Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

prosty przerywacz do kierunkowskazów

bocian90 26 Feb 2005 22:55 29638 13
Relpol
    bocian90
    Level 27  
    Witam.potrzebuje prosty przerywacz do kierunkowskazów,beda to kierunki zrobione z diód zasilanie myśle że akumulator 6V.Proszę o prosty schemacik i z góry dziękuje.
    Pozdrawiam!
  • Relpol
  • Helpful post
    12robert12
    Level 28  
    przerzutnik astabilny(multiwibrator) plus przekaźnik.

Pozdrawiam :D
  • Relpol
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    555 i tranzystor/tranzystory na wyjściu. Jest nawet taki kit z Jabela.
    bocian90
    Level 27  
    a macie może jakieś schematy? pozdrawiam!
    konti
    Level 27  
    mam jeszcze lepszy schemacik

po podłączeniu do napięcia zasilania 6V zacznie płynąć prąd w obwodzie R1, C1. Napięcie na kondensatorze C1 będzie się zwiększać, aż do momentu przebicia złącza emiter - kolektor tranzystora T1. Gdy napięcie na C1 osiągnie wartość przebicia T1 to rozładuje się on przez diodę D1 dając w efekcie jej rozbłyśnięcie. Tranzystor T1 wejdzie w stan blokowania i kondensator ponownie zacznie się ładować, aż do ponownego rozbłyśnięcia diody. Cykl ten będzie się powtarzał. Dioda będzie migać z częstotliwością zależną od R1 i C1.

Elementem wykonawczym tego układu jest tranzystor T1 włączony inwersyjnie tzn. emiter do plusa a kolektor do minusa.Wzależności czy chcesz żeby dioda szybko sie zapalała musisz zastosować odpowiedni rezystor a nawet ale myśle ze przy tym napieciu nie potrzeba rezystorka zlaeznośc jest taka że im wiekszy kondensator im wieksza pojemność tym dioda bedzie wolniej gasnać
    DjAbra
    Level 11  
    witam potrzebuje czegoś takiego. w mojej sytuacji jest jak. mam akumulatorek 12v (nie samochodowy tylko taki mały za 20zł Vipow). diody są na 12v. jakie elementy potrzebuje kupić by migało to z rozsądną częstotliwością? powiedzmy w ciągu sekundy zaświeci się i zgaśnie
    piotrdziedzic
    Level 10  
    Przy okazji przerywacza mam pytanie. Mam problem z kierunkami w motocyklu gdzie praca kierunkow steruje taki modul zalany i nierozbieralny a dziala ma wejscie +(pomarancz/bialy) , mase (czarny), dwa wejscia na impuls wlaczajacy prawy lewy (braz i fiolet) i dwa wyjcia na kierunki prawy i lewy (bialobrazowy i bialofioletowy) oraz jeszcze jeden kabelek bialozielony) podpiety do predkosciomerza nie wiem po co
    a dziala to tak: po przycisnieciu przycisku na kierownicy do ktorego podany jest plus po stacyjce idzie impuls (plus) do modulu i zaczyna mrugac kierunek po powtornym wcisnieciu przestaje jezeli wcisniemy prawy mruga prawy i jezeli wtedy wcisniemy lewy prawy przestaje zaczyna mrugac lewy do wcisniecia jeszcze raz lewego (istnieja tez wersje z czasowym mruganiem 15sekund).
    Problem polega na tym ze modul padl i ciezko go kupic wiec mam pytanie czy ktorys z kolegow moglby mi pomoc, w wykombinowaniu jak najprosciej zrobic taki uklad i nie kombinowac
    pozdrawiam
    Piotr
    piotrdziedzic
    Level 10  
    Juz wiem po co jest ten bialozielony kabelek do predkosciomierza:
    predkosciomierz wysyla impulsy jezeli motocykl stoi z wlaczonym kierunkiem to kierunkowskaz mruga az do momentu wylaczenia ale w czasie jazdy po jakim czasie sie wylacza i po to jest to podlaczenie
    pozdrawiam
    tos18
    Level 40  
    a może taki ?
    układ nie potrzebuje masy. jest wpinany w szereg z żarówką działa od 5V

oparty na przerywaczu opisanym kiedyś w praktycznym elektroniku
    bocian90
    Level 27  
    Może w sklepie elektronicznym?Czy czasem nie przesadzasz odkopując temat z przed 3 lat i zadając takie pytanie?