Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica PC5580B425 - szarpie silnikiem i nie wchodzi na obroty

Marcin R 04 Maj 2013 22:54 4926 23
  • #1 04 Maj 2013 22:54
    Marcin R
    Poziom 10  

    Witam

    Pralka jak w temacie Amica PC5580B425 uszkodzony zawór przesterowania uszkodził płytkę programatora.

    Wymieniłem zawór i dostałem z Amiki nową płytkę no i zaczął się problem - szarpie silnikiem i podczas prania i podczas wirowania (nie wchodzi w ogóle na obroty).

    Tacho sprawdzone ok 240 ohm, szczotki silnika w bardzo dobrym stanie.

    W autoryzowanym serwisie gdzie kupiłem płytkę twierdzą że to problem płytki że ma program do innego rodzaju silnika. Więc płytkę wymienili i znowu to samo proponują kolejną wymianę na zasadzie aż się trafi "dobra".

    Proszę o pomoc co to może być i ewentualnie co jeszcze sprawdzić.

    0 23
  • #2 05 Maj 2013 07:50
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Na pusto też szarpie? Potrafi wykonać obrót bębna na pusto? Silnik nie ma śladów zalania?

    Zanim uruchomisz, to na programie wirowania jakie masz max obroty?

    0
  • #3 05 Maj 2013 10:12
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Na pusto też szarpie?
    tak
    MARCIN.SLASK napisał:
    Potrafi wykonać obrót bębna na pusto?
    tak
    MARCIN.SLASK napisał:
    Silnik nie ma śladów zalania?
    nie
    MARCIN.SLASK napisał:
    Zanim uruchomisz, to na programie wirowania jakie masz max obroty?
    nie zmieniałem nic czyli 800, ale w programie wirowania nie jest się wstanie rozpędzić więcej jak w normalnym praniu (wszystko przy pustym bębnie)

    A tu filmik jak to wygląda Link przy małym obciążeniu wsadem.

    0
  • #4 05 Maj 2013 10:23
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Dość niepojące odgłosy.
    Odkręć dolną przednią osłonę i popatrz na silnik podczas tych rewersów. Czy te odgłosy są słyszalne z silnika czy może z bębna?

    0
  • #5 05 Maj 2013 10:35
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Czy te odgłosy są słyszalne z silnika czy może z bębna?
    bęben wraz z silnikiem chodzi lekko i bez żadnych zacięć więc to z silnika ale elektrycznie.

    0
  • #6 05 Maj 2013 21:41
    Marcin R
    Poziom 10  

    Koledzy jakieś pomysły: silnik czy faktycznie płytka programatora.

    Dodam że dzisiaj odpaliłem pranie z wirowaniem na 100 obr/min i pralka podczas wirowania weszła na niepełne obroty ale nadal szarpała - czyli raczej nie silnik a jednak programator :?:

    0
  • #7 05 Maj 2013 21:50
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Dwa nowe moduły i takie same objawy... Gdyby to był moduł 1200-1400 rpm to byłyby problemy z wirowaniem, bo jest różnica w silniku. Ale w tym przypadku twierdzę, że moduł jest raczej OK, a coś nie tak z silnikiem lub instalacją.

    0
  • #8 05 Maj 2013 21:58
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    coś nie tak z silnikiem

    Jak go sprawdzić?

    0
  • Pomocny post
    #9 05 Maj 2013 22:09
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Silnik trzeba zdemontować i najlepiej zasilić go z odseparowanego źródła napięcia. Ja używam napięcie około 80 VDC. Ponad 98% uszkodzeń silnika wychodzi. Dodatkowo czyszczę komutator i częściowo go obciążam (na wale).
    Wirnik podłącza się w szereg z stojanem. Od biedy można go zasilić prosto z sieci, ale trzeba go dobrze zamocować, bo przy włączeniu szarpnie. Obowiązkowo podłączamy uziemienie. Silnik włączamy tak góra na 5 sekund. Nie powinien iskrzyć i wydawać dziwnych odgłosów.
    Na wyjętym silniku obserwujemy lamele komutatora. Nie powinno być odbarwień. Po wyczyszczeniu nie powinno być miejsc "czarnych" - tam gdzie coś iskrzy.
    Czasem niesprawność wychodzi przy obciążeniu, dlatego ja używam sporo niższego napięcie i separacji, bo łatwiej jest taki silnik poddać nawet niewielkiemu obciążeniu na wale.
    Amperomierz mierzący prąd się przyda.

    0
  • #10 05 Maj 2013 22:55
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Silnik trzeba zdemontować i najlepiej zasilić go z odseparowanego źródła napięcia.
    Oj to poszedłeś po bandzie - raczej chodziło mi o jakiś pomiar rezystancji uzwojeń w gnieździe przy silniku.

    0
  • #11 06 Maj 2013 08:24
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Jak będzie gdzieś zwarcie międzyzwojowe, to myślisz, że wyjdzie? :D
    Ale jak nie chcesz demontować silnika, to obejrzyj złącze silnika i przemierz przewody od modułu do dilnika i czy aby gdzieś nie mają przerwy.

    0
  • #12 06 Maj 2013 09:32
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Jak będzie gdzieś zwarcie międzyzwojowe, to myślisz, że wyjdzie? :D
    no w sumie przy takim zwarciu rezystancja uzwojeń powinna być inna niż "znamionowa" silnika sprawnego

    MARCIN.SLASK napisał:
    obejrzyj złącze silnika
    złącze jest czyste

    MARCIN.SLASK napisał:
    przemierz przewody od modułu do dilnika i czy aby gdzieś nie mają przerwy
    ok wieczorem do tego zajrzę

    0
  • #13 06 Maj 2013 13:04
    egon42
    Poziom 37  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Ja używam napięcie około 80 VDC.
    Może kolega to uściśli czy chodzi o 80V napięcia stałego czy może przemiennego bo chyba według mnie powinno być 80V AC?.

    0
  • #14 06 Maj 2013 13:41
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    egon42 napisał:
    MARCIN.SLASK napisał:
    Ja używam napięcie około 80 VDC.
    Może kolega to uściśli czy chodzi o 80V napięcia stałego czy może przemiennego bo chyba według mnie powinno być 80V AC?.


    Wystarczy 80VAC, ale przy 80VDC większa moc / większe obroty. Mam trafo co daje 58VAV, więc prostuje, filtr z kondensatora i mam około 80VDC. Dodatkowo przy napięciu stałym lepiej wychodzą zwarcia na wirniku. Przy takim napięciu i indukcyjności silnika, to ładnie łuk ciągnie i przy transformatorze 180VA przy nieuwadze potrafi konektor upalić i paluchu poparzyć. Dlatego podłączamy najpierw poprawnie przewody do złącza silnika, a potem włączamy trafo do sieci.

    0
  • #15 06 Maj 2013 21:40
    Marcin R
    Poziom 10  

    Marcin R napisał:
    ok wieczorem do tego zajrzę
    no więc z silnikiem i instalacją wszystko jest ok - silnik mam pożyczony nowy podłączyłem pod instalację i objawy dokładnie takie same - filmik.

    Zostaje więc felerny programator :?: - serwis bez problemu zamówił nowy dla mnie składając reklamację na ten co mam. Pytanie tylko ile razy go wymienią aż trafię na dobry.


    Link

    0
  • #16 06 Maj 2013 22:56
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Po filmiku widać, że normalnie silnikiem kręci, ale coś strzela. Tak jakby silnik dostawał pełne impulsy napięcia, ale nie widać tego - nie widać szarpania silnikiem.

    Czy te strzelania są z silnika?

    0
  • #17 06 Maj 2013 23:33
    Marcin R
    Poziom 10  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Tak jakby silnik dostawał pełne impulsy napięcia
    dokładnie tak

    MARCIN.SLASK napisał:
    nie widać szarpania silnikiem
    szarpie

    MARCIN.SLASK napisał:
    Czy te strzelania są z silnika?
    tak to właśnie efekt szarpania silnikiem

    0
  • #18 06 Maj 2013 23:35
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Czyli poczekamy aż przyjdzie nowy moduł.
    Napisz wtedy czy jest OK.

    0
  • Pomocny post
    #19 06 Maj 2013 23:56
    phiter
    Poziom 19  

    Takie strzały dość często zdarzają się w PC. Miałem różne przyczyny - podstawa do sprawdzenia obwód taho - sprzawdzić rezystor 2,7kΩ, ktoś też twierdził że w tym module zimne luty się nie zdarzają ale ja spotkałem. Miałem też przypadek że pomogło zamontowanie silnika od PA sole.

    1
  • #20 07 Maj 2013 08:03
    Marcin R
    Poziom 10  

    phiter napisał:
    podstawa do sprawdzenia obwód taho
    z nowym silnikiem jest nowe taho więc odpada

    phiter napisał:
    sprzawdzić rezystor 2,7k, ktoś też twierdził że w tym module zimne luty
    w dwóch nowych modułach - to chyba nie możliwe

    phiter napisał:
    Miałem też przypadek że pomogło zamontowanie silnika od PA sole
    to odpada bo skoro silnik jest dobry to po co go wymieniać (programator 250 PLN + silnik 300 PLN to powoli nowa pralka)

    0
  • #21 07 Maj 2013 20:54
    phiter
    Poziom 19  

    Więc skoro zamontowałeś nowy silnik i nową elektronikę i było to samo to sprawdź dokładnie wiązkę przewodów - cudów nie ma. Nie mówiłem też o nowym silniku - silnik sole kupisz za grosze.
    A tak na marginesie to powiem jeszcze że takie strzały często występowały też w całkiem nowych pralkach - jeśli nie wywala błędu to pralka normalnie działa.

    0
  • #22 26 Maj 2013 21:45
    raraf
    Poziom 1  

    Cy możesz napisac jaki jest koniec tej przygody bo mam dokładnie to samo z taką samą pralką

    0
  • #23 27 Maj 2013 08:10
    Marcin R
    Poziom 10  

    "Przygoda" jeszcze trwa - amica z poznania wysyła drugi tydzień moduł :cry:
    W serwisie twierdzą, że to wina modułu - ponoć centrala amici zna problem, bo to już któraś tam reklamacja tej części - wymieniają bez żadnego problemu.
    Ale pralka mimo trzasków pierze tylko nie tak wydajnie jak normalnie.
    Jak się coś dalej wyjaśni to dam znać :!:

    1
  • #24 07 Sie 2013 12:23
    Marcin R
    Poziom 10  

    Ok sprawa załatwiona - piąty moduł :evil: przysłany z Poznania okazał się dobry i pralka śmiga aż miło :D

    0