Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR - ZL3AVR + AVT PROG2 - uruchomienie zestawu

johnnymario 10 Maj 2013 16:37 993 2
  • #1 10 Maj 2013 16:37
    johnnymario
    Poziom 2  

    Witam!
    Zakupiłem zestaw tak jak w temacie (zl3avr składałem sam) .

    Jest problem przy podłączeniu programatora do płytki. Czy jest ona podpięta pod zasilanie czy też nie, po podłączeniu programatora w systemie wywala mi porty USB (działają po ponownym uruchomieniu kompa; występuje w porcie USB zbyt duży skok napięcia), natomiast dotykając radiatora na stabilizatorze napięcia na płytce można poparzyć sobie paluchy. Dodam tylko, że sterowniki zainstalowałem, problem pojawia się na win7 oraz win xp. Proszę o pomoc co może być powodem tego problemu, ewentualnie w miarę możliwości o pomoc w jego rozwiązaniu. Pozdrawiam :)

    0 2
  • #2 10 Maj 2013 17:57
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Moim zdaniem problemem jest zwarcie.
    I masz dobrą płytę główną, że odcina zasilanie USB, a nie kończy się przepaleniem bezpiecznika lub innych jej elementów.
    Najpierw sprawdź czy gdzieś nie ma zrobionego zwarcia na zasilaniu, czy nie zasilasz jej jednocześnie z komputera i zasilacza zewnętrznego.

    0
  • #3 10 Maj 2013 21:24
    johnnymario
    Poziom 2  

    Dzięki piotrva za odpowiedź i chęć pomocy, wstyd się jednak przyznać, ale po prostu wpinałem programator nie tam gdzie trzeba. Mam tylko nadzieję, że nic się w płytce nie wypaliło. Póki co, działa. Przepraszam za "zaśmiecanie" forum. Pozdrawiam :)

    0