Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MV410R - Podłączenie do Livebox-a 2 routera

dper15 04 Maj 2013 21:02 3627 31
  • #1 04 Maj 2013 21:02
    dper15
    Poziom 17  

    Witam
    Posiadam router ORANGE MV410R Axess tel jak się nie mylę i chciałbym go podłączyć do livebox-a z powodu małej ilości portów LAN w Livebox-ie i chciałbym powiększyć obszar zasięgu Wi-Fi.
    Udało mi się nie dawno zrobić takie coś z routerem TP-LINK , wystarczyło podłączyć LAN Livebox do LAN TP LINK (TP LINK był ADSL) i miałem 3 porty LAN na TP LINK i robię to samo z tym komputer łączy się z siecią ,lecz sieć nie łączy się z internetem. i jest na połączeniu wykrzyknik.
    Jak zrobić aby to chodziło ?
    Ponoć trzeba coś zrobić w ustawieniach DHCP routera MV410R.

    0 29
  • #2 04 Maj 2013 21:11
    andk1eltd
    Poziom 35  

    Tak, DHCP trzeba wyłączyć w MV410.

    0
  • #3 04 Maj 2013 21:51
    dper15
    Poziom 17  

    Ustawiłem w zakresie DHCP przedział IP , ale nie chodzi mi w telefonie po wi-fi GG , a strony się otwierają , a gdy miałem DHCP wyłączone (Use Router as DHCP Server ) to telefon nie może uzyskać adresu IP.

    0
  • #4 05 Maj 2013 21:46
    dper15
    Poziom 17  

    Proszę o pomoc

    0
  • #5 05 Maj 2013 21:48
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    andk1eltd napisał:
    Tak, DHCP trzeba wyłączyć w MV410.

    Zrobiłeś tak jak kolega @andk1eltd radził?

    0
  • #6 05 Maj 2013 22:12
    dper15
    Poziom 17  

    No tak jak powyżej pisałem odchaczyłem funkcje Use Router as DHCP Server ) to telefon nie może uzyskać adresu IP.

    0
  • #7 05 Maj 2013 22:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ok ale do jednego z portów ethernet (LAN) musisz mieć podłączony kabel z LB.

    0
  • #8 05 Maj 2013 22:49
    dper15
    Poziom 17  

    No tak jest, internet jest podłączony do mv410. LAN LIVEBOX - > LAN MV410

    0
  • #9 05 Maj 2013 22:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz możliwość podłączenia się komputerem pod sieć z MV410R i wrzucenie screen-a z ipconfig /all wpisanego co cmd (konsola).

    0
  • #10 05 Maj 2013 23:22
    dper15
    Poziom 17  

    Aktualnie niestety nie mam dostępu do komputera, jedynie mogę coś zdziałać na telefonie, bo gdy zresetuje router DHCP będzie włączone internet w telefonie będzie po mv410 tylko komunikator gg nie będzie chodzil.

    0
  • #11 05 Maj 2013 23:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Trudno coś więcej powiedzieć nie widząc adresacji jaką dostaje host w sieci.

    0
  • #12 05 Maj 2013 23:31
    dper15
    Poziom 17  

    Tam gdzie odznaczam DHCP jak się nie mylę ustawia się przedział adresu IP i jeszcze czegoś początek i koniec lecz nie wiem dlaczego, mogę dać screena strony konfiguracyjnej i tej zakładki DHCP

    0
  • #13 05 Maj 2013 23:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wiem jak wygląda ta strona, chodzi ci o zakres adresacji jaką przyznaje serwer DHCP w tym routerze.

    0
  • #14 05 Maj 2013 23:38
    dper15
    Poziom 17  

    Tak tak dokładnie, niestety na androidzie nie odpale chyba konsoli aby to sprawdzić, jak się nie mylę gdy sprawdzałem to po wyłączeniu DHCP po lanie z mv410 internetu nie było w komputerze, ograniczony dostęp i tyle.

    0
  • #15 05 Maj 2013 23:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To już kwestia sprawności okablowania. Router po wyłączeniu DHCP powinien działać jako switch z punktem dostępowym (access point-em).

    0
  • #16 05 Maj 2013 23:46
    dper15
    Poziom 17  

    No tak ale skoro używam tych kabli na co dzień z livebox-em a tu nie trybi to coś nie gra, a może to kwestia ustawień w livebox-ie?

    0
  • #17 05 Maj 2013 23:56
    CHACA
    Poziom 43  

    Reset prądowy obydwóch urządzeń robiłeś?

    0
  • #18 06 Maj 2013 00:05
    dper15
    Poziom 17  

    Robiłem wyłączenia z przycisków prądowe, resety i nadal to samo.

    0
  • #19 06 Maj 2013 18:47
    dper15
    Poziom 17  

    Przepraszam ale wprowadziłem Cię w błąd gdyż internet w komputerze jest .Oto screen

    MV410R - Podłączenie do Livebox-a 2 routera

    A na telefonie nadal to samo.
    Pomyliło mi się , bo jest tak że internet chodzi ale strony konfiguracyjnej otworzyć nie mogę .Mowa o MV410

    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

    0
  • #21 07 Maj 2013 18:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    dper15 napisał:
    bo jest tak że internet chodzi ale strony konfiguracyjnej otworzyć nie mogę .Mowa o MV410

    Jaki masz adres na MV410? Musi być z puli LB czyli np. 192.168.1.250.

    0
  • #22 07 Maj 2013 19:06
    dper15
    Poziom 17  

    Adres do strony konfiguracyjnej to 192.168.0.1

    0
  • #23 07 Maj 2013 19:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czyli tak jak pisałem w poście wcześniejszym trzeba go zmienić na 192.168.1.250 przykładowo.

    0
  • #24 07 Maj 2013 19:18
    dper15
    Poziom 17  

    I wszystko zacznie chodzić?

    0
  • #25 07 Maj 2013 19:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Odpowiedziałem na twoje pytanie dlaczego nie możesz wejść do konfiguracji routera. Co z dostępem do internetu przez telefon to trudno mi powiedzieć czy jest połączenie i czy dostajesz jakąś adresacje z serwera DHCP.

    0
  • #26 07 Maj 2013 19:30
    dper15
    Poziom 17  

    a w ustawieniach wi fi , tam gdzie się hasło ustala : Security Encryption (WPA-PSK)
    jest opcja Key Lifetime i domyślnie jest na 0 i nie można przy tworzeniu hasła zostawić 0 (skala w minutach) , co to za opcja ? Coś ważnego ?

    0
  • #27 07 Maj 2013 19:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dla testów możesz spróbować dostępu bez zabezpieczeń.

    dper15 napisał:
    domyślnie jest na 0 i nie można przy tworzeniu hasła zostawić 0 (skala w minutach) , co to za opcja ? Coś ważne

    Prawdopodobnie chodzi o długość sesję dla klucza zabezpieczeń.

    0
  • #28 07 Maj 2013 19:34
    dper15
    Poziom 17  

    Nadal jest problem z uzyskaniem IP na telefonie przy wyłączonym DHCP.

    0
  • #29 07 Maj 2013 19:55
    wojta2005
    Poziom 12  

    Nie wiem czemu ale androidy tak mają...
    Nie wiem czy w twoim routerze jest taka opcja ale możesz spróbować "DHCP FORWARD" i wpisać adres liveboxa... przy czym oba urządzenia muszą być w tej samej puli adresowej przy czym adresy statyczne powinny być wyrzucone z puli DHCP
    przykładowo Livebox 192.168.0.1
    router 192.168.0.2
    pula adresów dhcp 192.168.0.100-> 192.168.0.120 (nie więcej niż do 250)

    0