Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha 750 Samsung D6500 - Po połączeniu wieży i TV przez HDMI nie ma dźwięku.

Panjarekp 08 May 2013 23:13 7113 25
    Panjarekp
    Level 12  
    Dziś połączyłem miniwieżę Yamaha Pianocraft 750 i TV Samsung UE 40D6500 3D kablem HDMI nie mam dźwięku w kolumnach. Przewód HDMI podłączyłem do gniazda telewizora z funkcją ARC. Mimo różnych kombinacji w ustawieniach wieży i telewizora dźwięk w kolumnach nie jest słyszalny.
    Przewód HDMI 1.4 3D 4K FULL HD, działa dobrze oglądam filmy z blue ray w 3D.
    Ktoś miał taki problem?
    1 PAWEL
    Level 42  
    A połączenie optyczne.
    Polon_us
    Level 42  
    A czy uaktywniłeś tę funkcję w menu Yamahy?

"General Setting" -> HDMI Control -> musi być ustawione na "On". Fabrycznie jest ustawione na "Off" (wyłączone).

Na wszelki wypadek również sprawdziłbym instrukcję TV. Mimo, że kabel podłączony jest do prawidłowego gniazda, to lepiej upewnić się w instrukcji, czy ten kanał zwrotny nie trzeba dodatkowo uaktywniać.

Powodzenia :)
    Panjarekp
    Level 12  
    W ustawieniach mam HDMI Control włączone. W TV nie znalazłem możliwości uaktualnienia kanału zwrotnego. Połączenie wieża - TV jest aktywne - objawia się to tym, że jak przy włączonej wieży w której akurat słucham radia, włączę TV, to na wyświetlaczu wieży pojawia się napis TV i zapada głucha cisza. Nie ma dźwięku z głośników TV, ani wieży.
    Po naciśnięciu przycisku głośności na pilocie TV na ekranie pojawia mi się napis: Anynet+ Blue-ray2. Wartość głośności zwiększa się o taką samą wartość na obu wyświetlaczach. A samego dźwięku nie ma....
    Może to wina kabla?
    Polon_us
    Level 42  
    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować inny kabel HDMI - dobry jakościowo. Jeśli to nie pomoże, to chyba trzeba będzie rozważyć połączenie tych urządzeń kablem optycznym, jak to już było sugerowane uprzednio.
    Panjarekp
    Level 12  
    Tak zrobię. Jeśli wymiana kabla HDMI nie pomoże to połączę dodatkowym kablem optycznym.
    Cały czas zastanawiam się gdzie tkwi problem.
    emti25
    Level 1  
    Witam, czy udało się rozwiązać problem z dzwiękiem przez kabel HDMI ?
    serb
    Level 11  
    przełączyłeś dźwięk w TV na kolumny zewnętrze?
    kosarro
    Level 11  
    witam, mam podobny problem z Yamaha 755. Mam podlaczona moja wieze z TV Philips ze zlaczem hdmi ARC. po przelaczeniu wiezyczki na TV nie mam dzwieku.
    Na wiezy mam ustawione HDMI Control -> ON, ale w funkcjach Audio Output: opcja HDMI jest OFF i nie mam mozliwosci jej zmiany. Moze ktos cos podpowiedziec?
    grubs
    Level 32  
    Podłączyłeś się pod stary temat więc pewnie twój post zostanie usunięty.
    No i nie podałeś modelu TV.
    kosarro
    Level 11  
    TV PHilips Smart TV 22PFL4208H\12 posiadajacy zlacze hdmi ACR.
    grubs
    Level 32  
    W TV ustaw
    Select [Setup] > [TV settings] > [Sound] > [Advanced] > [HDMI 1 - ARC] na ON,
    Włącz easylink

Select [Setup] > [TV settings] > [General settings] > [EasyLink] [On],

Ustaw głośniki w TV
    Select [Setup] > [TV settings] > [Sound] > [Advanced] > [TV speakers] na [EasyLink]
    kosarro
    Level 11  
    tak, mam tez ustawione i nadal cisza...
    grubs
    Level 32  
    Rozumiem że wybrałeś odpowiednie wejście w TV i w wieży. W TV powinno być HDMI to do którego podłączyłeś wieżę. Na wieży jako input wybierz TV.
    Kabel musi być w wersji 1.4a co najmniej lub taki obsługujący ARC.
    kosarro
    Level 11  
    kabel byl kupiony w zeszlym roku, wiec moze on sie okazac problematyczny. wszystkie opcje zarownono w tv jak i na Yamaha sa ustawione prawidlowo, wiec obstawiam rowniez kabel. dzieki za zainteresowanie i pomoc.
    Polon_us
    Level 42  
    Dodatkowo, dla ustawień które kolega grubs opisał w wpisie #12 proszę również sprawdzić w telewizorze ->

1 - wybrać Home
    2. Wybrać [Setup] > [TV settings] > [General settings] > [EasyLink] > [EasyLink remote control] - ustawić na ON (włączone)
    kosarro
    Level 11  
    zastosowalem sie do powyzszych uwag kolegow jesli chodzi o ustwienia. dodatkowo kupilem nowy kabel w technologii 1.4a wspierajacy ARC ale nadal cisza. Ale teraz po podlaczeniu wiezy pod tv mam informacje ze ARC jest aktywne. moge sterowac pilotem z tv, wieza (podglaszanie i wylaczanie) dzwieku nadal nie mam. w opcjach mojego tv [sound] -> TV SPEAKERS -> zmienie z EASY LINK na Włącz wraca dzwiek ale tylko na tv. byc moze jakies ustawienia YAMAHA?
    grubs
    Level 32  
    Próbowałeś na wszystkich ustawieniach input w wieży?
    Zdaje się że powinno być na TV ale jeszcze spróbuj po kolei wszystkie.

Jest jeszcze ustawienie w audio output HDMI fabrycznie ustawione na off, zmień na bitstream lub PCM.
    Polon_us
    Level 42  
    @Kosaro - popatrz na wpis #3 - zmieniłeś te ustawienie w Yamasze?
    grubs wrote:
    Jest jeszcze ustawienie w audio output HDMI fabrycznie ustawione na off, zmień na bitstream lub PCM.

Tu sugerowałbym ustawienie na PCM - wieża jest przecież stereo tylko.
    Te ustawienie oczywiście zmienione w telewizorze.

Można je znaleźć -> [Setup] > [TV settings] > [Sound] -> [Advanced] -> [Audio Out format] -> Ustawić Stereo
    W tym samym miejscu proszę sprawdzić opcję -> [HDMI 1 - ARC] - powinna być ustawiona na Enable (Włącz)
    kosarro
    Level 11  
    zgadza sie, na Yamaha w Audio Output sa dwa wybory: Bitstream i PCM oraz Off, ale ponizej jest funkcja DRC z wyborem: ON, OFF, AUTO. jest jeszcze jedna funkcja: Post Process -> UpMix z wyborem: OFF lub DTS NEO:6 i po wybraniu NEO:6 Cinema lub Music.
    Mam sterowanie pilotem od TV - na YAMAHA moge regulowac audio ale nadal brak glosu. fakt ze ostatnio kupiony kabel kosztowal tylko 12,8zl ale powoduje ze funkcja ACR pokazywala sie na ekranie, w przypadku poprzednich dwoch kabli, nawet takiej informacji nie bylo, pomimo ze na oko ten ostatnio zakupiony jest kablem troche chudszym.
    grubs
    Level 32  
    No dobra są 2 wybory, ale niech kolega napisze czy po zmianie na PCM się udało.
    Pozostałe funkcje zostawiłbym na OFF.
    Polon_us
    Level 42  
    Kolego Grubs,

Tak z czystej ciekawości technicznej. Mógłby mi kolega wyjaśnić, jaki jest związek między ARC a ustawieniami wyjściowymi audio HDMI w tej wieży? Mam duże wątpliwości co do tej sugestii. Przecież sygnał audio, przy użyciu ARC, przesyłany jest w drugą stronę.
    Moim zdaniem, bardziej istotne są ustawienia wyjściowe audio dla telewizora w tym konkretnym przypadku. Powinny być one ustawione na PCM, z tego faktu, że wieża jest tylko stereofoniczna.

Również chciałbym zwrócić uwagę na wpis #12 kolegi. Są tam odpowiednie sugestie co do uruchomienia ARC, ale nie wyczerpują one całego procesu włączenia ARC w tym telewizorze Philips.
    W menu telewizora jest dedykowane ustawienia dla HDMI1-ARC. Piszę o tym powyżej, ale odnoszę wrażenie, że moje wpisy są niewidoczne dla kolegi kosarro.

Jak kolega napisze to w swoim wpisie, to może kolega kosarro zechce to sprawdzić :)
    grubs
    Level 32  
    Polon_us wrote:
    Kolego Grubs,

Również chciałbym zwrócić uwagę na wpis #12 kolegi. Są tam odpowiednie sugestie co do uruchomienia ARC, ale nie wyczerpują one całego procesu włączenia ARC w tym telewizorze Philips.
    W menu telewizora jest dedykowane ustawienia dla HDMI1-ARC. Piszę o tym powyżej, ale odnoszę wrażenie, że moje wpisy są niewidoczne dla kolegi kosarro.

Nie bardzo rozumiem gdyż napisałem w swoim poście o ustawieniu HDMI1-ARC co kolega powtórzył w poście 19#.
    O ustawieniu remote control nie pisałem bo wydało mi się ono zbędne, co do ustawieniu w tryb stereo zamiast multichanell pełna zgoda.

Swój ostatni wpis dotyczący ustawień HDMI out w wieży pisałem jako ostatnią deskę ratunku zakładając że autor tematu sprawdził już wszystkie możliwości napisane przeze mnie i przez Kolegę. Technicznie to jedyne co mi przyszło do głowy to to że włączenie opcji hdmi out dźwięk na off całkowicie blokuje HDMI

Aczkolwiek jeszcze jedno ustawienie w TV znalazłem o które być może chodziło koledze. Poniżej podsumowanie wszystkich ustawień. Jeżeli coś przeoczyłem to proszę dopisać.

Ustawienia wieży
    1 "General Setting" -> HDMI Control -> musi być ustawione na "On".
    2. Input na TV

Zgodnie z tym co pisał autor to HDMI out w wieży nie może zmienić więc moją sugestię co do zmiany na PCM proszę traktować jako nie byłą.

Ustawienia
    1. [Setup] > [TV settings] > [Sound] -> [Advanced] -> [Audio Out format] -> Ustawić Stereo - zgodnie z sugestiami kolegi Polon_us

2. Select [Setup] > [TV settings] > [General settings] > [EasyLink] [On]

3. [Setup] > [TV settings] > [General settings] > [EasyLink] > [EasyLink remote control] - ustawić na ON (włączone) - zgodnie z sugestiami kolegi Polon_us

4. Select [Setup] > [TV settings] > [Sound] > [Advanced] > [TV speakers] na [EasyLink]

5. Select [Setup] > [TV settings] > [Sound] > [Advanced] > [HDMI 1 - ARC] na ON - to jedyne ustawienie HDMI1-arc jakie znalazłem, proszę napisać gdzie są te inne

6. I tu ustawienie które przeoczyłem, które może być przyczyną i jest opisane w instrukcji jako szybkie przełączanie między tunerem a tv.

- Press OPTIONS
    - Select [Picture and sound] > [Speakers] ustaw na [amplifier] i wciśnij OK.

Można zgodnie z sugestią z instrukcji wieży wyłączyć i włączyć TV żeby aktywować ustawienia. Sprawdzić czy wszystkie te ustawienia się zachowały.
    Polon_us
    Level 42  
    grubs wrote:
    Nie bardzo rozumiem gdyż napisałem w swoim poście o ustawieniu HDMI1-ARC co kolega powtórzył w poście 19#.

Moja wina. Kolega faktycznie to napisał. Nie zauważyłem.
    kubasz5
    Level 10  
    A jaki kabel HDMI najlepiej kupić by połączyć pianocrafta 840 z TV Toshiba KV780 40''.?Rozbieżność cenowa jest ogromna wiec można się pogubic