Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BTM222 - brak polaczenia uart

wiewioor222 09 Maj 2013 15:44 1380 6
  • #1 09 Maj 2013 15:44
    wiewioor222
    Poziom 13  

    Witam

    Jak w temacie, BTM222 łączy mi się po bluetooth ale po rs nie chce się skomunikować od kiedy ustawilem komendą ATL* 2400bps. Korzystam z przejściówki rs232-->usb więc jedyne co musze robić to podpinąć zasilanie i rx,tx 4 kabelkami.

    Czy można jakoś zresetować do ustawień fabrycznych BTM-a.???

    pozdrawiam

    0 6
  • Pomocny post
    #2 09 Maj 2013 16:00
    topstar
    Poziom 18  

    Ten Moduł nie ma możliwości ustawienia 2400bps. Minimalna możliwa do ustawienia prędkość to 4800bps( ATL0 ). Więc podepnij pod pzrejściówke i próbuj w terminalu po kolei predkości i wysyłaj komendę ATB?(adres bluetooth), aż ci moduł odpowie.

    0
  • #3 09 Maj 2013 16:06
    wiewioor222
    Poziom 13  

    w specyfikacji jest jeszcze ATL# i ATL* który wklepałem. Próbowałem wszystkie prędkości ale nawet echo nie odpowiada...

    0
  • Pomocny post
    #4 09 Maj 2013 21:02
    topstar
    Poziom 18  

    No faktycznie jest taka komenda . Zrobilemto na swoim module i też nie da się go połączyć już przez terminal .

    0
  • #5 09 Maj 2013 21:11
    excray
    Poziom 39  

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1433390-90.html

    Cytat:
    Szukajcie a znajdziecie....
    Besides restoring the factory defaults (3 s press) PIO4 can also be used to reset/reboot the module with a short pulse. An even shorter pulse (6 ms) on PIO4 will cause a disconnect.

    PIO4 podciągnięte do + na czas 3 sekundy kasuje parametr szybkości transmisji do domyślnego 19200

    0
  • Pomocny post
    #6 09 Maj 2013 21:25
    topstar
    Poziom 18  

    Widze że kolega uprzedził już mnie właśnie przed chwilą znalazłem to samo rozwiązanie :) Potwierdzam powyższy sposób działa.

    0
  • #7 31 Maj 2013 00:17
    wiewioor222
    Poziom 13  

    Problem leżał po stronie PC, błąd magistrali.

    0