Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux EWT 9120W - Pralka umarła- dobrór elementów

Trooky 06 Maj 2013 23:07 2739 4
  • #1 06 Maj 2013 23:07
    Trooky
    Poziom 10  

    Witam,

    Dzisiaj podczas prania po majówkowych brudów padła elektronika pralki.

    Poczytałem troszkę tematów, przejrzałem kilka servisówek i stało się dokładnie to, co u większości osób. Padło kilka elementów od strony zasilania programatora.
    Poniżej zamieszczam zdjęcie z zaznaczonymi elementami, które były osmolone.
    Electrolux EWT 9120W - Pralka umarła- dobrór elementów

    R80=3W 47R
    R81=
    C20=10uF 400V
    C21= 152K
    D6=
    D5=

    Diód nie mogę odczytać, napisy są pozdzierane. Czy ktoś mógłby mi to uzupełnić? Dodatkowo czy uważacie, że cewka również jest do wymiany?

    Błędem było to że nie sprawdziłem programem serwisowym co wykaże ale z drugiej strony na spalonych elementach pewnie i tak za dużo by nie pokazał...

    Dziękuje i proszę o pomoc

    0 4
  • Pomocny post
    #2 07 Maj 2013 12:08
    karol5608
    Poziom 28  

    Skąd diagnoza, że to elektronika? Jakie były objawy? Elementy nie wyglądają na ''upalone''.

    0
  • #3 07 Maj 2013 12:16
    Trooky
    Poziom 10  

    Elementy ktore sa zaznaczone w czerwonym polu byly cale osmolone, przetarlem je aby moc cos odczytac.

    Pralka po ustawieniu programu, zakrecala dwa razy bebnem i puzniej bylo slychac taki ciagly dzwiek ciezki do opisania. Jezeli moze to pomoc to moge sprawdzic bledy serwisowka

    1
  • Pomocny post
    #4 07 Maj 2013 13:26
    karol5608
    Poziom 28  

    To osmolenie to pył ze szczotek silnika, niegroźne. Sprawdź filtr pompy na dole pralki, i sitko przy elektrozaworze. Może po prostu ma zatkany dopływ wody. Jakby podane elementy na module poleciały to prawdopodobnie pralka byłaby calkowicie martwa. Elektroniczne części sprawdza się multimetrem , a nie po kurzu wokół nich.

    0
  • #5 07 Maj 2013 23:39
    Trooky
    Poziom 10  

    Jako że posłuchałem się kolegi, podłaczyłem elektronikę i zrobiłem test serwisowy.
    Przy tescie 02 przeszło gładko,
    przy 03 i dalej wywalało mi błąd 2 czerwone i 5 zielonych
    przy 07 woda została podgrzana i następnie po lekkim zawirowaniu wyskoczyło 10 raz dioda czerwona i 1 raz dioda zielona

    Dodatkowo zauważyłem że przy pobieraniu wody niewielka ilość odrazu leci odpływem, tak jakby zawór się nie zamykał.


    EDIT:

    Chciałbym podziękować koledze, zmusił mnie troche do myślenia i problem został rozwiązany, na ten moment. Przyczyną była zbyt duża ilość brudu w wirniku pompki odpływu. Nie wiem czy cewki nie dawały sobie rady przez niego przejść czy poprostu kreciło sie to wszystko za wolno ale teraz juz jest ok.

    0