projektor bardzo słabo świeci.

xrokis 03 May 2013 23:58 5532 11
    xrokis
    Level 10  
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Dosyć niedawno zakupiłem drugi już projektor Sanyo PLV-Z4 który miał mi posłużyć do pasywnej projekcji 3d. Po uruchomieniu okazało się że obraz jest strasznie ciemny w porównaniu do mojego pierwszego Sanyo świeci z mocą ok. 25%.
    Sprawdzałem projektor na dwóch lampach jednej nowej(oryginał) i drugiej która ma 1100h i niestety nadal to samo. Uruchomiłem więc obrazy testowe żeby sprawdzić czy obraz ma jakieś skazy. Przebarwień obrazu nie znalazłem ale gdy włączyłem obraz testowy niebieski widać że projektor świeci trochę słabiej. Do tego jeszcze na dochodzi lekki powidok jasnych elementów na ciemnym tle- ghosting, który przesuwa się razem ze zmianą lens shift więc myślę że prawdopodobnie związany jest z zakurzonym w środku obiektywem choć pewności nie mam...
    Postanowiłem rozebrać projektor, wyczyścić optykę i sprawdzić stan polaryzatorów.
    Polaryzatory nie wyglądały ani trochę na uszkodzone/wypalone ale mimo wszystko je przeczyściłem - lustra także. Paneli nie ruszałem bo kurzu jest na nich mniej niż na moim starym Z4.
    Czyszczenie polaryzatorów i luster nie przyniosło efektu. Obraz bez zmian.
    Do wnętrza obiektywu nie mam jak się dostać żeby usunąć z niego kurz więc wyczyściłem tylko soczewki po obu stronach.
    Proszę Was o jakieś sugestie i porady bo nie wiem gdzie tak naprawdę leży winowajca.
    Arczizioom
    Level 23  
    Wygląda na to iż balast nie daje pełnej mocy na lampę. Być może w projektorze było inne źródło światła i moc balastu została obniżona.
    xrokis
    Level 10  
    A jest jakiś prosty sposób by sprawdzić poprawność działania balastu?
    Trochę ze mnie noga z elektroniki ale pamiętam ze szkoły że żeby zmierzyć pobór mocy miernikiem trzeba pomnożyć zmierzone napięcie i natężenie... w tym wypadku na stykach wejściowych balastu tak?
    Poprawcie mnie jeśli się mylę.
    Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz - całkowity czas użytkowania projektora. Przytrzymałem przycisk power przez 20s i pokazuje tylko 1420h.
    Edit: Postanowiłem że skoro mam drugi identyczny projektor to przełożę z niego balast na próbę.
    lisek
    Service technician RTV
    Spróbuj się pobawić ustawiniami z poziomu uzytkownika
    - np. Image: opcje dostępne :High, Mid, Low1, Low2 i Low3)

Ta lampa to ma dużo h (1420 )

Są np. "chytre ustawienia w Advanced menu
    Quote:
    Advanced menu and select the aperture lamp (automatic, open or closed), set up "clever" features Auto black stretch (increasing the brightness of dark areas brighter on the whole image), Contrast enhancement (increase the contrast highlights the expense of black) and Transient improvement (increase sharpness color transitions), adjust contrast, brightness and gamma correction color triad (Gain, Offset and gamma for each of the R / G / B).

czy Color management czy
    Lamp control ...
    Quote:
    can force the high brightness, reduced or choose one of two automatic modes - in both the lamp brightness will increase with light print or fall to the dark, but the second will be given to low brightness.

Firma podaje Jasność dla tego modelu np. (gwarantowana (1000 ANSI lm )
    Quote:
    Vivid 996 lm
    - tryb User 478 lm
    - User + Lens Iris = —63 296lm
    - User + Lens Iris = —31 461 lm
    - User + Lamp Iris = Close 384 lm
    - User + Lamp = Low 386 lm

Kontrast
    Vivid 292:1
    - try User 215:1
    - User + Lens Iris = —63 234:1
    - User + Lens Iris = —31 216:1
    - User + Lamp Iris = Close 224:1

czyli parametry leca mocno w dół .... wbrew obietnicom.

Link_poddano dobrym TESTOM, sa foto. wnętrza

Tam w tym Z4/Z5 i Z3 był problem z: lampa , balast i Bi-metal switch Link
    pawulon1111
    Level 16  
    Dokładnie sprawdz ustawienia.
    Arczizioom
    Level 23  
    Wyzeruj ustawienia. Jak nie pomoże to przełóż balast.
    xrokis
    Level 10  
    Instrukcję serwisową mam już od dawna i przejrzałem wiele razy.
    Ustawienia w menu zaawansowanym nic nie pomagają. Projektor na początku wyświetlał minimalny żółtawy odcień, który udało mi się wyeliminować grzebiąc w ustawieniach serwisowych a dokładniej w Group 4 na początku są ustawienia kontrastu, jasności i zmiany gammy paneli -(oczywiście wszystkie wartości zapisałem sobie wcześniej w razie pomyłki).
    Zwiększyłem wartość kontrastu panelu niebieskiego o 20 i voilà.
    Dowiedziałem się też że projektor działał tylko na oryginalnych lampach- czy jest możliwość żeby oryginalna lampa Sanyo uszkodziła ballast?

Ze względu na brak czasu jeszcze nie podmieniłem balastu lampy.
    Jak dorwę jakiś aparat to wrzucę też fotki demonstrujące mój problem.
    xrokis
    Level 10  
    To jednak nie wina balastu,przełożyłem go ze z starego sanyo włącznie z całym modułem zasilania.
    Projektor nadal świeci słabo i nie wypuszcza całej wiązki światła.
    Wina musi leżeć gdzieś po stronie pryzmatu z panelami lcd.
    xrokis
    Level 10  
    Po dokładnym rozebraniu i przedmuchaniu/wyczyszczeniu wszystkiego obraz się nieco rozjaśnił.

Czy ma ktoś z was jakiś namiar na firmware i/lub program do flashowania do tego modelu?
    W instrukcji serwisowej jest opisane że można zaktualizować soft przez program "flash upgrader" ale szukałem w internecie i nic nie mogę znaleźć.
    MULTITECHAM
    Level 13  
    Witam , sprawdź auto-iris (automatyczna-przesłona).
    1.Rozkręć projektor zdemontuj auto-iris ale nie odłączaj mechanizmu od płyty.
    2.Podłącz do projektora jakiś sygnał np. hdmi .
    3.Włącz projektor i sprawdź czy to rozwiąże problem z jasnością.
    xrokis
    Level 10  
    Sprawdziłem automatyczną przesłonę - działa prawidłowo.

Moja desperacja posunęła się do tego stopnia że rozkręciłem cały obiektyw i wyczyściłem w nim każdą soczewkę z osobna.
    Batalia z nim trwała blisko 5h, uff... uwierzcie nie było łatwo.
    Jestem teraz zadowolony z efektu(obraz zdecydowanie pojaśniał i nabrał kontrastu)ale zabrałem się za takie coś po raz ostatni.