Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 - Regulacja zaworów w Peugeot 206 1.1 8v dywagacje

paczanga 08 May 2013 23:16 21486 6
    paczanga
    Level 10  
    Witajcie

Postanowiłem wyregulować zawory w swoim 206 bo słyszałem niepokojące klepanie po nagrzaniu na biegu jałowym. Przekopałem internet, zakupiłem uszczelkę i szczelinomierz po czym zabrałem się do pracy wzorując się na tym filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=xcB2FhStrKY&list=LL-Swkg_q_9fydlIvt-TIXPg&feature=mh_lolz

Niestety po godzinnej walce i odpaleniu samochodu jest jeszcze gorzej niż wcześniej :( Klepie na zimnym silniku jak diesel.

Myślę że ktoś z Was na forum ma większe doświadczenie i rozwieje moje wątpliwości:
    1. Wg filmu i paru informacji we francuzach 1. cylinder liczy się od skrzyni biegów a nie od rozrządu. Czy to prawda?
    2. Każdy mówi że szczelinomierz ma wchodzić luźno ale z oporem. Tzn. jak?
    3. Przykładowo jeśli zawór wylotowy ma 0,40 to mam ustawić tak żeby 0,45 nie wchodziło ale 0,40 tak?
    przem27
    Level 30  
    1. Tak, liczy się od skrzyni ale do ustawiania luzów zaworowych to bez znaczenia.
    2. dokładnie tak jak napisałeś w pkt 3
    pozdr
    paczanga
    Level 10  
    Quote:
    1. Tak, liczy się od skrzyni ale do ustawiania luzów zaworowych to bez znaczenia.

Czyli przy regulacji nieważne jest z której strony jest 1 cylinder?
    Jeśli dobrze rozumiem patrzę która dźwigienka jest luźna lub na wałek jeśli krzywka jest w połozeniu 180st od dźwigienki ?
    T5
    Admin of Cars group
    Kręcisz silnikiem i patrzysz na którym cylindrze dźwigienka zaworowa wydechowa się podnosi a ssąca chce w dół( takie przejście) i regulujesz cylinder bliźniaczy Jak na pierwszym masz przejście regulujesz 4rty. Jak na 4rtym masz przejście regulujesz 1. Drugi i trzeci tak samo.
    paczanga
    Level 10  
    Quote:
    Kręcisz silnikiem i patrzysz na którym cylindrze dźwigienka zaworowa wydechowa się podnosi a ssąca chce w dół( takie przejście) i regulujesz cylinder bliźniaczy Jak na pierwszym masz przejście regulujesz 4rty. Jak na 4rtym masz przejście regulujesz 1. Drugi i trzeci tak samo.

Z kolejnością regulowania będę wzorował się na tym filmiku i dok. technicznej.
    W tym systemie "mijanki" rozumiem że wydechowa musi się otwierać a ssąca zamykać?

A jak jest z tym oporem szczelinomierza? Tak jak w pkt. 3 i przem27 napisał?
    Pio5311
    Level 3  
    Niedługo być może będzie mnie to czekało wiec rozumiem że jeżeli dźwigienka wydechowego się podnosi na pierwszym cylindrze a ssąca chce iść w dół już to podejmuje się regulacji zaworu wydechowego na 4 cylindrze tak?
    I jeżeli krzywka wydechowa na cylindrze drugim drugim się podnosi a ssąca chce iść już w dół to reguluje dźwigiene wydechową na cylindrze trzecim no i pozniej jak na trzecim będzie tak samo ze się będą jak by to ująć mijać to reguluje wydechową dzwignie na drugim i wydechowe mam wyregulowane i później zaczynam regulować w ten sam sposób ssące tak czy dobrze kombinuje ?