Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbiornik w wykonaniu nierdzewnym o pojemności 210L. - wykonanie wężow

pikus1982 10 May 2013 13:38 2580 6
    pikus1982
    Level 10  
    Jak w temacie, jestem posiadaczem zbiornika w wykonaniu ze stali nierdzewnej w gat. 304L.
    Parametry techniczne:

temp (*C): -50/+130
    ciśnienie (bar): -1/ +7
    pojemność (L): 210
    mat.: 304

Proszę o pomoc odnośnie wykonania wężownicy do w/w zbiornika. Chciałby aby wężownica została wykonana ze stali nierdzewnej. Chciałem zastosować rury o średnicy 26,9x2,0 lecz jest problem z wykonaniem wężownicy ( spirala). Dla większości znanych mi firm jest to temat nie możliwy do przeskoczenia ze względu na średnice i materiał. Prosiłbym o poradę czy zastosowanie rury karbowanej nierdzewnej używanej do budowy instalacji solarnej było by na miejscu ?? Zbiornik docelowo będzie służył do podgrzania wody użytkowej z paneli solarnych. W zał rys. wężownicy Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
    Attachments:
    Bobbo
    Level 22  
    Ze względu na problemy w wykonaniu wężownicy ze stali nierdzewnej/spawanie , gięcie,uszczelnienia/ proponuję wykonanie wężownicy z miedzi. Karbowana rura stalowa pewnie też sprawiałaby problemy.
    pikus1982
    Level 10  
    Myślę nad wykonaniem ze stali nierdzewnej (rura karbowana nierdzewna) ponieważ wiem że tą rurę można dosłownie giąć w dłoniach, zakończona nakrętką i przykręcona od środka do króćca gwintowanego po zewnętrznej stronie który będzie spawany do płaszcza.

Dodano po 3 [minuty]:

Myślę na zastosowanie rury z linka tylko średnica 3/4" oraz ścianka 0,7mm
    http://allegro.pl/rura-nierdzewna-karbowana-dn-16-i3211884887.html
    saskia
    Level 39  
    Nie radzil bym wstawiania jakiejkolwiek zlaczki od srodka zbiornika.
    To bylo by proszenie sie o problemy.
    Lepiej rure pospawac porzadnie od srodka do krocca przechodzacego na zewnatrz.
    saskia
    Level 39  
    H3nry wrote:
    saskia wrote:
    Lepiej rure pospawac porzadnie od srodka do krocca przechodzacego na zewnatrz.
    Rurę o grubości ścianki 0,30mm ...pozostaje pogratulować pomysłowości :)

Nigdzie tu nie byla podawana grubosc.
    :-)
    Jesli jest taka cienka to mozna tez lutowac, tak jak podalem w ponizszym temacie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2622838.html