Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

amica awse08d - kod błędu E35

gamafino 05 May 2013 09:07 14346 11
    gamafino
    Level 12  
    Witam. Mam problem z amicą AWSE08D wyświetla się błąd E35 znalazłem tylko jeden post na ten temat tj złącze na czujniku ntc się poluzowało po złączeniu było ok. Ja podmieniłem na nowy ale problem pozostał. Aha i błąd pokazuje się od razu po ustawieniu na dowolny program i miga dioda otwarte drzwi ale blokada jest dobra blokuje i zamyka obwód. Proszę o pomoc
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    gamafino
    Level 12  
    próbowałem startem trzymać 2, 3 sek i na zero i to samo jest, chba że jakoś inaczej?
    jacekko0
    Level 31  
    Pralka zapamiętuje ostatni KOD. Aby skasować; wyświetlanie KODU należy na­
    cisnąć przycisk START na około 3 sek.(patrz kasowanie programu).
    Jeżeli wystąpił problem, to pralka blokuje drzwi. Aby otworzyć drzwi należy:
    skasować sygnalizację KODU i odczekać aż na wyświetlaczu przestanie migać
    symbol '-0" lub wyłączyć pralkę przyciskiem sieciowym, poczekać ok 2 min.
    Kasowanie usuwa wyłącznie sygnalizację KODU, a nie jego przyczynę.
    Jeżeli na wyświetlaczu pokazywany jest KOD o numerze większym niż E 06 należy skasować sygnalizację i uruchomić ponownie pralkę. Jeżeli pomimo ponownego uruchomienia pralki wciąż pojawia sie kod błędu, należy:
    -zapisać kod z wyświetlacza
    -wyłączyć pralkę
    -wyciągnąć wtyczkę z gniazdka sieciowego
    -wezwać serwis
    gamafino
    Level 12  
    Dzięki, sprawdzimy to. Mam dwie takie czujki i teraz właśnie sprawdziłem jedna ma koło 6kom a druga aż 12kom a ja podłączyłem tą 12kom to chyba za dużo nie a w poniedziałek zrestartujemy. Dzięki
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    gamafino
    Level 12  
    Tak właśnie zrobię i spróbuje zresetować chociaż nigdzie nie ma opisu jak to dokładnie zrobić w tym typie.
    falo22
    Level 25  
    Witam mam podobny problem czyli błąd E35 , pomimo resetowania błąd nadal nie znika , dodam że moduł mam wyjęty z pralki i podpięte jest tylko zasilanie do niego , żadnych silników, czyjników itp. nie ma wpiętych , pytanie czy ten moduł musi być podpięty pod wiązke w pralce abym mógł skasować ten błąd czy nie , chodzi o to czy ma zaprogramowany jakiś autotest podzespołów i poza pralką nie można nic z nim zrobić ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    falo22
    Level 25  
    Dzięki za podpowiedź , jutro to sprawdze.
    TomaszHammett
    Level 1  
    Witam.
    U mnie wystąpił ten sam błąd tj. E35 (pralka amica AWSE 10DA). Instrukcja obsługi mówi na ten temat tyle żeby wezwać serwis i gdyby nie to że akurat była niedziela pewnie by tak było. Postanowiłem zajrzeć do pralki. Po ściągnięciu góry wszystko wyglądało ok, natomiast gdy odkręciłem blachę z przodu pod drzwiczkami (tam gdzie znajduje się klapka filtra) okazało się że jeden z brązowych przewodów wypiął się z Białej wtyczki (podejrzewam że od jakiegoś czujnika). Zarobienie go na nowo było troszkę problematyczne ponieważ wtyczka ma podobny system składania co gniazda RJ tzn. maleńką blaszką w kształcie litery U którą przebija się izolację i w ten sposób tworzy się połączenie przewodzące. Czyli żeby połączyć ją na nowo trzeba rozłożyć wtyczkę , wyciągnąć blaszkę oczyścić tulejkę w którą będziemy wkładać wypiętą żyłę , włożyć żyłę w tulejkę i włożyć blaszkę ( co bez odpowiednich narzędzi nie jest rzeczą prostą) ale wykonalną . Tak zarobioną wtyczkę wkładamy do białego gniazdka i przynajmniej u mnie pralka śmiga jak nowa.
    falo22
    Level 25  
    Witam dziękuje za podpowiedzi , okazało się że faktycznie moduł ma zaprogramowany autotest podzespołów i błąd E35 to nic innego jak brak połączenia z czujnikiem NTC przy grzałce . Pozdrawiam.