Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia Player - Podłączenie do monitora

amadro 09 May 2013 16:56 6279 10
    amadro
    Level 8  
    Witam,

Chciałbym podłączyć Netia Player do monitora (dell E248WFP). Najchętniej kupiłbym przejściówkę sygnału analogowego, gdyż konwertery HDMI są drogie. Dokładnie chodzi mi o Netia Player --> VGA. Mam kabel dołączony do zestawu, mogę go przerobić, ale jak. Lecz tu pojawię się problem ponieważ w Netia Player jest nietypowe wejście.

Tył Netia Player.
    Monitor.
    POMOCY, proszę o szybką odpowiedz. Co kupić, lub jak zrobić przejściówkę ?
  • Helpful post
    rnd0mb
    Level 26  
    Lepiej podłącz Netia Player kablem HDMI-DVI.
    amadro
    Level 8  
    Tak, ale sygnał HDMI jest cyfrowy, a DVI analogowy i nie zą one ze sobą kontatybilne. Potrzebny jest konwerter, a konwerter jest drogi.
  • Helpful post
    rnd0mb
    Level 26  
    DVI to też sygnał cyfrowy. U mnie pod monitorem z DVI działa dekoder Cyfrowego Polsatu, zastosowałem kabel HDMI i przejściówkę HDMI-DVI. Jedynie dźwięk jest podciągnięty do zewnętrznych głośników z gniazda EURO, i z tym u Ciebie może być problem.
    amadro
    Level 8  
    Tak ale bo DVI mam podłączony monitor

Najbardziej by mi zależało na schemacie jak zbudować coś takiego :
    Tylko z jednym wejściem cin - zółtym.
  • Helpful post
    rnd0mb
    Level 26  
    Ale chodzi mi o wyjście DVI (białe) a nie VGA (niebieskie). Poza tym, te przejściówki wyżej, nie będą działać.
    amadro
    Level 8  
    Aha, sorry. Ale dlaczego by nie działało jak bym rozwalił dołączony kabel bo dekodera (euro) i zrobiłbym cin. A tamto włorzyłbym do monitora i by się podłączyło nie działało by ? W wejściu DVI jak na obrazku jest podłączony komputer.
    zetdeel
    Level 39  
    amadro wrote:
    ...Ale dlaczego by nie działało jak bym rozwalił dołączony kabel bo dekodera (euro) i zrobiłbym cin...

Wyjaśnienie znajdziesz w temacie: Podłączenie kina domowego do monitora VGA.
    amadro
    Level 8  
    OK, dzięki chyba będę zmuszony kupić konwerter aby zachować jakość cyfrową.
    Wryszczyk
    Level 11  
    Witam
    Potwierdzam jest możliwe podłączenie (było jeszcze do niedawna) Netia player hdmi -> DVI.
    Niestety po ostatniej aktualizacji softu Playera zmienił się mechanizm rozpoznawania przez HDMI i monitor nie wyrabia :(
    turbogrosik
    Level 1  
    Wryszczyk wrote:
    Witam
    Potwierdzam jest możliwe podłączenie (było jeszcze do niedawna) Netia player hdmi -> DVI.
    Niestety po ostatniej aktualizacji softu Playera zmienił się mechanizm rozpoznawania przez HDMI i monitor nie wyrabia :(

Od tygodnia nie działa też u mnie na takiej przejściówce. Jest jakieś inne rozwiązanie, żeby to znowu działało? Oczywiście poza kupnem telewizora.