Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

odkurzacz ZELMER Sirius 1600.3.K14H T Demontaż odkurzacza

Librator1 12 May 2013 15:46 25824 13
Altium Designer Computer Controls
    Librator1
    Level 2  
    W swoim Zelmer Sirius 1600 zmuszony byłem wymienić obudowę na nową (pękła przy jednym z kół odkurzacza). Za zapasową zapłaciłem w sklepie z częściami AGD 32 PLN.
    Swoimi doświadczeniami z demontażu obudowy postanowiłem się podzielić ilustrując to zdjęciami.
    Po rozłożeniu odkurzacza należy odłączyć jego przednią część (tj. tę zawierającą worek na kurz) poprzez wybicie-wysunięcie dwóch małych osi łączących go z komorą silnika (a tym samym korpusem odkurzacza). Osie wysuwać od środka na zewnątrz.
    Następnie należy odkręcić 4 śruby krzyżowe mocujące pokrywę komory silnika z korpusem.
    Kolejnym krokiem jest podważenie do góry pokrywy komory silnika od strony zdemontowanych osiek (nic już jej tam więcej nie trzyma). Z drugiej strony pokrywę tę blokuje zaczep-"plomba", który należy ostrożnie zerwać (lub odciąć) bo praktycznie inaczej nie dostaniemy się do komory silnika i innych elementów. Piszę "ostrożnie" bo użyte plastiki zaczepów są dość kruche i stosunkowo łatwo się łamią (jeden złamałem). Wspomniany wyżej zaczep-"plomba" podblokowuje się (samozatrzaskuje się) sam w otworze obudowy odkurzacza podczas pierwszego, fabrycznego montażu. Nazwałem ten zaczep "plombą" bo trudno go wyczepić, a w przypadku jego zerwania lub uszkodzenia w serwisie ZELMERA od razu zorientują się, że odkurzacz był rozbierany (warunki gwarancji).
    Od pokrywy komory silnika przy demontażu odłączyć należy też winylowy wężyk jednego z czujników. Wnętrze komory silnika mieści: silnik (jest zabudowany w bloku, zamontowany w kwadratowej osłonie), urz. samozwijacza z kablem zasilającym oraz płytkę drukowaną z modułem sterującym. Wygląda tak:
    A to korpus odkurzacza z wyjętym silnikiem (widać osłonę silnika):
    Zdemontowana pokrywa (z urwanym samoblokującym się przy fabrycznym montażu zaczepem-plombą) wygląda tak:
    a to zdjęcie "surowej" obudowy komory silnika do której dokonywałem przekładki:
    Demontaż silnika, urządzenia samozwijacza kabla jest proste i nie sprawia żadnych trudności. Po prostu wyjmuje się je z przeznaczonych dla nich komór.
    Aby dostać się do panela kryjącego moduł regulatora siły ssania, wył. główny i przycisk zwijacza (tego na wierzchu odkurzacza) lepszym wydaje mi się zdemontowanie nie tylko silnika i zwijacza, ale także odłączenie przewodów elektrycznych i winylowej rurki od płytki modułu sterowania i wyjęcie tej płytki z prowadnic. Mamy wtedy dużo miejsca i swobodny dostęp do śrub i zaczepów. Inaczej dość trudno dostać się do nich bez takiej jak ta wiedzy i narzędzi. Choć teraz wiem, że jest to możliwe: jak komuś uda się odkręcić te dwie śruby (krótkim lub łamanym śrubokrętem bo b. mało miejsca) i wie jak naciskać zaczepy "popychaczem" np. długim śrubokrętem w dół by się wypięły - bo na pewno w serwisie ZELMERA tak robią - to uniknie wyciągania silnika i zwijacza. Ja zdemontowałem silnik, samozwijacz oraz płytkę drukowaną z modułem sterującym (bo i tak musiałem to zrobić wymieniając obudowę). Zajęło to tylko chwilę.
    Kontynuując temat demontażu górnego panela tego "z przyciskami": Śrub do odkręcenia są dwie (krzyżakowe) oznaczone na zdjęciu jako "A" i łącznie cztery zaczepy "B" i "C" (jeden z "B" nie zaznaczony na zdjęciu, bo zasłania go płytka drukowana):
    Po zdjęciu górnego panela wygląda on tak:
    Na zdjęciu nie pokazano dwóch sprężyn, które utrzymują w górnym położeniu przyciski wył. głównego i samozwijacza kabla. Mają swoje miejsce w gniazdach.
    Generalnie konstruktor odkurzacza Zelmer Sirius (pod pewnymi względami) dość sprytnie skomplikował jego konstrukcję. Chyba chodziło przede wszystkim o to, by użytkownicy w nim nie grzebali i z zewnątrz się do niego nie dostali. Aby dostać się do poszczególnych elementów (np. do modułu siły ssania) trzeba rozebrać bez mała cały odkurzacz. Kolejnym tego przykładem jest np. umieszczenie i konstrukcja kółek odkurzacza. Ponieważ demontowałem wszystkie części by umieścić je w nowej obudowie musiałem zrobić to i z kółkami. Ich zdemontowanie jest praktycznie niemożliwe bez kompletnego rozmontowania wszystkich zasadniczych elementów odkurzacza i wyłamania ze starej obudowy starych kółek (tak uczyniłem, bo mimo licznych prób nie znalazłem innego sposobu). Powtórny montaż jest dziecinnie prosty - należy je po prostu wcisnąć w przeznaczone na to otwory.
    Na wszelki wypadek gdyby ktoś zapomniał sobie je zaznaczyć, zamieszczam też zdjęcie podłączenia przewodów do modułu sterowania (tego umieszczonego w komorze silnika):
    Powtórny montaż oczywiście w kolejności odwrotnej.
  • Altium Designer Computer Controls
    hash88
    Level 2  
    Witaj Librator1,

Okazuje się ze mam identyczny problem, kółko odpadło w identyczny sposób- wyłamane z obudowy. Aktualnie jestem na etapie szukania obudowy i mam z tym problem. Nie wiem jak fachowo określić połamaną część, czy jest to korpus, czy obudowa czy pokrywa?

Masz może namiary do sklepu gdzie udało Ci się to kupić a może masz numer seryjny połamanej części?

za odpowiedź z góry dziękuję.

Hash88
  • Altium Designer Computer Controls
    hash88
    Level 2  
    Hej Wizja,

Dziękuję serdecznie za przydatny link, dzięki Tobie zamówiłem poszukiwaną część.
    Pozdrawiam.
    ciuciuman
    Level 11  
    Witam mam problem, źle podłączyłem silnik, usłyszałem trzask i odkurzacz nie działa.
    Wiecie co mogło się stać. Proszę o pomoc
    Cyberavis
    Level 10  
    Odnośnie otwierania komory silnika - nie trzeba niczego wyłamywać. Ten zaczep plomba, jak to kolega określił, można bez większego problemu otworzyć. Wystarczy z kawałka blachy (u mnie grubości 1,2 mm) zrobić taki przyrząd:

odkurzacz ZELMER Sirius 1600.3.K14H T Demontaż odkurzacza odkurzacz ZELMER Sirius 1600.3.K14H T Demontaż odkurzacza

Wsadzamy go pod uchwyt, pociągamy w górę i wysuwamy.
    AmonArt
    Level 10  
    Witam,

Ukłony dla kolegi "Librator1" za instrukcję ;). Dodam od siebie kilka zdjęć odnośnie wspomnianej plomby, może komuś się to przyda.
    Pomimo narzędzia przedstawionego przez Zergling i dobrych chęci z mojej strony nie udało mi się otworzyć obudowy bez zniszczenia tego zaczepu-plomby.
    20 minut to czas po, którym skończyła mi się cierpliwość i zwyczajnie przeciąłem ten zaczep.
    Zdjęcia przedstawiają co, gdzie i jak należy poważyć:

A tak w powiększeniu wygląda "zmasakrowany" zaczep.
    odkurzacz ZELMER Sirius 1600.3.K14H T Demontaż odkurzacza odkurzacz ZELMER Sirius 1600.3.K14H T Demontaż odkurzacza

Odnośnie demontażu kółek: wyłamane kółko udało mi się zdemontować ściskając zaczepy palcami. Drugie kółko znajdujące się w obudowie zdemontowałem przy pomocy kombinerek.

Generalni wymiana nie jest trudna.
    Pozdrawiam
    Cyberavis
    Level 10  
    AmonArt - po zdjęciach poharatanego plastiku widzę, że nie od tej strony się za to zabierałeś.
    Ponieważ przyszło mi ostatnio rozbierać ponownie odkurzacz (z okazji zerwanego kable zasilającego na bębnie) pokaże na zdjęciach co jak wepchnąć.

Po odkręceniu śrub wkładamy "przyrząd" w odpowiednie miejsce,

i z wyczuciem odginamy zaczep.

Następnie pokrywę podważamy śrubokrętem i tyle.
    Cyberavis
    Level 10  
    Tak - na pewno jest tam sprężyna (nieco szersza i krótsza od długopisowej) nachodząca na ten krzyżyk z uchwytu na zdjęciu zaczep1.
    Anonymous
    Level 1  
    Cyberavis
    Level 10  
    A zaczep kupiłeś z serwisu Zelmera? Jeżeli tak to powinno to być. Ja kiedyś kupowałem całą pokrywę worka - ale z tego co pamiętam to samą pokrywę sprzedają właśnie bez zaczepu - bo wydaje mi się musiałem go wtedy przekładać.
    Stosunkowo nie były to drogie rzeczy, więc jak nie masz opcji dopasowania jakiejś sprężyny i pręcika to polecam zakup od Zelmera.
    Anonymous
    Level 1