Andrzej Mazur wrote:Daniel 2004 wrote:Pompa membranowa ma ok 1000L /h a wirnikowe ok 7000L/h a są i wydajniejsze moja studnia ma 3 metry i rużnica napewno będzie znacząca.Ja uważam, że z tą "wyższą" wydajnością względem membranowej to gruba przesada
Teoretycznie tak. Ale każdy metr podnoszenia to spadek wydajności pompy o ileś-naście procent. Gdzieś był nawet wzór jak to wyliczyć. Czytałem dość dużo o pompach szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ale niewiele znalazłem.
W twoim przypadku o tyle fajnie, że masz tylko 3 metry. Więc nie będzie aż tak gigantycznego spadku wydajności. W moim wypadku, 6 metrów jest na granicy wysokości podnoszenia większości pomp wirnikowych w cenie od 140-200zł, które mają ten parametr do 5, góra 8m (przy czym te 8 metrów często jest już marketingowa fikcją). Przeciętna pompa membranowa kosztuje 80-100zł.
Plusem membranowej jest to, że nie generuje w mojej sytuacji zbyt dużego ciśnienia co pozwala podlewać z węża.
Ja dodatkowo mam rozwinięty wąż na działce aż do tunelu z 30 metrów od studni. Sam wąż ma trochę więcej. Wówczas na wirnikowej prawdopodobnie będą duże straty wydajności bo pompa będzie znacznie obciążona.
Weź też pod uwagę to co pisałem, że tanie pompy wirnikowe często mają swoje parametry dość mocno naciągane. Oglądałem kilka modeli w centrum handlowym. Nie wierzę w ich trwałość i wydajność. Pompa wirnikowa za 100-140zł w mojej ocenie może okazać się dość słabym produktem.
Ja do tej pory miałem membranową 225W, słabiutka, woda leciała ale taką prędkością jakbyś kran w domu odkręcił.
Wiem, że są wersje 400W membranowych ale z racji konstrukcji wiele wydajność się nie zwiększy prawdopodobnie.
też mnie trochę frustruje czas oczekiwania aż napełnię zbiornik.
I dlatego mam dylemat. Miałem ochotę kupić pompę wirnikową licząc na cichsza pracę i większa wydajność, ale nie mogę znaleźć pompy, która poradziłaby sobie sensownie z 6 metrami, wężem ponad 30 metrów, a zarazem nie miała 1000W i nie kosztowała gigantycznych pieniędzy. A pytając w różnych miejscach nie uzyskuje odpowiedzi jaką pompę warto wziąć uwzględniając głębokość studni.