Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV 55-60" ~5000zł ?

master-lycha 07 May 2013 22:11 5229 29
    master-lycha
    Level 10  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?

4m x 5m.

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?

3 - 4m.

3. Ile osób zasiada przed telewizorem?

Docelowo 2, czasem 4-5.

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?

Przy 2 osobach na wprost przy kilku lekko pod kątem, TV stanie lub będzie wisiał na dłuższej ścianie.

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?

Rozważam obie opcje, ale na obecną chwilę będzie stał.

6. Jak słońce świeci w pokoju?

Rolety więc słonce bez znaczenia.

7. Jaki masz obecnie telewizor?

Kineskopowy Phillips :-)

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?

Dobrą jakość obrazu FullHD, 4 HDMI, 2-3 USB, Lan lub Wi-Fi, może być smartTV ale nie musi, łatwe sterowanie z pilota, możliwość komunikacji z innymi urządzeniami po sieci.

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?

HDMI, optical-audio, Lan i ewentualne inne.

10 Jakie urządzenia?

Konsola (Xbox lub PS3), NC+ (TurboBox 500GB), czasem Laptop, możliwe urządzenie z Androidem na pilota, zestaw kina domowego, matryca sieciowa NAS lub matryca dyskowa bezpośrednio przez USB (nie mam jeszcze dobranej).

11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?

Około 3-4h czasem dłużej.

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?

Nie mam wyrobionej opinii. Proszę o podpowiedź.

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?

Sportowe (żużel, NBA, piłka nożna), Filmy (fabularne, akcji, dokumentalne), koncerty (jakość dźwięku TV nie ma znaczenia z tytułu planowanego podłączenia kina domowego)

14. Czy zamierzasz serfować po internecie?

Nie koniecznie - przerost formy nad treścią, jeżeli będzie to będzie użytkowane od święta, może skype lub w przyszłości przy ciekawych aplikacjach.

15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?

Tak, średnio 20% dziennego czasu użytkowania TV.

16. Preferencje co do marki?

Brak - byle TV nie był awaryjny.

17. Preferencje co do wielkości?

55-60"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach?

Dużo funkcji których się nie używa. Zbyt duże zróżnicowanie funkcyjne i cenowe na rynku.

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?

Wieczorami.

20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?

~5000 zł (aczkolwiek jeżeli znajdzie się prawdziwa perełka kilka stówek nie gra roli).

21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?

Nie jestem zwolennikiem 3D ze względu na zbyt mały efekt w stosunku do dużych strat np. przyciemniony obraz, ogranicza pole widzenia itp. a efekt jak na pocztówce 3D z lat 80 - jeżeli miał by już mieć z tytułu klasy telewizora to raczej pasywne (brak dodatkowych kabli).

Niestety nie wiem jakie są poszczególne wady i zalety matryc LCD LED i Plasma więc liczę na pomoc w tym zakresie. Jedynie co wiem to pogłoski, że Plasma się wypala, LED jest energooszczędny, a LCD to alternatywa dla tych dwóch pozostałych.

Proszę o pomoc w ewentualnym doborze, bo dzisiejszy rynek telewizorów nie pozwala w łatwy i czytelny sposób dopasować ceny do funkcji, a ich zróżnicowanie i mnogość nowych ofert jest tak olbrzymie że ciężko się połapać.

Jestem umysłem ścisłym więc spokojnie przetrawię wszystkie nawet mocno techniczne podpowiedzi.

Z góry dziękuję :)
    master-lycha
    Level 10  
    Ciekawa propozycja z tym Philips'em. Zastanawiam się czy w tej klasie TV nie ma samsungów czy LG? Co oglądam jakieś forum to ludzie piszą o Philipsach Sharpach i Panasonicach. Nikt nic o LG i Samsung. Ponadto chciałem jeszcze zapytać, czy stwierdzenie, iż powinna być lepsza blokada drgań długich skośnych mocno wpływa na jakość obrazu? Bo po za tym praktycznie same plusy :) .
    Anonymous
    Level 1  
    master-lycha
    Level 10  
    A jak się sprawdza opcja gry na konsoli dla dwóch graczy? Nie bardzo mogę znaleźć jakieś opinie na ten temat. Znacząca spada rozdzielczość ? Bo gdzieś te dwa różne obraz muszą się pojawiać tzn. chyba przeplatają się linie i rozdzielczość powinna spaść o połowę? Czy nie ?

Dodano po 2 [minuty]:

I czy te okulary dodawane w zestawie to te które się nadają do obsługi tej funkcji?

Dodano po 2 [minuty]:

Ok już wiem że nie ma ich w zestawie. :)
    Anonymous
    Level 1  
    master-lycha
    Level 10  
    Mam jeszcze pytanie dotyczące projektora do tego samego pokoju :) Czy w ogóle ma to jakikolwiek sens? Projektor mógłby być zamiast tego TV lub tańszy TV i do tego projektor? Jakie są praktyczne wady i zalety kupienia projektora?

Moja podstawowa wiedza pozwala mi na stwierdzenie iż głównymi wadami projektora to szybkie zużycie lampy przy częstym użytkowaniu i, ciągle zaciemniany pokój. Co do zalet to na pewno można osiągnąć dużo większy ekran w znacznie niższej cenie niż opcja TV. Ponadto zaletą może być to, że projektor mógłbym wyciągnąć przed dom i zrobić kino na zewnątrz domu :)

Czy kolega mógłby mi coś w tej kwestii podpowiedzieć? Może jakieś ciekawe propozycje i testy do nich :)

Z góry dziękuję za pomoc.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    marcelgg
    Level 10  
    Witam.podepnę się pod temat.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - 20m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - 2,5 3,0m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? prostopadle do tv
    7. Jaki masz obecnie telewizor? sony kdl40l4000
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? full hd, wifi
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? spółdzielcza analogowa i cyfrowa
    10 .Jakie urządzenia? xbox360 , amplituner denon z altusami 200 oraz pc
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok 4-6godzin
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?nie znam sie
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?filmy, przyrodnicze, sport
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie?jeżeli bedzie możliwosc to oczywiscie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak 20%
    16. Preferencje co do marki? nie
    17. Preferencje co do wielkości? 55-60 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? jakość obrazu
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu wieczorami w weekend różnie
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6000-6500tys.
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? lepsze[/b]
    Anonymous
    Level 1  
    marcelgg
    Level 10  
    a co sądzicie o samsungu UE55S6800 ? i czym się różni od F6800??
    Anonymous
    Level 1  
    marcelgg
    Level 10  
    nie wiem jaka jest różnica w tych matrycach.oglądalem dziś Sharpa,fajny tv ale jest tylko w saturnie i to za duzzza sume oraz bez okularow i troche mnie to zabolalo.a jakie opinie co do samsunga??

juz wiem jaka jest różnica w tych matrycach :).tylko że ja i tak wiekszość czasu siedze przy zaslonietych żaluzjach wiec nie wiem czy te matryce sa takie istotne.Sharp jest super telewizorem znalazlem go teraz w media markt za 6700 tylko ze te cholerne okulary 250zl za sztuke a skoro jest 3d wiec by sie przydaly.
    Samsungi ladnie wygladaja ale czytajac na forach niechetnie sa polecane dlatego zwracam sie z prośbą o opinie.
    Anonymous
    Level 1  
    marcelgg
    Level 10  
    a może jakas podpowiedz gdzie znajde go taniej?i bardzo prosze o podpowiedz co do samsunga tego co napisalem wyzej.
    marcelgg
    Level 10  
    Znalazłem właśnie Philips 55PFL7007K , czytałem test otwarty opisany jest całkiem ciekawie tylko zastanawia mnie to że nie czyta polskich napisów.O co w tym chodzi??i jeszcze jedno pytanie :który rodzaj technologii 3d jest lepszy pasywny czy aktywny?
    marcelgg
    Level 10  
    Witam.
    Po przeczytaniu wszystkich postów i testów wybrałem dwa typy i proszę o podpowiedz który waszym zdaniem będzie lepszy?
    SHARP 60LE 840 czy Philips 46PFL7007K
    Anonymous
    Level 1  
    marcelgg
    Level 10  
    kablówka jest analogowa i cyfrowa do wyboru.W sony mam przycisk na pilocie analog i digital i sobie latam ale nie mam mpeg4 więc parę kanałów mi odpada.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    master-lycha
    Level 10  
    "Sprawdzałem ostatnio w salonie i pleksa rzeczywiście się ugina pod naciskiem, w dodatku pomiędzy jej krawędzią a okalającą tv ramką jest szczelina więc o ile w codziennym użytkowaniu to nie przeszkadza, to nie wiem czy nie będą dostawały się pod pleksę zanieczyszczenia.
    Co ciekawe w 5008 nie ma tego problemu, chodź tutaj wykończenie jest gorsze jakościowo, bo okalająca ramka to po prostu plastik, ten sam co z tyłu tv, to pomiędzy nią i pleksą jest dodatkowa ramka. Nic się nie ugina i nie ma szczeliny, nie wiem czemu nie zrobili tej dodatkowej cieniutkiej ramki w 6008."

To cytat z forum HDTV:

http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/97666-philips-seria-pfl-6008-nowosci-2013-a-4.html
    Anonymous
    Level 1