Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toyota Auris - Radio oryginalne W53838 - rozpiska gniazd, wzmacniacz antenowy

13 Maj 2013 10:28 7026 9
  • Poziom 16  
    Witam

    W Aurisie taty wymieniałem wczoraj oryginalne radio na GMS 6701 Luxury i częściowo poległem :(

    Wyszło kilka problemów, z którymi, z braku czasu, nie zdążyłem sobie poradzić:
    1. Dołożona do radia przejściówka ma inaczej popodpinane zasilania i radio nie pamięta stacji ani nie włącza się z kluczykiem - ale to mały pikuś, z tym dam sobie radę.

    2. Nie podpiąłem oryginalnego gniazda USB - tu dużym ułatwieniem byłaby rozpiska połączeń oryginalnego radia, ale to też jestem w stanie sobie pomierzyć, muszę tylko odpowiednio dużo czasu na to stracić - ale to też niewielki problem.

    3. Mam duży problem, którego nie potrafię rozkminić - radio bardzo słabo odbiera. Podejrzewam, że jest gdzieś w instalacji wzmacniacz antenowy i muszę podać na niego zasilanie. Ale nie potrafię zidentyfikować który to kabelek. Tutaj niezbędna byłaby dla mnie rozpiska oryginalnego radia, ewentualnie podpowiedź, jak można zidentyfikować czy jest i który pin odpowiada za zasilenie wzmacniacza.
  • Poziom 13  
    Nie wiem czy Ci kolego pomogę ale
    Dzisiaj zamówiłem ta stację do swojego Forda Mondeo MK4
    Facet ze sklepu był bardzo rzeczowy i mi wszystko objaśnił łącznie ze sterowaniem z kierownicy po CanBusie bo nie jest tak pięknie jak opisuje producent
    Nie wiem jak w Twojej Toyocie ale w moim mondku podobno trzeba wymienić kabel antenowy biegnący od radia do anteny (dorzucił mi go gratis)
    Zamontowali tych stacji naprawdę sporo i ten kabel o niebo polepsza odbiór
    Powiedział że wzmacniacze niewiele tu pomogą
    Miał na mysli oczywiście mondeo
    Jak jest w Toyocie nie wiem ale może podobnie
  • Poziom 16  
    Dałem sobie radę. W Toyocie sterowanie z kierownicy nie idzie po Canie, bez problemu się da zaprogramować.

    Antena - oryginalna wtyczka jest tak sprytnie zrobiona, że jest tam jeszcze malutki pin od zasilania wzmacniacza. Po podaniu na niego zasilania wszystko poszło ładnie i bez problemu.

    USB - tu poległem. Gniazdo jest podpięta kabelkiem nie bezpośrednio do radia, tylko przez jakieś ustrojstwo. Nie chciałem rozpruwać deski i szukać gdzie kabelek idzie, na razie USB jest wyprowadzone na przedłużaczu do schowka. Oryginalne gniazdo ma take nietypowe gniazdo do podpięcia wtyczki - kształtu USB, jednak o jakieś 3mm węższe, węższy jest też rozstaw pinów w środku. Albo utnę oryginalną wtyczkę i tam podepnę przedłużacz USB (wtedy miałbym bez problemu działające gniazdo, ale pociętą oryginalną instalację, czego nie lubię i co mi w razie zmiany na oryginał doda roboty), albo zostawię na przedłużaczu (wtedy wkurzać mnie będzie niedziałające oryginalne gniazdo) albo znajdę/dorobię wtyczkę pasującą w oryginalne miejsce - ale przyszlifowane USB nie działa :)
  • Poziom 13  
    USB bym zostawił w schowku tym bardziej że masz jeszcze jedno pełne USB na panelu radia
    Z tym pinem we wtyczce antenowej to mnie zaskoczyłeś bo ja nic takiego tam nie zauważyłem ale przyznam że nie przyglądałem się
    Wtyczka to wtyczka :)
    Skąd wziąłeś napięcie do zasilania anteny?
    Uruchamiałeś już może AutoMapę?
    Trochę wkurzające jest to że ucinane jest pierwsze słowo spikera
    Jak jest komunikat "za 100m skręć w prawo" to jak utnie "za" to jeszcze pół bidy
    bo wiadomo o co chodzi
    ale jak mówi np "siedem km prosto" to ja słyszę tylko "dem km prosto"
    więc trzeba się domyślać
    Poza tym stacja jak dla mnie rewelka :)
    Nawet udało mi się odpalić windowsa który jest w wersji angielskiej
    a nie jak w większości chińczyków ich krzaczki

    edycja
    Z tą anteną to chyba nie załapałem bo ten pin jest przecież we wtyczce od anteny która jest w samochodzie a nie w radiu więc to pytanie nieaktualne
  • Poziom 16  
    Z USB zobaczę, jak wykombinuję jakąś wtyczkę, to podłączę pod oryginał.

    U mnie AM nie tnie w żaden sposób początków komunikatów - a poprzedni chińczyk tak robił, więc jestem na to strasznie uczulony - więc na 100% nie tnie.
  • Poziom 13  
    No to mnie zaskoczyłeś
    U mnie tnie a u Ciebie nie przy takim samym radiu?
    Jaką masz ustawioną głośność dla radia a jaką dla AM
    Jaką masz wersję AM
    Ja mam wgraną 6.10 i przy instalacji wybrałem plik startowy dla Blaupunkt NY800
    Mam też nowszą wersję 6.12 której jeszcze nie instalowałem ale tu widzę już wsparcie dla 6701 Lexury
    W 6.10 tego nie było
    Może tu leży przyczyna
    Zacząłem już przerabiać komunikaty Hołka wstawiając 0,5s pauzy na początku w kluczowych komunikatach
    ale skoro piszesz że u Ciebie jest ok to muszę szukać przyczyny gdzie indziej
    W radiu nie widzę jakiejś funkcji do opóźniania komunikatów
  • Poziom 16  
    U mnie bez dodatkowych ustawień poszła AM od razu bez cięcia.AM 6,12 /1304, też instalowana jako NY800 - bo tak było w instrukcji.
  • Poziom 13  
    Zainstalowałem dzisiaj 6.12 jako GMS Lexury i teraz jest miód-nic nie ucina :)
  • Poziom 16  
    A jak u Ciebie działa książka telefoniczna? U mnie nie pamięta jej :( Za każdym razem musiałbym synchronizować :(
  • Poziom 13  
    U mnie też chyba nie pamięta ale dogłębnie tego nie sprawdzałem bo mam problem z moim telefonem
    i na razie nie używam bt
    Jak go sparuję i używam przez bt to po wyjściu z samochodu nie mam w telefonie dźwięku w głośniczku tzn nie słyszę co mówi dzwoniąca osoba
    Ona mnie słyszy
    Dźwięk dzwonka też słychać
    Nie pomaga wyłączenie bt w telefonie
    Muszę go całego restartować
    Myślę że to jednak wina telefonu bo córka bawiła się kiedyś swoim telefonem sparowanym z radiem i nie miała tego objawu
    Radio mam od kilkunastu dni i priorytetem była dla mnie nawigacja
    Teraz jak już ją zrobiłem trochę dzięki Twojej pomocy :) zabiorę się za bt
    Przedtem w moim mondeo mk4 miałem orginalne radio sony z bluetoothem i voice control i tam też nie zawsze radio trzymało w pamięci książkę teelefoniczną
    Nie wiem od czego to zależy bo wydaje mi się że teraz ze stacją którą mam zamontowaną jest podobnie ale sprawdzę to na innym telefonie bo mój SE K770 jest już trochę wiekowy ;)
    Mam jeszcze jakiegoś smartfona szajsunga który nie przypadł mi go gustu i leży już ze trzy lata w szufladzie więc na nim sprawdzę :)