Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikrokomputer COBRA 1

coberr 12 Maj 2013 23:15 154794 617
  • #61
    coberr
    Poziom 19  
    @ sq6fmy:

    o matko i córko :) niesamowita robota!

    Mógłby kolega cos więcej napisać o samej emulacji , zasobach pożeranych przez emulator itp? Emulator Z80 skądś ściągnięty czy własnoręczna robota?

    ja się tyle namęczyłem - a tu proszę - szybko ładnie zgrabnie i bez męczarni....

    @Ramos:

    no i to jest dopiero CObra :)
    Ale pająk :) faktycznie dośc mocno rozbdowana :)
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #62
    sq6fmy
    Poziom 22  
    @cober

    Emu to jest port jakiegoś starego emulatora ZX81 z unixa z moimi przeróbkami (praca krokowa, breakpointy). Wcześniej odpalałem na nim zx spectrum. Odpalony na STM32F4discovery z Cortexem M4@168MHz. Przypadkowo wyszło tak, że pracuje z prędkością zbliżoną do Z80@3MHz.
    Póki co działa tylko ROM cobry, jak mi się uda rozgryźć format taśmy to będzie też basic. Sam emulator nie obsługuje magnetofonu ponieważ mimo podobnej szybkości do Z80 emulacja nie jest synchroniczna (czas wykonania emulowanej instrukcji różni się od tego co na rzeczywistym Z80)
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • #63
    PiotrPitucha
    Poziom 33  
    Witam
    Pomagałem swego czasu koledze uruchomić Cobrę i mieliśmy wiele problemów.
    EPROM miał kupiony z zestawu z płytką, resztę elementów gromadził sam.
    Do dziś podejrzewam że płytka była wadliwie wykonana, konkretnie przelotki chyba nie kontaktowały, bo musieliśmy wielokrotnie lutować pamięci używając dużej ilości cyny tak że przeciekała na drugą stronę.
    Nie pamiętam czym to wszystko się skończyło ale doszedłem do stanu w którym komputer zgłaszał się na monitorze.
    Gdybym chciał to kleić od nowa to pewnie udałoby się znacznie uprościć układ stosując nowsze części.
    Emulacja ? ostatnio bawię się Raspberry PI i znalazłem kilka emulatorów starych 8 bitowców, może ktoś pokusi się na Cobrę :)
    Piotr
  • #64
    coberr
    Poziom 19  
    @sq6fmy:

    Tylko podziwiać :)

    Przy okazji - wysłałem maila.

    @PiotrPitucha

    Oj na pewno miały błędów...
    Te płytki chyba robił TORAL?

    Co do "klejenia na nowo" - zamierzam cos takiego zrobić - na obecnie dostępnych scalakach.
  • #66
    sq6fmy
    Poziom 22  
    W załączniku emulator COBRY na PC (konsola Win32). Wymaga bibliotek Microsoftu do Visual Studio 2010.]Link

    Znakiem + do RAMu Cobry zostaje załadowany Basic TRS. Obsługi ładowania/zapisu programów pod Basic nie ma (zresztą pod Monitorem też nie)

    Klawiatura zgodna z Cobrą, tylko dolne klawisze pokrywają się z tym co mamy na klawiaturach PC - górne klawisze patrz obrazek.

    Dla zainteresowanych formatem w jakim Monitor zapisuje na taśmie (Basic ma inny format ale prędkość ta sama):

    2400bps, 1 bit startu, 8 bitów danych (lsb pierwsze), 1 bit stopu (w zasadzie to dwa)

    Start transmisji: 864 bajtow - same 0x00

    a potem bloki po 40 bajtów:
    0x3a 0x20 - start bloku danych
    hi lo - adres docelowy danych (big endian)
    00 - zawsze
    32 bajty danych
    xx - suma kontrolna
    0x0d 0x0a - koniec bloku danych

    Blok konczący transmisje rozpoczyna się od 0x3A 0x01.
  • #67
    coberr
    Poziom 19  
    sq6fmy napisał:
    Obsługi ładowania/zapisu programów pod Basic nie ma (zresztą pod Monitorem też nie)


    Nie z takimi problemami sobie radzilismy :P

    Mikrokomputer COBRA 1

    Zaś obrazek przedstawia okno działającego emulatora COBRY (gratulacje - naprawde kawał dobrej roboty) oraz okno edytora HEX.
    Tym razem W CObrze został wypełniony fragment pamięci od adresu 00h do 1Fh wartoscią AA
    Fragment RAMu został wyszukany w pamięci PC-ta.
    Następnie zmodyfikowany o kolejne wartości
    I w efekcie wyswietlony ponownie na CObrze.

    Troszkę na okrętkę ale zawsze to jakis spsób ładowania - tudzież zgrywania jest :)
  • #69
    coberr
    Poziom 19  
    lombard1 napisał:
    Dzień dobry,

    coberr napisał:


    @lombard1


    Podana strona działa i jest bardzo fajna- niestety zawiera całe stado trojanów :(




    Jeśli chodzi o podana stronę www muzeum,
    to do wiadomości dla innych tam wchodzących, informuję że u mnie w pracy mam "Check Pointa" i dodatkowo na komputerze "Symantec Endpoint Protection".
    Po wejściu na tę stronę nie mam żadnych komunikatów.
    W przypadku trojanów, powinienem mieć jakiś komunikat ze coś nie jest w porządku lub całkowity brak wyświetlania strony...

    pozdrawiam,
    J.S.



    Do wiadomości Twojej i innych (także jednego z moderatorów tutaj) - Po atakach mailowych z mojej strony oraz kiklkudniowej wymianie korespondencji z laboratorium firmy ESET - otrzymałem od nich taką oto odpowiedź:

    Witam

    Otrzymaliśmy potwierdzenie od producenta ze strona zawiera zagrożenie aktywowane w specyficznych warunkach ( konkretna wersja javy, systemu itp. ) Administrator strony powinien usunąć szkodliwy kod z jej zawartości

    -----------------------------------------------------------
    Zespół Laboratorium Antywirusowego
    DAGMA Sp. z o.o.
    ul. Pszczynska 15
    40-478 Katowice, PL


    Zatem po raz kolejny potwierdziła się teoria - to , że nie wykrywa - nie oznacza , że nic nie ma.

    Proponuję pozmieniać antywirusy oraz check pointy.

    ESET również poczatkowo twierdził, że nic im nie wykrywa...
    To samo jeden z moderatorów tutaj na forum...
  • #70
    lombard1
    Poziom 12  
    Dzień dobry...

    coberr napisał:


    Zatem po raz kolejny potwierdziła się teoria - to , że nie wykrywa - nie oznacza , że nic nie ma.

    Proponuję pozmieniać antywirusy oraz check pointy.

    ESET również poczatkowo twierdził, że nic im nie wykrywa...
    To samo jeden z moderatorów tutaj na forum...


    No cóż, napisałem z taką pewnością że nic nie wykrywa... jednak okazuje się, że nigdy nie można być pewnym do końca.
    Administratorowi sieci u mnie w pracy przekazałem te informacje, przyjął do wiadomości i sprawdza. Check pointa nie wymienimy, za duuuużo kosztował.
    Podaną przeze mnie stronę przed momentem ponownie odwiedziłem i mam niespodziankę.
    Otóż nigdy nie miałem komunikatu, a dzisiaj sie pojawił, niestety, na komputerze w domu.
    Zablokowany złośliwy adres.... a komunikat ten wygenerował program AVAST dla użytkowników domowych...`

    pozdrawiam
    J.S.
  • #71
    united-pl
    Poziom 9  
    Wspaniała robota. Czytałem, że schemat opublikowany w czasopiśmie AV zawiera liczne błędy. Chciałbym właśnie o nie zapytać. Gdzie owe błędy występują?
  • #72
    coberr
    Poziom 19  
    @lombard1

    No to sa własnie te cyrki z róznymi antywirusami - wg. ich twórców - tylko ich jedyny, tylko ich najlepszy :)

    Rzeczywistość pokazuje ,ze jest inaczej...

    @united-pl

    Co do bledów - jak pisałem - błędów trochę jest - nie tylko na schemacie.
    Głownie są to numeracje nóżek, niepodłaczone nózki ukł.scalonych.

    W tej chwili nie pamietam juz wszystkich. WIęcej błędów jest w częsci mikroprocesorowej.
    Generalnie przeanalizowałemcały schemat i zacząłem montowac to wszystko "po swojemu". :)
  • #73
    nuszek
    Poziom 27  
    united-pl napisał:
    Wspaniała robota. Czytałem, że schemat opublikowany w czasopiśmie AV zawiera liczne błędy. Chciałbym właśnie o nie zapytać. Gdzie owe błędy występują?

    Wszystkie błędy są opisane w następnych AV, bez problemu w 1986 roku uruchomiłem COBRE stosując się do zawartych opisów w AV / internetu wtedy nie było ?/
  • #74
    xSirLancerAlotx
    Poziom 15  
    Ja mam takie pytanie. Do czego może służyć ten mikrokomputer? :D
    Jest dostępny na niego jakiś soft? Czy coś? Wytłumaczcie koledze dla którego pentium 2 to już zabytek ;]
  • #75
    piotrasta
    Poziom 12  
    Cytat:
    Do czego może służyć ten mikrokomputer?

    dla satysfakcji i szpanu :D
  • #76
    tplewa
    Poziom 38  
    xSirLancerAlotx napisał:
    Ja mam takie pytanie. Do czego może służyć ten mikrokomputer? :D
    Jest dostępny na niego jakiś soft? Czy coś? Wytłumaczcie koledze dla którego pentium 2 to już zabytek ;]


    To po co ludzie uzywaja AVR-ow, PIC-ow, czy nawet obecnie rdzeni kompatybilnych z 8051 ;) wszak to dopiero zabytki w stosunku do Pentium 2 ;) - ot patrzac na mozliwosci :)

    Pomijajac to ze moze to nie najnowsza platforma, ale dalej nawet pomijajac sentyment do starego sprzetu moze byc niezla podstawa edukacyjna - ot na zasadzie jak to wszystko dziala :) Wiem ze rozbudowana - ale moze wlasnie ma to zalete ze nie wszystko siedzi w jednej kostce i latwiej mozna sie zapoznac z peryferiami jak to jest realizowane np. w wspolczesnych mikrokontrolerach.

    Ja jestem za takimi projektami w sumie ze wzgledu na sentyment, ale z drugiej strony czasami obserwuje osoby ktore owszem tworza oprogramowanie na mikrokontrolery jedno ukladowe, czy nawet pisza cos na PC... ale gdy pojawia sie nawet jakis prosty problem prosza o pomoc i nie sa czasami w stanie samemu go rozwiazac (choc jest banalny). Moze wlasnie dlatego ze nie do konca pojmuja jak to wszystko na prawde dziala :)
  • #77
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #78
    mak222
    Poziom 12  
    R-MIK napisał:
    xSirLancerAlotx napisał:
    Ja mam takie pytanie. Do czego może służyć ten mikrokomputer? :D

    A do czego służą parowozy lub zabytkowe samochody?

    Do sprawiania ogromnej frajdy sporej części ludzi.
    Jest też grupa dla której jest to kompletnie niezrozumiałe i próba wytłumaczenia tego po prostu mija się z celem... --> xSirLancerAlotx
  • #79
    pan_kotek
    Poziom 20  
    xSirLancerAlotx napisał:
    Ja mam takie pytanie. Do czego może służyć ten mikrokomputer? :D
    Jest dostępny na niego jakiś soft? Czy coś? Wytłumaczcie koledze dla którego pentium 2 to już zabytek ;]


    Przy odrobinie sprytu i inwencji własnej, może służyć do tego do czego dziś używamy PICów, AVRów, czy innych klonów 8051. Od prostych sterowników np akwarium czy maszyn sterowanych programowo.
  • #80
    Tremolo
    Poziom 43  
    Niedawno zrobiłem tester przekaźników i triaków wyjściowych urządzeń sterujących suwnice na... lampkach NIXIE - rozwiązanie na nich było najprostsze i najbardziej czytelne ze wszystkich wczesniejszych - w dodatku lampki NIXIE wykrywały nierównomierność napięć, przebicia na triakach. Więc stare rozwiązania nie do końca są gorsze.. Porównuje elektronikę z lat 80-tych z tą najnowsza bardziej skoncentrowaną i w rozeznaniach przemysłowych odporniejsza jest ta stara, tam jeszcze siedza INTELE. A w nowych urządzeniach siedzi AVR - płytki są wielowarstwowe, łatwo zniszczyć. A starymi szło się rzucać i wszystko działało.

    taki komputerek szłoby fajnie w tej formie kabelkowej zalać żywicą :) fajnie by to wyglądało
  • #81
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #82
    coberr
    Poziom 19  
    Widzę, ze rozgorzała ostra dyskusja na temat celowości całego tego "przedsięwzięcia" :)
    Postaram się więc rozwiać wątpliwosci :)

    @ xSirLancerAlotx:

    Część odpowiedzi juz otrzymałeś na swoje pytanie.

    Komputerek jak najbardziej moze służyć do prawie wszystkiego - co wiaże się z zastosowaniem dzisiejszych procesorów czy mikrokontrolerów ośmiobitowych.

    JAk juz ktos tu gdzies wspomniał - jest to wspaniała platforma edukacyjna. W przypadku, gdy uda się Tobie uruchomic taki komputer - nie będziesz miał problemów ze znacznie prostszymi układami zawierającymi obecnie mikrokontrolery jednoukładowe. A i z cięższymi zadaniami nie będzie juz takiego problemu.

    Uruchamaiając taki komputerek będziesz musiał poznac nie tylko procesor czy mikrokontroler od strony programowej (i trochę sprzętowej) na zasadzie - "wyslij cos na port i rusz nogą procka" (bo wokoło niego dzisiaj często nic prawie nie ma) - a m.in. także zmuszony będziesz poznac poniższe problemy - takie jak:

    - Technika cyfrowa (i to nie tylko na zasadzie - 0-1 i koniec)
    - zalezności czasowo-napięciowe na liniach
    - ch-ki bramek oraz ich mozliwosci współpracy z innymi bramkami oraz rodzinami układów scalonych
    - Przebiegi na magistralach oraz to - jak to wszystko jest sterowane i co się tam wyrabia..
    - Budowa , sterowanie, zachowanie się róznego rodzaju pamięci (statyczne, dynamiczne, nieulotne)
    - budowa oraz zasada działania układow pracujacych na styku techniki analogowej i cyfrowej..
    -metody zapisu danych oraz nosniki wykorzystywane dawniej do przechowywania danych (dzisiaj zostały głównie róznego rodzaju karty z pam. FLASH/FRAM itp itd... mało kto pamięta - ze z wypiekami na twarzy siedziało się przez 5 minut przed MK232 czy innym kapralu B113 i modliło o poprawne załadowanie programu :) )
    - zasada tworzenia sygnału telewizyjnego, niezbednego do wysterowania monitora ekranowego (dzisiaj mamy jakiś LCD ze sterowniczkiem i koniec...)
    - w koncu zasadę działania procesora i tego - w jaki sposób on steruje urzadzeniami zewnetrznymi...
    - Z pozoru wredny i niedostępny Assembler - który jednak nauczy logicznego myslenia oraz da pełną kontrolę nad sprzętem...
    -na koniec problemy dotyczace zakłoceń oraz ich eliminacji w układach (dzisiaj obserwuję ,że każdy szanujacy się uzytkownik AVRa daje na jego zasilaniu dławik i kondensator ale po co to? z czym to sie je? Juz wielu nie wie... daja - bo dają - "bo inni daja to ja też dam" :) (a przynajmniej było tak w ktorejs z not katalogowych)

    I juz na sam koniec pozostaje uwentualnie ta satysfakcja - ze udało się ujarzmić oporną mendę niezbyt skorą do współpracy :) - Zwłaszcza w warunkach, w kltorych teoretycznie nie ma prawa ruszyć. Pozostaje też jakies doswiadczenie - po wielogodzinnej walce z takim układem, gdzie aby rozwiazać niektóre problemy trzeba szukac czasem szalonych z pozoru sposoów.

    Po to robi się takie układy - m.in. po to , zeby się czegoś nauczyć, dla satysfakcji ale juz absolutnie nie dla szpanu - jak napisał piotrasta :)
    Szpanowac moga sobie karki swoimi BMkami :)
  • #83
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #84
    sq6fmy
    Poziom 22  
    Widzę, że temat już ucichł a szkoda.

    Zaimplementowałem Cobrę w FPGA na Spartanie 6 (SLX9) na płytce z mojego starego projektu (stąd też dwie niepotrzebne Cobrze kości: szybki codec i interfejs USB 2.0). Wyjście VGA i klawiatura PS/2. Rdzeń Z80 to ip-core T80, reszta moja robota.
  • #85
    coberr
    Poziom 19  
    niesamowita robota.
    Tu juz chyba nie ma nic więcej do dodania :)

    Temat cos oklapł bo i w z80 dzisiaj niewielu zapaleńców juz siedzi...

    Ja juz zacząłem tak powoli projektowac kolejna COBRĘ ale widzę , że chyba nie ma to juz wiekszego sensu :)

    Dla jakiej rozdzielczosci generujesz przebiegi dla VGA? (tudzież - jaką rozdzielczoscią oszukujesz moniotor :)? )

    powinieneś zmienić znak (tudzież nick) na "squbany" :)
  • #86
    lombard1
    Poziom 12  
    Dzień dobry,
    czyli jednak coś się dzieje...
    A tak poza tematem, szkoda ze oryginalna COBRA nie uzyskuje takich cen jak Apple 1 computer, które zostało sprzedane za ok. 0,5 mln euro. Miło by było, aby wzorem jak tu Link powstała również replika COBRY.
    pozdrawiam,
    J.S.
  • #87
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #88
    sq6fmy
    Poziom 22  
    VGA 640x480@60Hz, Cobra ma 256x192 stąd też obraz zajmuje niewielką część ekranu - nie ma problemu, aby powiększyć go dwukrotnie, ale wolna przestrzeń i tak musi zostać. Obraz jest rozciągnięty w poziomie (na zdjęciu tego nie widać, ale na żywo wygląda słabo), bo blok video napisałem na inna płytkę z zegarem 50MHz. Po dodaniu klawiatury projekt przestał się mieścić w XC3S200 i na szybko przesiadłem się na inna płytkę z większym FPGA (tyle, że tam miałem inny zegar). Dodam jeszcze odczyt z magnetofonu i spróbuję wgrać basica.
  • #89
    coberr
    Poziom 19  
    hmm - a ja sie zastanawiałem czy upchnę to w XC3S100E...(posiadam ich kilka z wylutu) odpowiedź juz mam :)
    Ile makrocel zajmuje sama implementacja z80? Ew. jaką częsc zasobów XC3S200?

    Co do rozdzielczosci - trzeba by było uzyc jakiejś takiej, ktorej stosunek H/V jest równy 1,33.
    Najblizsza to chyba 1024X768. Mozna podzielic pixel CLK przez 4 i troche inaczej sterowac wypływem danych z pamięci.

    CO do repliki CObry: CHyba nie ma sensu tworzyc idealnej - opartej na niedostępnych juz dzisiaj układach. Mimo wszystko moze powalczę jeszcze ze swoja wersją :)

    W planach docelowo miałem hybrydę ZX spectrum+Cobra w jednym
  • #90
    sq6fmy
    Poziom 22  
    640x480 też ma stosunek H/V 1.33. Problem jest inny: przy 24MHz pixel clock nie "trafia" w piksele na ekranie i niektore linie są rozmyte (wyswietlone podwojnie z różną jasnościa). Przy 25MHz linia to 800 cykli i trafia idealnie w poziomą rozdzielczość 640 pikseli + impuls h-sync + back i front portch a przy 24MHz 768 impulsów i tak ładnie nie wychodzi. Pech, że nie da się modułem zegara w FPGA uzyskać dokładnie 50 lub 25MHz z 48MHz.

    Sprawdziłem: T80 + malutki ROM i obsluga zewnetrznego RAMu zajmuje 58% slice-ow w XC3S200. Troche dużo.