Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 190CW8FB/00 - monitor wyłącza się po sekundzie.

redins 06 Maj 2013 20:53 2157 4
  • #1 06 Maj 2013 20:53
    redins
    Poziom 2  

    Po kilku wizytach w "serwisie" monitor znowu nie włącza się.
    Tym razem chcę się nim już sam zająć.

    Więc po kolei:
    przy starcie zapala się na sekundę, po czym gaśnie. Potem tylko miga dioda zasilania i cyklicznie słychać krótki pisk.
    Jak go podgrzałem od tyłu suszarką, zaskoczył i pracował normalnie.

    Czy wymiana kondensatorów rozwiązałaby problem? Największy 1000uF, mniejsze po 680uF.
    (wydaje mi się, że oba transformatory z drugiego zdjęcia były wymieniane - widoczna różnica w jakości lutów).
    Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

    Philips 190CW8FB/00 - monitor wyłącza się po sekundzie. Philips 190CW8FB/00 - monitor wyłącza się po sekundzie.

    I przy okazji drugie pytanie:
    po jednej naprawie bonusowo widać nierównomiernie naświetlenie ekranu, w formie klepsydry. Co to może być?

    0 4
  • #2 06 Maj 2013 22:25
    rnd0mb
    Poziom 26  

    Kondensatory z 1 zdjęcia - wszystkie do wymiany.

    1
  • #3 15 Sty 2015 18:19
    redins
    Poziom 2  

    Pozwolę sobie odświeżyć temat.
    Wymiana kondensatorów pomogła, ale teraz znowu zaczynają się problemy:
    po włączeniu monitor zaskakuje na sekundę, potem coraz dłużej aż do stałej pracy. Przez cały czas przemieszczają się przez ekran skośnie pasy, z różną intensywnością (na początku cały obraz się trzęsie, z czasem zanikają).

    Po kilku godzinach pracy sytuacja się powtarza - monitor zaczyna gasnąć, pasy coraz intensywniejsze.

    Philips 190CW8FB/00 - monitor wyłącza się po sekundzie.

    Podgrzanie monitora pomaga na jakiś czas (czy to w ogóle bezpieczne rozwiązanie?), czasem na cały dzień, czasem na godzinę. Generalnie im niższa temperatura w pokoju, tym gorzej się monitor sprawuje.

    Wymiana kondensatorów teraz nie pomogła. Może to być związane z amatorskim lutowaniem (choć prawie dwa lata wytrzymało)? w jednym miejscu widzę lekko odklejoną od płytki ścieżkę - może tu trzeba szukać?

    Czy da się na podstawie tego zdiagnozować problem?

    0
  • #4 15 Sty 2015 18:50
    tkordus
    Poziom 19  

    Jeśli ścieżka jest przerwana to na pewno nie jest to dobrze.
    Jeśli podgrzanie suszarką pomaga - spróbuj podgrzewać pojedyncze elementy, wtedy może uda się wykryć wadliwy element.
    Wiesz o tym że kondensator niekoniecznie musi spuchnąć jak jest niesprawny?
    Może masz gdzieś zimne luty? Przyjrzyj się dokładnie płytce od strony ścieżek - szczególnie tam gdzie płytka jest przegrzana.

    Jeśli możesz - pokaż płytki od dwóch stron, może komuś jakiś pomysł jeszcze przyjdzie do głowy.

    0
  • #5 15 Sty 2015 21:16
    dzimi
    Moderator

    Tym razem proponuję podmienić elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy.

    0