Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi

dawcior-al 05 Maj 2013 20:25 7119 19
  • #1 05 Maj 2013 20:25
    dawcior-al
    Poziom 14  

    Witam, mam pewien problem z routerem tp-link tl-mt3420 v1.
    Wydaje mi się, że router ma słaby zasięg wi-fi.
    W domu ścian nie mam aż tak grubych.
    Router stoi u mnie w pokoju przy oknie, ponieważ mam internet 3g.
    W następnym pokoju nie mam już prawie wcale zasięgu. Router jest ustawiony na prosto z drzwiami (odległosć 10 metrów i od tych drzwi jescze 5m do komputera.
    Użytkuję tam karty wifi tp-link n 150mb/s. Do routera mam założone 2 dookolne anteny po 12 dbi każda, oraz 1 też 12dbi do karty wi-fi. Zasięg (15 metrów) wynosi niecałe 40% z 3 antenami.
    Sprawdzałem na laptopie z kartą wi-fi intel 5100 to zasięg w inssider jest -61% czyli jakieś 39%.
    Karta w laptopie jest mocna, ponieważ łapie sieci sąsiadów(mieszkam w domu) i mają po 3 kreski(50metrów od domu sąsiada) niektóre po 4 i 2.
    Użytkowany kanał 4 lub 8.
    Żadna sieć w okolicy nie używa 4 lub 8 .
    W tym samym pokoju(5mx5m) gdzie jest router jak postawie koło niego laptopa to jest -40/-50 w insidder.
    Zainstalowałem oprogramowanie do routera dd-wrt.com aby zwiekszyć tx power, ale nie wchodzą większe niż 21dbm. Może coś źle ustawiam, screeny w załączniku.
    Przez proste 10 metrów, telefon, tablet z widocznością anten nie łapie zasięgu sieci wi-fi.

    Czy router muszę wysłać do serwisu, czy on już po prostu taki jest?
    Proszę o pomoc. pozdrawiam

    1 19
  • #2 05 Maj 2013 20:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zrób pomiary inSSIDer-em i daj screen-a na forum, najlepiej przez dodaj obrazek ;)

    0
  • #3 05 Maj 2013 21:04
    dawcior-al
    Poziom 14  

    testy inSSIDer
    TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi

    0
  • #4 05 Maj 2013 21:08
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Trudno coś stwierdzić na 100% ale wygląda że twoje ściany maja duże tłumienie. poza tym masz też w okolicy parę sieci.

    0
  • #5 05 Maj 2013 21:16
    dawcior-al
    Poziom 14  

    W okolicy jest kilka sieci. W zasadzie to są 2/3 ściany na przeszkodzie.
    Jest możliwość zwiększenia mocy wi-fi w routerze za pomocą oprogramowania dd-wrt?

    0
  • #6 05 Maj 2013 21:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    dawcior-al napisał:
    Jest możliwość zwiększenia mocy wi-fi w routerze za pomocą oprogramowania dd-wrt?

    Z tego co kojarzę dd-wrt to 23 lub 24dB nic więcej ponad możliwości routera.

    0
  • #7 05 Maj 2013 21:22
    dawcior-al
    Poziom 14  

    u mnie max 21 db. Są jakieś inne firmware do zwiększenia mocy?

    0
  • #8 05 Maj 2013 21:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tam możesz chyba jeszcze tylko kraje zmienić żeby troszkę więcej wycisnąć.

    -1
  • #9 05 Maj 2013 21:27
    dawcior-al
    Poziom 14  

    Zmieniałem na Usa i Canada, nie wiem na jakie jeszcze mozna.
    Wszystkie to za dużo sprawdzania.

    0
  • #10 05 Maj 2013 21:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Ameryka Południowa

    0
  • #11 05 Maj 2013 21:44
    dawcior-al
    Poziom 14  

    wszystkie mają po 21dbm

    1
  • #12 05 Maj 2013 21:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czyli nic więcej nie wyciągniesz na tym sprzęcie. Możesz spróbować jeszcze gargoyle ale myślę że będzie to tylko kosmetyczna zmiana.

    0
  • #13 05 Maj 2013 21:49
    dawcior-al
    Poziom 14  

    czy gargoyle i openwrt to te same firmware?

    0
  • #14 05 Maj 2013 21:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Gargoyle to nakładka graficzna (GUI) na openwrt, tak samo jak LuCI. Samo openwrt też może działać co konfigurujesz przez konsolę (putty).

    0
  • #15 05 Maj 2013 21:52
    dawcior-al
    Poziom 14  

    jutro wrzucę i po testuję

    0
  • #16 05 Maj 2013 21:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pamiętaj że ważny jest model i wersja routera przy pobieraniu oprogramowania.
    gargoyle-1.5.9.10-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory jak dla ciebie.

    0
  • #17 08 Maj 2013 17:06
    dawcior-al
    Poziom 14  

    Przepraszam, że tak późno piszę ale mam problem z wgraniem oprogramowania firmowego i gargoyle. Mam aktualnie dd-wrt i kiedy biorę firmware upgrade wybieram soft i po 60sekundach odświeża się i nadal mam dd-wrt. Jak zmienić firmware?

    0
  • #18 08 Maj 2013 17:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zastosuj się do tych porad - Link.

    0
  • #19 10 Maj 2013 22:30
    dawcior-al
    Poziom 14  

    Zainstalowałem Gargoyle wersję PL.
    Posiada ona obsługę 3g i tylko 21dBm.

    Wersja ENG miała 27dBm.

    0
  • #20 11 Maj 2013 11:45
    dawcior-al
    Poziom 14  

    Chyba nic więcej poza 21 nie da się wyciągnąć z tego

    Dodano po 9 [minuty]:

    TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi TP-LINK TL-MR3420 - Słaby zasięg wi-fi

    0