Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mała wydajność Skrzyni Basowej

lukasslol 08 Maj 2013 21:56 1716 9
  • #1 08 Maj 2013 21:56
    lukasslol
    Poziom 6  

    Witam.
    Mam problem co do Basiku w moim autku.
    Ostatnio zakupiłem troche sprzętu i mam mały problem gdyż go sam podłączałem.
    Posiadam skrzynie Basową Clarion sw3013b(350rms,max 700w.),wzmacniacz Carpower HPB-1502(500w RMS przy mostku),do tego nowe okablowanie(cena około 120zł),nowy akumulator,radio Alpine CDE120-RM.Wszystko zakupione nowe a problem w tym ze ciemny jestem co do sterowania wzmacniaczem i potrzebuje waszej rady.Wzmacniacz zasila mi tylko skrzynię,mam go zmostkowanego na te 500rms.Nie wiem,moze potrzebuje kondensatora a jak tak to jakiego,podkreślam ze gdy dam w dup.e na radiu to dosłownie lekko światła mi przygasają.Będę bardzo wdzęczny za kilka wskazówek.z Góry dzięki;)

  • #2 08 Maj 2013 21:59
    gonzalo
    Poziom 30  

    Próbowałeś regulować ustawienia potencjometrów we wzmacniaczu?

  • #3 08 Maj 2013 22:04
    lukasslol
    Poziom 6  

    We wzmacniaczu mam te filtry dolno i gorno przepustowe,mam tak zwany Gain ale u mnie jest on jako Level,probowałem tylko tam cos zdziałać ale nic mi to nie pomaga;(wiele sposobow probowałem i nie wiem co dalej

  • #4 09 Maj 2013 15:59
    mtaton
    Poziom 21  

    Nie przyglądałem się dokładnie specyfikacja radia które posiadasz aczkolwiek w ustawieniach powinieneś mieć sterowanie subwooferem. I oprócz sterowania na wzmacniaczu możesz również to robić z pozycji radia. Przeglądnij książkę z instrukcją lub sam się pobaw.

  • #5 09 Maj 2013 18:57
    lukasslol
    Poziom 6  

    No w radiu jak w kazdym innym mam sterowanie,ale tył czy przód ma grać,wiadomo ustawienia bassu,ale nic po za tym tam nie ma prócz lewy prawy(balans),bądz syczki czy głośniej czy ciszej...Dzisiaj spojrzałem na kabel plusowy co odchodzi od wzmaka i zauważyłem ze ta żyła jest w wielu miejscach lekko ponacinana...przy samej końcówce...Czy powód może równiez być i taki??

  • #6 09 Maj 2013 19:52
    mtaton
    Poziom 21  

    A jak masz wypuszczony sygnał z radia ?, nie posiada ono typowo wyjścia na Subwoofer dla tego też nie ma sterowania nim w ustawieniach. Wiem że dopiero co kupiłeś radio ale jeżeli chcesz mieć subwoofer pokusiłbym się o sprzedanie tego które masz teraz i kupienie jakiegoś z Wyjściem na subwoofer i jego wysterowaniem, np. jakiś Pioneer czy coś podobnego, ale na razie zajmijmy się z tym co jest. Oraz jeżeli kabel plusowy jest ponacinany, lepiej go wymień gdyż wiadomo masa jest puszczona po "nadwoziu" i lepiej aby nacięcie się nie zetknęło z metalowym elementem karoserii, oraz zobacz czy przypadkiem nie przygasa wzmacniacz jak dasz głośniej i wzmacniacz ma się "wysilić". Oraz sprawdziłbym dla pewności multimetrem napięcie jakie wchodzi do wzmacniacza czy jest prawidłowe.

  • #7 09 Maj 2013 20:44
    lukasslol
    Poziom 6  

    Ale co do sterowania to raczej wzmacniacz ma za zadanie je pełnić,wkoncu jest w nim kilka opcji.,by je wysterować.ale jak sądzisz,pewnie masz racje ze takie sie by przydało jakie opisujesz .
    kabel + jest ponacinany ale przy zamej końcówce zaciskowej przy wzmaku a co do styku z minusem to jest to mało możliwe bo naciągniętą mam na nią taką izolacje jaka była w zestawie...ale mysle ze jak odizoluje na nowo i zmienie końcówke te oczkową,zacisne pożądnie to napewno bedzie lepiej bo teraz mysle ze przez to trace na jakości;/.Co do napięcia musze napewno tozrobić ,ale jak na razie nie mam czym,coś ogarne.A co do sterowania we wzmaku jak na ten głośnik,moze ktośporadzić jak zrobić to najlepiej?i czy przydałby mi sieten kondensator i w jakiej ilości;)nie wiem co mam robić...z góry dzieki

  • #8 09 Maj 2013 21:09
    mtaton
    Poziom 21  

    Kondensator przydałby się gdy by wzmacniacz dostawał mało mocy i przy mocnym basie by przygasał. Ale nie wiem czy dla takiego subwoofera warto dać kondensator, ale niech się ktoś wyspecjalizowany w tym wypowie. Ale zastanawia mnie jak masz wypuszczony sygnał z radia do wzmacniacza. Twoje radio nie posiada wyjścia dźwięku z tego co widziałem tylko masz wejście jako AUX.

  • #9 09 Maj 2013 21:13
    mmaker
    Poziom 18  

    Panowie, przy napięciu spoczynkowym akumulatora czyli 12V i poborze prądu przez dość mocny wzmacniacz takie rzeczy jak przygasanie świateł na postoju czy nawet odpalonym silniku bez kondensatora będzie miało miejsce w każdym przypadku. Alternator nie jest w stanie wyrobić prądowo a nie mówiąc już o samym akumulatorze a to wszystko dzięki rezystancji wewnętrznej samego akumulatora. Należało by najpierw zacząć jakiego przekroju są kable zasilające wzmacniacz, czy filtr dolnoprzepustowy we wzmacniaczu jest włączony i w jaki sposób masz podłączone radio pod wzmacniacz? Może jakieś zdjęcia?

  • #10 09 Maj 2013 22:20
    lukasslol
    Poziom 6  

    Panowie,zdjęcia wstawie jutro jak tylko wrócę z pracy.Co do kabla sygnałowego w radiu mam tylko na jeden sposób,2xchinch mam w radiu i odchodze tym na wzmacniacz w wejscia.Co do kabli kupiłem je i z tego co pamiętam jest to 16mm,mowa o zasileniu i minusie.We wzmacniaczu dolnoprzepustowy filtr jest,ale czy dobrze mam go wysterowanego,tego dowiedzie sie jutro jak wstawie zdjęcia...
    ps.Sory ze wyskakuje ciagle z tymi pytaniami szczególnie bez fot,ale radze sie kto sie na tym zna;}dzięki z góry

    Dodano po 2 [minuty]:

    A co do Radia...większość z nich ma wyjscie na AUX,mowa o przednim Panelu...Wyjscie na Piecyk jest bardzie w tylnej częsci;),,mtaton,,;)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME