Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Pavilion 6710ew - Brak dzwieku HP Pavilion 6710ew

Songoku1 08 Maj 2013 16:10 1953 6
  • #1 08 Maj 2013 16:10
    Songoku1
    Poziom 7  

    Witam.
    Witam.

    Posiadam HP Pavilion dv6710ew z win 7 x86 i nie mam na nim dzwieku.

    Instalowalem system na nowo wgralem wszystkie sterowniki , sterownik niby wgrany jest ok, ale dzwieku brak.
    Sterownik jest Conexant HD SmartAudio 221 i wszystkie suwaki dzialaja.
    Gdy leci np. film, to potencjometr na suwakach rowniez sie podnosi i obniza, a dzwieku nie ma.

    Podlaczylem rowniez inne glosniczki, bo posiadam jeszcze jeden taki model na czesci i na glosniczkach z niego rowniez nie ma dzwieku.

    Co moze miec wine?

    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 08 Maj 2013 16:21
    daniel11
    Poziom 13  

    Cześć, ja u siebie posiadam HP Pavilion dv6840ew. Przeinstalowałem z Visty 32bit na Win7 64bit.

    Mamy tą samą kartę dźwiękową. Musiałem wspierać się sterownikami do Visty 64bit. Spróbuj tych od mojego modelu: Najpierw SP40170 następnie SP37732.

    Ale wcześniej:
    Sprawdź jeszcze jedno bo raz się na to naciąłem gdy rozebrałem sobie laptopa do przedmuchania i wymiany pasty: po tej operacji i złożeniu laptopa komputer przełączył sobie dźwięk na wyjście HDMI (wtedy dźwięku mieć nie będziesz ani na wbudowanych głośnikach Altec'a ani na obu wyjściach słuchawkowych). Trzeba to manualnie w ustawieniach zmienić.

    0
  • #3 08 Maj 2013 16:41
    Songoku1
    Poziom 7  

    Podpowiedz, jak to manualnie zrobic.

    Sterowniki sprawdze pozniej.

    Dzieki

    0
  • #4 08 Maj 2013 17:19
    daniel11
    Poziom 13  

    Sprawdziłbym jeszcze czy przy składaniu go wszystko dobrze spiąłeś. Zdarzyło mi się z nieuwagi i rutyny wpiąć krzywo wtyczkę od zasilania w płycie głównej i nie było ładowania.

    Co do manualnej zmiany:
    Najedź na ikonę audio (głośniczek) obok daty i godziny w pasku start >> PPM >> wybierz "Urządzenia do odtwarzania" >> wybierz "Głośniki" >> "Ustaw jako urządzenie domyślne". Dodatkowo możesz je przetestować.

    W menadżerze urządzeń mam nadzieję, że nie ma żadnych wykrzykników ani znaków zapytania przy Conexant HD SmartAudio 221 lub przy "Urządzenie zgodne ze standardem HDA"?
    U mnie audio jest już na standardowych sterownikach Windowsa. Sterowniki SoftPaq są tylko dla kilku bajerów

    0
  • #5 08 Maj 2013 20:34
    Songoku1
    Poziom 7  

    A wiec tak,

    Jesli chodzi o drivery to nic nie daly sa poprawnie zainstalowane tak jak te poprzednie.

    Co do ustawien to mialem tak zrobione jak pisales, glosniki na domyslnym.

    Co do podlaczenia, to glosniki znajduja sie w panelu (listwie) z wlacznikiem, przy matrycy.
    Podlaczany jest panel na dwie tasiemki (jedna od diod, druga od wlacznika) i kabel zasilajacy caly panel (wlasciwie uklad scalony). Do tej kosci wchodzi rowniez przewod od glosnikow, ktorego pierwotnie w ogole nie ruszalem, bo zeby dojsc do srodka lapka nie trzeba bylo wyjmowac.
    Wyjalem go jedynie dzis aby sprawdzic drugi panel od praktycznie identycznego modelu (wszystkie kable itd pasowaly) i tez lipa.
    Ten sam efekt.

    Czy gdyby bylo cos nie tak z ukladem muzycznym, to instalowaly by sie sterowniki poprawnie oraz czy potencjometr ikon y glosnikow ruszalby sie w zaleznosci od natezenia dzwieku?

    Co jeszcze moze lapka bolec?

    0
  • #6 11 Maj 2013 09:59
    Songoku1
    Poziom 7  

    Nikt nie pomoze?

    0
  • #7 11 Maj 2013 14:39
    miecho18
    Spec od komputerów

    Przetestuj komputer na jakimś systemie LiveCD, np. na Lubuntu. Jeśli dźwięk się nie pojawi, to uszkodzenie będzie na płycie.

    0