PAMPKIN wrote:
Też tak sądzę, ale skoro powstało około 100 szt. PCB, to szukamy jeszcze pozostałych 60, minus te które są tutaj.
Doliczając moją Cobre, uruchomiona na oryginalnej płytce PCB, brakuje już tylko 59.
Pozdrawiam
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therezdzis_ek wrote:Witam !
W obudowie Cobry 1 nie planowałem umieszczenia gniazda z jej wewnętrznymi sygnałami, zadowalając się jedynie jej uruchomieniem.
Po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że poprzez to gniazdo będzie można dokonać wielu rozszerzeń.
Wzorując się na gnieździe z ZX Spectrum planuję umieszczenie takowego w swojej Cobrze.
Gniazdo przerobiłem z pozyskanego gniazda ze starej płyty PC.
Jak to zrobiłem przedstawia umieszczone poniżej zdjęcie.
![]()
Opisane na gnieździe sygnały są umieszczone pod moje potrzeby, do testowania "czegoś tam".
Pozdrawiam.
PS
W opisie gniazda winno być "widok z tyłu komputera".
sq6fmy wrote:Czy ktoś się pochwali Cobrą uruchomiona na replice PCB? Na mojej RAM działa poprawnie tylko z obsadzonym jednym bankiem a 16KB to za mało na CP/M
bieganj wrote:Witam wszystkich fanów komputera Cobra![]()
Jestem szczęśliwym - jak już pisałem wcześniej - posiadaczem wersji COBRA1. Mam złożony komputer i działający. Ten komputer jest dla mnie sentymentalną podróżą do czasów gdy brakowało w Polsce wszystkiego a tacy ludzie jak ja zbieraliśmy doświadczenie w programowaniu czy też budowie domowych komputerów. COBRA pozwoliła dołączyć do grona ludzi zajmującymi się komputerami bo moja przygoda i pasja rozpoczęła się właśnie wtedy i potem praca jako informatyk. Teraz wiek słuszny i niestety zostałem odstawiony na boczny tor.
Koledzy, posiadam już bardzo zniszczoną wersję kasety z nagraniem sytemu do COBRY, czy ktoś z Was posiada plik dźwiękowy? A może wersję systemu do pamięci ROM?
Quote:="sq6fmy
Czy ktoś się pochwali Cobrą uruchomiona na replice PCB? Na mojej RAM działa poprawnie tylko z obsadzonym jednym bankiem a 16KB to za mało na CP/M
coberr wrote:
Co do materiałow n/t COBRY - nadal poszukuję wszelkich materiałow - głównie skanów artykułu z opisem komend (ew. procedur) programu MONITOR. Był to numer chyba 5 lub 6 1985. Ew, ktorys z 1986r.
Czy powstał na niego jakis Assembler/ Disassembler?
PAMPKIN wrote:Jeśli pisząc system COBRY masz na myśli BASIC to znajdziesz go m.in. tutaj
tplewa wrote:Natomiast co do pamieci to mozna by pomyslec tez o pamieciach z modulow SIMM od PC, sa latwo dostepne. Gdzies mi chodzi po glowie ze ktos takie tez podpinal do C64 i to dzialalo, trzeba by zerknac na DS, timingi i zobaczyc - moze i tutaj byla by szansa...
zdzis_ek wrote:Znalazłem w sieci schemat Z80 CPU z wykorzystaniem pamięci 4464.
jackfinch wrote:"Sterownik graficzny (np. 320x256 16 kolorów)" - czy mógłbyś coś przybliżyć jak miałoby to być zrealizowane?
01YYYYYY XXXXXXXX - Ustaw współrzędne punktu graficznego 1
10YYYYYY XXXXXXXX - Ustaw współrzędne punktu graficznego 2
11___YYY ___XXXXX - Ustaw współrzędne kursora tekstowego
00000000 - Resetuj stan, ustawienia i wyczyść ekran
00000001 - Wyczyść ekran
00000010 - Ustaw kolor czarny i znaki w pozytywie
00000011 - Ustaw kolor bialy i znaki w negatywie
00000111 - Ustaw kolor odwracajacy
00000100 - Przejdź do stanu wprowadzania tekstu, powrót do stanu normalnego po wysłaniu znaku 00h
00000101 CCCCCCCC - Wprowadź jeden znak
00000110 - Przejdź do nowej linii
00001CLV - Ustawienia kursora tekstowego
- C - Przejście do nowej linii w przypadku znaku 0Dh
- L - Przejście do nowej linii w przypadku znaku 0Ah
- V - Kursor widoczny
0010NSEW - Przesun kursor tekstowy o jedna pozycje
- N - W górę
- S - W dół
- E - W prawo
- W - W lewo
0001N000 - Narysuj punkt