1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
4m x 5m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
3 - 4m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Docelowo 2, czasem 4-5.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Przy 2 osobach na wprost przy kilku lekko pod kątem, TV stanie lub będzie wisiał na dłuższej ścianie.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Rozważam obie opcje, ale na obecną chwilę będzie stał.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Rolety więc słonce bez znaczenia.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Kineskopowy Phillips
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Dobrą jakość obrazu FullHD, 4 HDMI, 2-3 USB, Lan lub Wi-Fi, może być smartTV ale nie musi, łatwe sterowanie z pilota, możliwość komunikacji z innymi urządzeniami po sieci.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
HDMI, optical-audio, Lan i ewentualne inne.
10 Jakie urządzenia?
Konsola (Xbox lub PS3), NC+ (TurboBox 500GB), czasem Laptop, możliwe urządzenie z Androidem na pilota, zestaw kina domowego, matryca sieciowa NAS lub matryca dyskowa bezpośrednio przez USB (nie mam jeszcze dobranej).
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Około 3-4h czasem dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie mam wyrobionej opinii. Proszę o podpowiedź.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Sportowe (żużel, NBA, piłka nożna), Filmy (fabularne, akcji, dokumentalne), koncerty (jakość dźwięku TV nie ma znaczenia z tytułu planowanego podłączenia kina domowego)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Nie koniecznie - przerost formy nad treścią, jeżeli będzie to będzie użytkowane od święta, może skype lub w przyszłości przy ciekawych aplikacjach.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak, średnio 20% dziennego czasu użytkowania TV.
16. Preferencje co do marki?
Brak - byle TV nie był awaryjny.
17. Preferencje co do wielkości?
55-60"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Dużo funkcji których się nie używa. Zbyt duże zróżnicowanie funkcyjne i cenowe na rynku.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
~5000 zł (aczkolwiek jeżeli znajdzie się prawdziwa perełka kilka stówek nie gra roli).
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie jestem zwolennikiem 3D ze względu na zbyt mały efekt w stosunku do dużych strat np. przyciemniony obraz, ogranicza pole widzenia itp. a efekt jak na pocztówce 3D z lat 80 - jeżeli miał by już mieć z tytułu klasy telewizora to raczej pasywne (brak dodatkowych kabli).
Niestety nie wiem jakie są poszczególne wady i zalety matryc LCD LED i Plasma więc liczę na pomoc w tym zakresie. Jedynie co wiem to pogłoski, że Plasma się wypala, LED jest energooszczędny, a LCD to alternatywa dla tych dwóch pozostałych.
Proszę o pomoc w ewentualnym doborze, bo dzisiejszy rynek telewizorów nie pozwala w łatwy i czytelny sposób dopasować ceny do funkcji, a ich zróżnicowanie i mnogość nowych ofert jest tak olbrzymie że ciężko się połapać.
Jestem umysłem ścisłym więc spokojnie przetrawię wszystkie nawet mocno techniczne podpowiedzi.
Z góry dziękuję
4m x 5m.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
3 - 4m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
Docelowo 2, czasem 4-5.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Przy 2 osobach na wprost przy kilku lekko pod kątem, TV stanie lub będzie wisiał na dłuższej ścianie.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Rozważam obie opcje, ale na obecną chwilę będzie stał.
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Rolety więc słonce bez znaczenia.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Kineskopowy Phillips

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Dobrą jakość obrazu FullHD, 4 HDMI, 2-3 USB, Lan lub Wi-Fi, może być smartTV ale nie musi, łatwe sterowanie z pilota, możliwość komunikacji z innymi urządzeniami po sieci.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
HDMI, optical-audio, Lan i ewentualne inne.
10 Jakie urządzenia?
Konsola (Xbox lub PS3), NC+ (TurboBox 500GB), czasem Laptop, możliwe urządzenie z Androidem na pilota, zestaw kina domowego, matryca sieciowa NAS lub matryca dyskowa bezpośrednio przez USB (nie mam jeszcze dobranej).
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Około 3-4h czasem dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie mam wyrobionej opinii. Proszę o podpowiedź.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Sportowe (żużel, NBA, piłka nożna), Filmy (fabularne, akcji, dokumentalne), koncerty (jakość dźwięku TV nie ma znaczenia z tytułu planowanego podłączenia kina domowego)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Nie koniecznie - przerost formy nad treścią, jeżeli będzie to będzie użytkowane od święta, może skype lub w przyszłości przy ciekawych aplikacjach.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Tak, średnio 20% dziennego czasu użytkowania TV.
16. Preferencje co do marki?
Brak - byle TV nie był awaryjny.
17. Preferencje co do wielkości?
55-60"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Dużo funkcji których się nie używa. Zbyt duże zróżnicowanie funkcyjne i cenowe na rynku.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
~5000 zł (aczkolwiek jeżeli znajdzie się prawdziwa perełka kilka stówek nie gra roli).
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie jestem zwolennikiem 3D ze względu na zbyt mały efekt w stosunku do dużych strat np. przyciemniony obraz, ogranicza pole widzenia itp. a efekt jak na pocztówce 3D z lat 80 - jeżeli miał by już mieć z tytułu klasy telewizora to raczej pasywne (brak dodatkowych kabli).
Niestety nie wiem jakie są poszczególne wady i zalety matryc LCD LED i Plasma więc liczę na pomoc w tym zakresie. Jedynie co wiem to pogłoski, że Plasma się wypala, LED jest energooszczędny, a LCD to alternatywa dla tych dwóch pozostałych.
Proszę o pomoc w ewentualnym doborze, bo dzisiejszy rynek telewizorów nie pozwala w łatwy i czytelny sposób dopasować ceny do funkcji, a ich zróżnicowanie i mnogość nowych ofert jest tak olbrzymie że ciężko się połapać.
Jestem umysłem ścisłym więc spokojnie przetrawię wszystkie nawet mocno techniczne podpowiedzi.
Z góry dziękuję