Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kit Jabel J-220 - czy nada się jako regulator spawarki ?

myncio 26 Feb 2005 18:36 6620 18
    myncio
    Level 12  
    czy u2008b mozna zastosowac do regulacji trafa spawalniczego po stronie pierwotnej a doklanie to zestaw jabla j-220 do regulacji silników komutatorowych
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    raczej nie bo padnie przy pierwszym spawaniu proponyje od razu zbudowac regulacje po stronie wtornej na tyrystorach efekt murowany i wiele kozysci ..sam robilem we wakacje taka spawarke tyle ze na 3 fazy i cos pieknego efekt ze da sie spawac blache 1mm jak sie umie nie robi dziur itp ..plunna regulacja
  • Helpful post
    stanisławgodlewski
    Level 12  
    Proponuję zrobić regulacje na U209b chodzi idealnie , na pierwotnej
    i na wtórnej stronie a mało tego to działa na 230v,400v,3fazach ,a chcac zrobić regulacje na wtórnym trzeba zajnwestować w dobre tyrystory(ruskie nie za bardzo chodzą). pozdrawiam
  • Helpful post
    qryszard
    Level 21  
    Można to zrobić. Mam zrobioną 3-fazową ,którą używa mój ojciec do tej pory. Robiłem też 1-fazwą , lecz z powodu słabej mocy transformatora zrezygnowałem z eksploatacji . Używam teraz 3-fazowej z regulacją po stronie wtórnej (też samoróbka) i potwierdzam to co stwierdził adammc
    Przy 1-fazowej myślę że nie będzie specjalnej różnicy w użytkowaniu pomiędzy regulacją po stronie pierwotnej , czy wtórnej .Natomiast wykonanie regulatora strony pierwotnej jest bez porównania prostsze.Przy okazji ominiesz problem "wyrzucania" bezpieczników w momencie włączania występujący przy dużych mocach transformatora.
    Zrób tylko przy jednofazowej duży zapas prądu triaka .Przy sklejeniu elektrody to aż hamuje turbinę w elektrowni
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    co wy chcecie od ruskich tyrystorow jak sie je odpowiednio steruje to pieknie chodza a jeszcze kilka lat temu na jarmarku to za flaszke mozna bylo kupic kilka tyrystorow od ruskiego i wiele spawarek na nich pracuje ...a co do regulacji po stronie wtornej ktora ja przy 3 fazach bardzo polecam to 50 % sukcesu procz regulatora to prawidlowo wykonany dlawik wpiety szeregowo na jednym z biegunow ... dlawik wiadomo sluzy do gladzenia pradu ........ konieczny jest jeszcze ulkad zajazania skladajacy sie z diod i rezystora ... oraz dioda gaszaca .... a co do regulacji po stronie pierwotnej to moze i dzialac to bedzie ale jak to trafo ma male napiecie po stronie wtornej mimo iz pradowo wydala to po zastosowaniu regulacji po stronie pierwotnej o dupe rozbic taka spawarke co nie bedzie ladnie spawac tylko gubic luk szarpac pryskac i przerywac nagrzewac elektrody do czerwonosci ..... :sm16:
  • Helpful post
    stanisławgodlewski
    Level 12  
    co do( jak to trafo ma male napiecie po stronie wtornej mimo iz pradowo wydala to po zastosowaniu regulacji po stronie pierwotnej o dupe rozbic taka spawarke co nie bedzie ladnie spawac tylko gubic luk szarpac pryskac i przerywac nagrzewac elektrody do czerwonosci ..... )moim sprawdzonym sposobem było odwiniecie pierwotnego i nastawienie ograniczenia regulacji oczywiscie na pierwotnym (znmiana "przekładni"),a co do regulacji na wtórnym to zawsze się bedzie pojawiać problem dławika,kondenatora.i układu zajażania .jeszcze po stronie wtórnej duży wpływ ma spadek napięcia na układzie prostownika (a szczególnie na sowieckich częściach,które to mają bardzo porozjeżdżane parametry aczkolwiek w sprzetach mało wymagającyc też je stosowałem masowo)
  • Helpful post
    danek16
    Level 15  
    ja mam troche inne pytanie:
    Widziałem spawarki które są zrobone calkiem chyba na triakach czy na jakichs innych elementach (napewno bez transformatora). czy ktos wie jakie to elementy są dokładnie , jakichs schemat takiej spawarki
    pozdrawiam
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    hm widze ze meczy cie to samo co mnie mianowicie chcesz zbudowac spawarke elektroniczna na bazie przetwornicy impulsowej trafo tam jest ale malutkie 10 na 10 cm da sie to zrobic osobiscie naprawilem kilka takich spawarek sa dosc awaryjne a zbudowanie takiej spawarki to rzecz bardzo powazna i trzeba posiadac bardzo wielkie doswiadczenia w dziedzinie power supply ... ja prace nad projektrm juz zaczalem tylko poszukuje teraz odpowiednich kandydatow do prostowania -- diody ...... dlawik na wyjsciu tez tu jest konieczny :sm16:
  • Helpful post
    danek16
    Level 15  
    no taka spawarka by mi sie przydala :) Tylko niestety w sklepach one są zadrogie ....:)DLatego chcialbym cos sam zbudowac.... diody mam:) Jaki moze byc koszt reszty części do takiej spawarki??
    pozdrawiam
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    ale to musza byc diody szotkiego bardzo szybkie .. a szotkiego maja to do siebie ze maja male napiecia przebicia kilkadziesiat wolt i szukam na razie jakich tanich ... a koszt to jest stosunkowo niski mysle ze w 500zl sie zmiesci
  • Helpful post
    danek16
    Level 15  
    jak poznac te diody szotkiego??? te co ja mam to są chyba zwykle prostownicze ale nie jestem pewien
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    bez obrazy jak nie wiesz co to dioda szotkiego to na pewno z budowa spawarki impulsowej sobie nie poradzisz .. a jak chcesz o tym gadac zaloz swoj wlasny post bo nas moder przejedzie po garbie :sm16: za to
  • Helpful post
    Maj Marcin
    Level 15  
    Witam. Śledzę ten temat od dłuższego czasu , bo chcę zrobić sterowanie do spawarki na 230V. Może podrzuci mi ktoś jakichś schemat do sterowania na wtórnym na 230V, z utładem zajarzania łuku. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Mój e-meil a.m.maj3(malpa)neostrada.pl
  • Helpful post
    Pawel1812
    Level 26  
    Co do diod Schottky`ego, jeśli kolegę interesuje, to polecam podręczniki typu "Przyrząddy półprzewodnikowe i układyscalone" aut Wiesław Marciniak i sprawa się dokładnie wyjaśni, a lektura nie zaszkodzi, na wakacje lektura jak znalazł pozdrawiam i życzę owocnej nauki
  • Helpful post
    danek16
    Level 15  
    Pawel1812 dzieki wielkie :) postaram sie nabyc ta ksiazke:) zawwsze troche teorii nie zaszkodzi :) a pomoc moze:)
  • Helpful post
    Maj Marcin
    Level 15  
    Witam.Szukam rdzenia ferrytowego E70\33\32 jeżeli ktoś ma namiary to będe wdzięczny.Pozdrowienia
  • Helpful post
    wopros

Level 2  
    proponyje od razu zbudowac regulacje po stronie wtornej na tyrystorach efekt murowany i wiele kozysci ..sam robilem we wakacje taka spawarke tyle ze na 3 fazy i cos pieknego efekt ze da się spawac blache 1mm jak się umie nie robi dziur itp ..plunna regulacja[/quote]

Jestem zainteresowany zbudowaniem spawarki z regulacja po stronie wtórnej. Z forum ściagnąłem schematy na triakach ale z regulacja po stronie pierwotnej. Mniej mi zależy na regulacji prądu (mam na odczepach na trafo) a bardziej na prądzie stałym. Posiadam ruskie tyrystory, ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Transformator mam 2 -fazowy.
  • Helpful post
    adammc

Level 26  
    czy dwufazowy to znaczy ze wpinasz go pomiedzy dwie fazy na 400V.
    bo jak tak to musisz jeszcze podać jakie napiecie masz po stronie wtórnej tego trafa , a schematy co wstawiłem tam można bez problemu zmodyfikować do postaci spawarki 2 fazowej .
    ile tryrystorów posiadasz bo będzie trzeba 2 tyrystory i 3 diody, no i materiał na wykonanie dławika i inne drobiazgi.