Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 1060 - Błędy grzania i brak odczytu temperatury z termistorów

08 Maj 2013 00:01 1521 5
  • Specjalista - kserokopiarki
    Problem jak opisałem po krótce w temacie. Kopiarka po włączeniu zapala lampy i rozpoczyna nagrzewanie. Niestety po chwili wyrzuca kod błędu pieca (nie spisałem dokładnie który) i koniec. Odczyt temperatury w kodach wskazuje 0 tak na środkowym jak i skrajnym termistorze. Same termistory prześwietliłem miernikiem i reagują na zmianę temperatury. Podmieniłem zasilacz i nic to nie dało. Niestety nie dysponuję płytą PCB:BCU . Styki na gniazdach sprawdzone - o.k. Jak Wy się zapatrujecie na ten problem ? Jeszcze gdzieś poszukać usterki ?

    C.
  • PCBway
  • Specjalista - kserokopiarki
    Ma ktoś może na zbyciu taką płytę ?

    C.
  • PCBway
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    copyman napisał:
    Niestety po chwili wyrzuca kod błędu pieca (nie spisałem dokładnie który) i koniec.

    C.


    Może od tego zacznijmy. Będzie dużo łatwiej
  • Specjalista - kserokopiarki
    SC 541

    C.
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Mialem lata temu taki przypadek i tez biegalem z plytami (zasilacz + BICU) miedzy maszynami. Dokladnie ten sam objaw, wskazujacy na chlopski rozum na uszkodzenie BICU gdyz odczyty temp byly takie jak piszesz. Ostatecznie winnym okazal sie ... srodkowy termistor bezstykowy. Jedyna taka usterka jak do tej pory. Pozdrawiam
  • Specjalista - kserokopiarki
    No i dokładnie to było przyczyną :) Fakt że problem rozwiązałem już wczoraj po południu tyle że nie miałem czasu aby napisać i zamknąć temat. Zmyliło mnie to że termistor reagował na zmiany temperatury przy podgrzewaniu. Heh ... człowiek całe życie się uczy :) Maszynka sprawna i śmiga !
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Temat do zamknięcia.

    C.