Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ZRK AT-9115 - Brak odbioru fm (tylko szum)

10 Maj 2013 10:00 1335 6
  • Poziom 14  
    Witam. Dostałem taki Amplituner którego już ktoś próbował przestroić. Wycięte były kondensatory C1 C10 C12 C26 i przylutowany kondensator 3,3pF między cewki L4 i L5 (w jakim celu?, odlutowałem go) i to wszystko. Ja skróciłem cewkę L7 o jeden zwój zmieniłem C18 z 68pF na 47pF i C27 z 47pF na 5,6pF oraz odlutowałem C125 (3pF) od strony druku. Przed tym co ja pozmieniałem radio też nie grało. Teraz dalej tylko szum.
    Mierzyłem napięcia i tak:
    Napięcie strojenia 3V-30,5V
    Napięcie zasilania 21,3V
    Napięcie na 11 nóżce UL1200 14V
    Brak napięcia 15,5V na kolektorze T3 w głowicy, jest tylko 1,4V
  • Poziom 37  
    basti23 napisał:
    Brak napięcia 15,5V na kolektorze T3 w głowicy, jest tylko 1,4V
    No i tego bym się czepił i szukał dlaczego nie ma 15,5V. jak wyglądają pozostałe napięcia na T3 iT2 T1
  • Poziom 14  
    T1
    K- 12,4V
    B- 7,4V
    E- 6,2V

    T2
    K- 16,5V
    B- 2,8V
    E- 2,1V

    T3
    K- 1,4V
    B- 2,2V
    E- 1,4V
  • Poziom 37  
    No to szukaj dlaczego na T na kolektorze jest za mało napięcia?.
  • Poziom 14  
    Już znalazłem. Powodem okazał się zimny lut na cewce heterodyny i brak było zasilania na ten właśnie tranzystor T3. Wszystko pięknie gra. Temat do zamknięcia a Tobie egon42 dzięki za pomoc.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Podziękować i samemu zamknąć nie można?
  • Poziom 14  
    Temat zamykam. Dziękuję.