Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Amica Ehk1100 - Piekarnik wywala bezpiecznik na górnym grzaniu

mustapha 13 May 2013 10:26 14568 5
    mustapha
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z piekarnikiem Amica.

Piekarnik funkcjonuje normalnie przy dolnym grzaniu i przy włączonej lampce. Jednak po włączeniu górnego grzania, po kilkunastu sekundach (kiedy się zaczyna nagrzewać grzałka) piekarnik wywala bezpiecznik różnicowoprądowy i później robi to samo natychmiast po włączeniu którejkolwiek z funkcji.

Funkcjonowanie na lampce i dolnym grzaniu wraca dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Czy to oznacza, że do wymiany jest górna grzałka?

Drugie pytanie dotyczy typu tej grzałki. W instrukcji jest mowa o "grzejniku górnym" i "opiekaczu". Czy chodzi o zewnętrzny i wewnętrzny drut grzałki, czy może są to dwie zupełnie różne grzałki?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.
    Uszkodzona górna grzałka.
    mustapha
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź!
    W takim razie muszę kupić nową grzałkę. Nie wiem tylko, jaki typ jest w moim piekarniku, bo dostępne są dwie o mniej więcej takim samym wyglądzie (nr 8019010 i 8026764). Dokładny model piekarnika to EHK2.833TeYDWL.

Czy ktoś może wie, która z nich?
  • Helpful post
    rychomuch
    Level 29  
    Witam.
    Chociaż przed kupnem nowej grzałki trzeba skontrolować przełącznik grzałek czy nie ma spieków, nadpaleń.
    mustapha
    Level 10  
    Sprawdzałem panel kontrolny. Nie ma żadnych osmoleń, nadpaleń i innych objawów zniszczeń. Żadnych luźnych kabli i uszkodzeń mechanicznych przy przełączniku. Zresztą sam przełącznik działa dobrze (do momentu wywalenia korków).
    mustapha
    Level 10  
    Witam,

Przed chwilą wymieniłem górną grzałkę. Okazuje się, że jedna z podobnych grzałek jest przy stykach zakrzywiona, druga prosta. Nie wiem tylko który nr jest prosty a który wygięty, bo w sklepie mieli tylko tę wygiętą i bez nr.

Piekarnik jak na razie ruszył, nagrzał się do 100 stopni. Wypróbowałem zarówno grzałkę górną, jak i grzałkę opiekacza. Rozgrzały się do czerwoności i różnicówka nie strzeliła.
    Wygląda faktycznie na to, że stara zwierała do masy. Dziwne w sumie, bo piekarnik praktycznie nieużywany, a stara grzałka wyglądała jak nówka...

Dziękuję za podpowiedź i potwierdzenie moich domysłów. Pozdrawiam!