Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lafayette Venus, Super Florida - Zakłócenia po zmodyfikowaniu okablowania

ackbar20 04 May 2013 22:09 2505 4
    ackbar20
    Level 2  
    Witam,
    używam w samochodzie radia Lafayette Venus z anteną magnetyczną President Super FLorida. Gdy radio było podłączone do jednego gniazda zapalniczki, a ładowarka od stacji dokującej telefonu komórkowego do drugiego nie było żadnych problemów. Zero filtrów itp. wszystko działało prawidłowo.
    Pare dni temu kupiłem do samochodu kamere (Prestigio 700x) i postanowiłem zmienić sposób podłączenia urządzeń.

Wszystkie urządzenia czyli CB, kamera i ładowarka podłączone są teraz do jednego gniazda zapalniczki. W tym celu zrobiłem sobie trójnik na kablach 2x0.5 (grubszych nie upchnąłbym do wtyku zapalniczki). Jedna odnoga ok. 0,5m do CB i dwie 3m do pozostałych sprzętów.
    Przy takim połączeniu CB ma niestety bardzo duże zakłócenia.

No i tu mam pytanko... myślicie, że zmiana kabli na grubsze np. 2x1.5 i lepsze dostosowanie ich rozmiarów coś poprawi czy może iść w jakimś innym kierunku.

Może dodam, że ładowarka od kamery (zmniejsza ona napięcie z 12 na 5V) jest blisko wtyku zapalniczki i bazy CB. Ładowarka od komórki jest nawet dalej, ale podłączona do trójnika.

Macie jakieś sugestie??
    TM85
    Level 27  
    Podłącz CB bezpośrednio do akumulatora. Wszelkie kable od CB trzymaj z dala od urządzeń w których są przetwornice napięć.
    .Labrador
    Level 26  
    Niestety, w tym przypadku nic nie zdziałasz, sygnał, który wprowadza zakłócenia w twoim radiu przedostaje nie przez przewody zasilające, lecz przez antenę i jest nim, słabo odfiltrowana ładowarka od kamery.
    Zmiana ładowarki na nie impulsową i jest Ok.
    ackbar20
    Level 2  
    Wyczytałem, że obecnie zasilacze transformatorowe są już nie produkowane. Jaką ładowarkę do zapalniczki samochodowej na 5V i min. 1,5A polecacie?
    Olek II
    Moderator
    TM85 wrote:
    Podłącz CB bezpośrednio do akumulatora.

Głupoty jakieś. Skąd wiesz, którędy idą zakłócenia do radia?

ackbar20 wrote:
    Jaką ładowarkę do zapalniczki samochodowej na 5V i min. 1,5A polecacie?

Taką, która nie będzie robiła zakłóceń. Sam musisz to sprawdzić.