Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Blaupunkt - zamiana panela z radia 199 do radia 312 pomylone przyciski

mjulek 07 May 2013 20:37 2673 3
    mjulek
    Level 12  
    Witam
    Posiadam w Fiacie Grande Punto oryginalne radio Blaupunkt MP3 Fiat 199 jednak uszkodzone bo po przekręceniu kluczyka nie włącza się tylko trzeba nacisnąć włącznik. Strasznie irytujące bo do wyłączenia tez trzeba nacisnąć bo po wyjęciu kluczyka nadal gra. Dostałem podobne radio też od fiata (chyba Fiat 500) o oznaczeniu Fiat Blaupunkt MP3 312 puszka i "flaki" takie same ale jest inny panel niż przy moim. Po podmianie frontowego panela wszystko się załącza, gra, świeci itp (nawet po kluczyku) ale niestety ma teraz pomylone funkcje pod przyciskami. Co trzeba zrobić aby odzyskać funkcjonalność przycisków z nową puszką lub jak naprawić stare radio aby załączało i wyłączało się po kluczyku?
    mjulek
    Level 12  
    Temat z linku dotyczy zupełnie innego zagadnienia moje stare radio działa i gra dobrze tyle tylko, że nie włącza się po kluczyku tylko trzeba nacisnąć na radiu włącznik i nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka tylko znów klik guzikiem. Po zdemontowaniu panela z mojego starego radia (199) i zamontowanie go do nowego radia (312) (wszystko pasuje idealnie) i podłączeniu całości do auta wraca do normy włączanie po kluczyku ale przyciski mają przypisane inne funkcje - jakby z poprzedniego panela. Teraz pytanie co trzeba zrobić aby każdy guzik odpowiadał za odpowiednią funkcję (dostosować nową puszkę do starego panela)? lub jak naprawić stare radio aby włączało i wyłączało się po kluczyku?

Poniżej dodaje przykładowe zdj jak wyglądają oba panele a wewnątrz radia wyglądają identycznie tak samo.
    Yano_X
    Level 23  
    mjulek wrote:
    Temat z linku dotyczy zupełnie innego zagadnienia moje stare radio działa i gra dobrze tyle tylko, że nie włącza się po kluczyku tylko trzeba nacisnąć na radiu włącznik i nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka tylko znów klik guzikiem.

Przyjrzyj się dobrze opisowi gn. zasilania, a najlepiej dokładnie przeczytaj wskazany wątek. Fiat 199 wymaga +UB, GND (i ew. zawieszenia CANCHECK), reszta idzie po CAN.
    Ewentualnie można jeszcze poeksperymentować z zawartością EEPROM.