Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SL-PS700 - Odtwarzacz CD czasem sam zamyka tackę

guzolot 06 May 2013 13:40 8070 17
    guzolot
    Level 13  
    Witam.
    Mam problem z moim odtwarzaczem.
    Czasami sam zamyka tacę.

Naciskam przycisk open - tacka wyjeżdża. Zdejmuję płytę, a tu taca sama siup do środka.
    Czasem po otwarciu długo czeka, i siup sama się zamknie.
    Czasem 2, 3 razy zamknie się pod rząd, a jest taki czas, że kilka tygodni sama się nie zamyka.
    Nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Początkowo myślałem, że to przycisk, ale gdyby była wina przycisku to by i sama się otwierała - tak sobie pomyślałem. Nie wiem czy dobry tok rozumowania.

Miał może ktoś taką usterkę?

Andrzej
    egon42
    Level 37  
    Do sprawdzenia mechanizm cd, pasek mikro przełączniki i pewne kończenie dane funkcji.
    guzolot
    Level 13  
    egon42 wrote:
    pewne kończenie dane funkcji.

Co to znaczy?
  • Helpful post
    wkj
    Level 36  
    Mam 700-ke i miałem to samo jak go kupiłem, potrafiła sama się zamknąć nie czekając jak wsadzę płytę. Wydawało mi się ze egzemplarz był zbyt rzadko używany przez poprzedniego właściciela. Wyczyściłem wszystko, mikro styki zapsikałem, elementy takie jak krańcóweczki, taśmy łączące, ich gniazda - wyczyściłem i zacząłem normalnie użytkować. Od razu nie wyeliminowałem jej jednak z czasem usterka znikła kompletnie.
  • Helpful post
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    guzolot wrote:
    egon42 wrote:
    pewne kończenie dane funkcji.

Co to znaczy?

To znaczy, że wadliwie działające wyłączniki krańcowe, "ogłupiają" kontroler odtwarzacza i działanie obwodu zamykania/otwierania tacki jest niepewne i przypadkowe.
    Zacząłbym właśnie od sprawdzenia działania i dokładnego wyczyszczenia styków wyłączników krańcowych. Rezystancja przejścia przy zamkniętym zestyku musi wynosić 0Ω, a zestyk ma się zamknąć pewnie i natychmiast po dojściu tacki do położenia krańcowego.

GM
  • Helpful post
    wolek14
    Level 31  
    Zebyś się za dużo nie nakombinował to w pierwszej kolejności sprawdź krańcówkę która reaguje przy otwieraniu tacki. W większości CD działa to tak, że silnik otwierający przestaje pracować, gdy ona się zewrze. Wtedy procesor przechodzi w następną funkcje, i gdy ta krańcówka się rozewrze, procesor to traktuje jako "ręczne" zamknięcie i załącza silnik. Jeśli w tym modelu jest inaczej, to mnie poprawcie.
    guzolot
    Level 13  
    No to czeka mnie czyszczenie krańcówek.

Kolego "wkj" czy do krańcówek jest łatwy dostęp? Zastanawiam się czy zrobię to w domu w 30min czy potrzeba rozkręcić pół mechanizmu szuflady i ponad 3h czasu? Wtedy to zawiozę go do pracy, żeby dzieci części nie poroznosiły po domu :-)
    Szukałem na rysunkach złożeniowych krańcówek, ale nie znalazłem. To są zwykłe blaszki, czy mikro włączniki? Posiłkuję się tą instrukcją serwisową https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12277568#12277568.

Czy to chodzi o ten "Switch P.C.B" ze strony 12-tej? Ref. No. 21?

Po prostu zastanawiam się, czy śrubokręty + waciki załatwią sprawę, czy to będzie większa zabawa?

Andrzej.
    wkj
    Level 36  
    Myślę ze pół godziny powinno ci wystarczyć, nie wiem jakie masz zdolności manualne, co do krancówki/switcha to znajdziesz bez problemu, zdejmij górę załącz maszynę i poobserwuj.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    guzolot
    Level 13  
    Technics SL-PS700 - Odtwarzacz CD czasem sam zamyka tackę

Tak wygląda wyłącznik krańcowy z mojego cd playera. No i jak go wyczyścić?

Psiknąłem kontaktem no i mam nadzieje, że pomoże.

Problem mam natomiast z paskiem napędowym. Jest popękany i boję się, że długo nie pociągnie. Czy da się dokupić pasek do takiego zabytkowego sprzętu? Gdzie szukać?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    guzolot
    Level 13  
    Pasek ten to RMG0121.
    Na stronach
    http://www.kenselectronics.com/lists/belts.htm#Auto
    http://www.russellind.com/prbline/xref/panasoni.htm
    znalazłem, że jego odpowiedniki to AV-SBT4.8 = SBQ4.8 = SCQ4.8

wychodzi na to, że jest to pasek o wymiarze 4,8" w/g mnie średnica.
    tu http://cablesandconnectors.com/PIX/russcq20.jpg są wymiary ale nie jestem pewien czy dobrze rozumiem ten rysunek.
    Czy ktoś może mi rozszyfrować to 4,8? wiem tylko że przekrój jest 0,062x0,063 cala

Dochodzę do wniosku, że to 4.8 to obwód. Średnica wychodzi 38,8 mm.
    Czy pasek średnicy 38,5mm będzie dobry? Znalazłem taki na allegro.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    guzolot
    Level 13  
    po "psiknięciu" szufladka nie schowała się jeszcze sama - ale ona nie zbyt często to czyniła :-)

Pasek w drodze :-)

Mam nadzieję, że będzie wszystko ładnie działało - kolejnych parę ładnych lat.
    Anonymous
    Anonymous  
    guzolot
    Level 13  
    Okazało się że pasek jest za krotki. Opasuje jedynie duże koło :/
    Zmierzyłem nitką i wyszło 129 mm. Zakupiony to 120mm.
    A moglem zmierzyć wcześniej.
    He he. Za lenistwo się płaci.
    Musze kupić 127mm długości. To daje 40,4 mm średnicy. Średnice sprzedawcy podają.
    Jak dużą tolerancję od tych 2mm mogę przyjąć?

Już poprawiłem - z telefonu na szybko pisałem.
    Anonymous
    Anonymous  
    guzolot
    Level 13  
    dj-MatyAS wrote:
    zawsze podaję średnicę paska i jego przekrój. Nie bardzo wiem jak można podać długość okręgu

Normalnie - 2*pi*R działa :-)

A tak na serio.
    Pasek stary jest sztywny, opasuje koła z lekkim luzem.
    Nowy wkładam do środka starego i pozostaje jeszcze mały luz, gdyż stary jest odkształcony w lekkie jajo. Wygląda jakby odtwarzacz długo stał zanim go kupiłem.
    Ten nowy da się założyć i wszystko działa, ale mam wrażenie, że jest za ścisło i uszkodzi łożyska.
    Mam wrażenie, że te 2 mm mniej na średnicy w tym przypadku chyba za dużą stanowi różnicę.

Czy znajdę pasek 39,5 mm średnicy o przekroju 1,5 mm? Oto zagadka :-)

Zagadka rozwiązana - jest taki. Nawet u tego samego sprzedawcy :-)