Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran podczas uruchamiania win 7

Invidius 13 Maj 2013 11:30 13140 55
  • #1 13 Maj 2013 11:30
    Invidius
    Poziom 8  

    Witam,
    Jakiś czas temu zaczęły sie moje problemy z komputerem. Początkowo polegało to na tym, ze komputer uruchamial sie ok 5-10min. Nie przeszkadzało mi to zbytnio więc problem ten zignorowalem. Niestety te 10min zamieniło sie w 30min a dzisiaj w prawie 2h... Wyglada to tak, ze uruchamiam komputer, słyszę dźwięki, mogę sie normalnie zalogować tylko na monitorze nie widać nic. Obraz pojawia sie dopiero po tych (dzisiaj) 2h. Dodam jeszcze, ze gdy już sie uruchomi to nie ma z nim żadnych problemów. Ktoś wie w czym moze tkwić problem? Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam,
    System: win7 ultimate 64bit
    4GB RAM
    GeForce GTX470
    Intel(R) Xenon(R) CPU X3450 @ 2.67GHz 2.67GHz
    (Jeśli bedą potrzebne jakieś informacje to prosze pisać)

  • #2 13 Maj 2013 11:36
    a_jablon
    Poziom 18  

    Witaj!

    W takiej sytuacji pierwsze, co ja bym sprawdził, to stan powierzchni dysku twardego.

    Proponuję kolego instalacje aplikacji CrystalDiskInfo albo HDTUNE i podesłanie nam zrzutu ekranu ze statusu SMART dysku

  • #3 13 Maj 2013 14:33
    Invidius
    Poziom 8  

    Czarny ekran podczas uruchamiania win 7 Mam nadzieję, że to o to chodziło :)

  • #4 13 Maj 2013 14:54
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Sprawdź, czy karta graficzna poprawnie została zamontowana do płyty gł.
    Sprawdź przewody karta graficzna > monitor.
    Podaj model płyty gł. i zasilacza.

  • #5 13 Maj 2013 15:30
    Invidius
    Poziom 8  

    Wydaje mi się, że wszystko jest zamontowane poprawnie (mogę zamieścić zdjęcia jeśli trzeba) przewody sprawdzałem i też wszystko wydaje się być w porządku.
    Płyta główna: asus p7p550-e
    Zasilacz: chieftec cft-650-14cs

  • #6 13 Maj 2013 15:35
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Invidius napisał:
    Wydaje mi się, że wszystko jest zamontowane poprawnie (mogę zamieścić zdjęcia jeśli trzeba)
    Zdjęcia zbędne. Wyjmij kartę, oczyść gniazdo i styki karty, wstaw ją ponownie.
    Na płycie gł. masz 2 gniazda PCI-E - sprawdź zachowanie karty w drugim z nich.

  • #7 14 Maj 2013 11:04
    Invidius
    Poziom 8  

    Niestety nic to nie dało. Myślę, że to wina monitora. Dodatkowo zaczęła migać lampka na nim. Znalazłem podobny temat i tam zawinił właśnie monitor.

  • #8 14 Maj 2013 12:36
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Podstaw inny zasilacz na wszelki wypadek i zobacz czy się coś zmieni.
    Podaj zrzut ekranowy z msconfig-uruchamianie.
    W dysku trzeba wymienić taśmę sygnałową SATA na nową bo są jakieś problemy z błędami w Seagate normalnie te wartości są wysokie w SMART, ale ty masz Samsunga i tu już to nie jest normalne.
    Przeskanuj system Malwarebytes Anty Malware.
    Przeskanuj też ADW Cleaner.
    Przeczyść system i rejestr programem Ccleaner.
    Wykonaj defragmentację dysku programem Auslogics Disk Defrag
    Przydałoby się zrobić dokładny skan dysku przez MHDD żeby zobaczyć czy nie masz dużo powolnych sektorów z odczytami 500ms.

    Invidius napisał:
    Znalazłem podobny temat i tam zawinił właśnie monitor.

    Co ma monitor do tego że komputer uruchamia się długo? bez monitora komputer też będzie działał i też będzie się uruchamiał

  • #9 19 Maj 2013 01:08
    Invidius
    Poziom 8  

    Chciałem się wstrzymać z odpowiedzią do czasu sprawdzenia wszystkiego z podłączonym innym monitorem. Niestety nie mam teraz możliwości załatwienia takiego a pojawił się kolejny problem.
    Myślę, że screen wszystko wyjaśni.
    Czarny ekran podczas uruchamiania win 7
    Anty Malware nic nie wykrył.
    CCleanerem wyczyściłem wszystko (robię to dość często)

    MHDD muszę wypalić na dysku i wtedy podczas uruchamiania przeskanować? Da się to jakoś zamontować na pendrive bądź odpalić w inny sposób czy tylko wypalanie wchodzi w grę?

    Co do samego uruchamiania to myślę, że monitor jednak ma jakiś wpływ na to. Sam komputer uruchamia się szybko (po ok 2ch min mogę wpisać hasło i się zalogować) jednak sam obraz pojawia się dopiero po 2h (dzisiaj już po 3ch) Jednak restart komputera trwa już kilka min. Wygląda to tak jakby monitor musiał się nagrzać :P

  • #10 19 Maj 2013 07:57
    nukedclx
    Poziom 14  

    Z opisu wynika ze system sie uruchamia normalnie, tylko monitor zaskakuje po czasie. Jeśli płyta posiada układ VGA to upewnić się że w biosie jakiś chochlik nie ustawił go jako pierwszego w kolejce do uruchomienia. Stawiam na monitor tak czy inaczej.

  • #11 19 Maj 2013 08:15
    Nereida4
    Poziom 22  

    Według mnie wręcz na 90 % wina monitora lub ustawień biosu.

  • #12 19 Maj 2013 20:00
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Dysk ma niestabilne sektory musisz go wyzerować przez MHDD i po zerowaniu ponownie zamieścić SMART zobaczymy czy pomoże.
    Niestabilne sektory są przyczyną długiego uruchamiania na 99%.
    Iso z MHDD wypalasz na płytę i bootujesz. Zerujesz komendą erase - kasuje to wszystkie dane z dysku.

    Podstaw też inny monitor lub podłącz komputer pod tv bo tu może być też winowajcą dysk i jeszcze monitor.

  • #13 20 Maj 2013 15:18
    andrzej0romanowski
    Poziom 8  

    @up

    Po co szukasz błędu w całym? Dysk nie jest tu przyczyną problemów, a zerowanie go spowoduje tylko utratę wszystkich danych.
    Niewielkie błędy na dysku i tak zostaną, więc na razie nie warto się tym zajmować:)


    @Invidius

    Co do problemu ewidentnie wina monitora lub w co bardzo wątpię, ustawień BIOS'u.
    Podaj model płyty głównej i na razie nic nie rób poza tym:)

  • #14 20 Maj 2013 15:24
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    andrzej0romanowski napisał:
    Po co szukasz błędu w całym? Dysk nie jest tu przyczyną problemów

    System na dysku z niestabilnymi sektorami włącza się długo, muli się i ogólnie prędzej czy później trzeba na tym dysku wykonać zerowanie i zrobić z tym porządek i go to nie ominie.
    Widać, że z dyskiem zaczynają się dziać złe rzeczy zobacz z Crystala pierwszy zrzut a zobacz drugi zrzut z Crystala. Zerowanie jest tu konieczne.

    Odpal jakiegoś linuxa live cd i zobacz czy na nim masz ten sam problem, jeżeli tam nie będziesz miał tego czarnego ekranu to możesz wyeliminować monitor.

  • #15 20 Maj 2013 15:43
    andrzej0romanowski
    Poziom 8  

    Nadal jednak twierdzę, że dysk nie jest głównym problemem tego tematu, jak sam autor napisał system włącza się szybko, więc w pierwszej kolejności spróbujmy pomóc mu, aby mógł normalnie korzystać i widzieć coś na ekranie, a potem będziemy starać się (jeśli oczywiście autor będzie chciał), poprawić pracę dysku:)

  • #16 20 Maj 2013 15:46
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    andrzej0romanowski napisał:
    ak sam autor napisał system włącza się szybko

    Gdzie to napisał bo nie widzę?
    Invidius napisał:
    ze komputer uruchamial sie ok 5-10min

    Invidius napisał:
    Niestety te 10min zamieniło sie w 30min a dzisiaj w prawie 2h..

    Aż wkońcu pogorszyło się do tego stanu:
    Invidius napisał:
    Wyglada to tak, ze uruchamiam komputer, słyszę dźwięki, mogę sie normalnie zalogować tylko na monitorze nie widać nic. Obraz pojawia sie dopiero po tych (dzisiaj) 2h.


    Jak komputer wraz z załadowaniem systemu włącza się dłużej jak max 1minuta to jest już długo.

  • #17 20 Maj 2013 15:53
    andrzej0romanowski
    Poziom 8  

    Invidius napisał:
    Sam komputer uruchamia siê szybko (po ok 2ch min mogê wpisaæ has³o i siê zalogowaæ) jednak sam obraz pojawia siê dopiero po 2h (dzisiaj ju¿ po 3ch)

  • #18 20 Maj 2013 16:13
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Autor tematu nie podał nam kilku ważnych informacji, czy widać bios, czy widać jak ładuje się system czy obraz znika dopiero po przejściu POST biosu i wczytania bootloadera z MBR.
    Jeżeli widać bios, można do niego wejść to jak można stwierdzić że z monitorem jest coś nie tak skoro monitor pokazuje nam wcześniej obraz? Nie wiemy też czy monitor w tym czasie pokazuje informacje, że nie ma sygnału i żeby podłączyć kabel?
    Tak samo można odpailić linuxa live cd i zobaczyć czy tam będzie jakiś problem z obrazem.
    Mamy w tym momencie za mało informacji od autora tematu i musimy zaczekać aż się tu pojawi i wypowie.

  • #19 20 Maj 2013 17:06
    linuks
    Spec od komputerów

    andrzej0romanowski napisał:
    @up

    Po co szukasz błędu w całym? Dysk nie jest tu przyczyną problemów, a zerowanie go spowoduje tylko utratę wszystkich danych.
    Niewielkie błędy na dysku i tak zostaną, więc na razie nie warto się tym zajmować:)


    @Invidius

    Co do problemu ewidentnie wina monitora lub w co bardzo wątpię, ustawień BIOS'u.
    Podaj model płyty głównej i na razie nic nie rób poza tym:)

    Pojęcia nie masz a się wypowiadasz. Umiesz pomóc to pomagaj. Nie umiesz to nie wypisuj bzdur bo tylko czytającym w głowie mieszasz.
    Najpierw trzeba dysk wyzerować. Życzę Ci takich samych "niewielkich błędów " na dysku. Sam zobaczysz jak wtedy windows działa. Widziałeś kiedyś dysk z niestabilnymi sektorami ? Ten ma 124 to muszą być problemy z systemem.
    Nie dość ,że sam nie pomożesz to jak się pojawiła porada o zerowaniu wypisujesz głupoty ,że nie ma sensu tego robić.

    Zerowanie i ponowny odczyt SMART
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11425151#11425151
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11803757#11803757
    Po załączeniu SMART po zerowaniu można dalej. Jeżeli to błędy logiczne powinno pomóc.

    Uszkodzenie sprzętowe wyeliminujesz lub potwierdzisz uruchamiając jakieś live CD jak proponuje kasiunia777. Prosto szybko i bez domysłów.
    Pozdrawiam

  • #20 20 Maj 2013 17:09
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    linuks napisał:
    Najpierw trzeba dysk wyzerować. Życzę Ci takich samych "niewielkich błędów " na dysku. Sam zobaczysz jak wtedy windows działa. Widziałeś kiedyś dysk z niestabilnymi sektorami ? Ten ma 124 to muszą być problemy z systemem.

    Otóż to, koniecznie trzeba go wyzerować.
    Osobiście miałam przypadek gdzie system na dysku z 1 niestabilnym sektorem miał problemy aby się załadować i pracować stabilnie jak już mu się za którymś razem udało w ogóle załadować. Po zerowaniu niestabilny sektor znikł komputer śmiga do dziś jak rakieta :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    linuks napisał:
    Uszkodzenie sprzętowe wyeliminujesz lub potwierdzisz uruchamiając jakieś live CD jak proponuje kasiunia777. Prosto szybko i bez domysłów.

    Najprościej, systemy linuksowe live do diagnostyk są niezawodne.

  • #21 20 Maj 2013 17:34
    linuks
    Spec od komputerów

    To oczywiste ,że nawet jeden sektor niestabilny (zależy w jakim obszarze dysku) może powodować trudności w uruchomieniu systemu i zawieszania lub system wcale się nie chce uruchomić. Niestety za dużo jest "fachowców" co piszą porady aby coś napisać. Najlepiej to pisać tylko o tym co się samemu robiło a nie powtarzać tego co się w necie znalazło. Bardzo mi się podobało sformułowanie " niewielkie błędy na dysku i tak zostaną" w wypowiedzi andrzeja :)
    Po tym widać ,że nigdy nie widział dysku z niestabilnymi sektorami i nie robił zerowania.
    Pozdrawiam

  • #22 20 Maj 2013 17:58
    Invidius
    Poziom 8  

    Opiszę dokładnie jak to wygląda.
    Uruchamiam rano komputer (po chwili słyszę dźwięki systemu) na ekranie nic nie widzę(ani przed załadowaniem systemu ani po nim ani też w trakcie) jednak mogę się zalogować (wiem to gdyż po wpisaniu "na ślepo" hasła i zatwierdzeniu go słyszę jak wszystko się ładuje (min. Skype). Wątpię więc by była to wina systemu. Niestety bez obrazu nic więcej nie zrobię i tak uruchomiony komputer musi postać (dzisiaj zajęło to już 6h. Jak tak dalej będzie rosło to za 2 dni już go nie odpalę) by na monitorze raczył pokazać się obraz. Jeśli już po pojawieniu się obrazu będę chciał zrestartować komputer to wszystko działa bardzo dobrze (widzę jak uruchamia się system, jeśli były wcześniej problemy to pokazuje możliwość normalnego uruchomienia systemu bądź w trybie awaryjnym. Do samego biosu wchodzić nie próbowałem jeśli jednak jest to ważne to mogę to dzisiaj sprawdzić) Dodatkowo podczas pierwszego uruchamiania komputera miga lampka w monitorze (nie jest to jakieś cykliczne miganie, raz zapala się i gaśnie kilka razy w ciągu sec a raz powoli miga. Wygląda to tak jakby brakowało jej prądu). Dysk i tak wypada już oczyścić więc i tak zrobię. Niestety bez obrazu będzie to ciężkie dlatego staram się załatwić zastępczy monitor (jeśli się uda to jutro postaram się pożyczyć jeden z pracy i sprawdzić czy taka zamiana coś da)

  • #24 20 Maj 2013 18:24
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    Nie masz możliwości podłączyć komputera pod telewizor? bo monitor chyba rzeczywiście też masz uszkodzony oprócz dysku.
    Dobrze, że wreszcie opisałeś to dokładnie :)

    Skoro nie widzisz kompletnie nic przed systemem nawet POST biosu to nawet trudno będzie odpalić linuxa live bo raczej będzie trzeba przestawić bootowanie, a bez obrazu to kicha.

    Z dyskiem jak najbardziej musisz zrobić porządek i to też szybko bo możesz się niedługo zdziwić jak zobaczysz na dysku uszkodzone pliki. Bo tu nie tylko o stabilność systemu chodzi, ale o cenne dane.

  • #25 20 Maj 2013 18:51
    Invidius
    Poziom 8  

    Niestety telewizor mam zawieszony na ścianie i sam nie dam rady ani go zdjąć ani niczego podpiąć pod niego :( Myślę, że dam radę odpalić linuxa. Jak już pisałem tylko pierwsze uruchomienie tyle trwa. Jak już się włączy komputer i pokaże obraz to kolejne uruchomienia trwają krótko (oczywiście jak komputer wyłączę na noc to rano znowu muszę czekać tyle..)

  • #26 21 Maj 2013 10:58
    a_jablon
    Poziom 18  

    OK, może spróbujmy czegoś innego:

    - przy uruchamianiu komputera, zaraz po ekranach "biosu", klawisz F8, wybór trybu VGA. Zobaczmy ile to potrwa i czy będzie jakaś różnica

    Jeżeli BĘDZIE, wywalamy sterownik karty graficznej i ponownie instalujemy NAJŚWIEŻSZY jaki jest na stronie producenta.

    Jeżeli NIE BĘDZIE różnicy w trybie VGA, po masakrycznie długim odpalaniu proponuję wycieczkę:
    na "komputer" rozwijamy menu i opcja "zarządzaj". Następnie "podgląd zdarzeń" i "dzienniki systemu windows". Interesują nas najbardziej dzienniki "system" i "ustawienia", jeżeli tam nic nie będzie to "aplikacja". Szukamy warningów i errorów ze znacznikami czasowymi odpowiadającymi czasowi uruchomienia

  • #27 21 Maj 2013 18:26
    irondick
    Poziom 31  

    Ja bym sprawdził monitor w pierwszym rzędzie. Bez podłączenia do komputera włącz, powinien pokazać się napis o braku sygnału. Jeśli będą takie objawy jak opisywałeś to oznacza, że monitor uszkodzony. Prawdopodobnie ma kilka lat i kondensatory zasilacza do wymiany. Nie podałeś pełnej konfiguracji i modelu monitora.

  • #28 21 Maj 2013 19:04
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    irondick napisał:
    Bez podłączenia do komputera włącz, powinien pokazać się napis o braku sygnału

    O właśnie czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze :D dobry pomysł.

    Ale dysk twardy i tak jest do roboty i go to nie ominie.

  • #29 21 Maj 2013 21:16
    Invidius
    Poziom 8  

    Hmm dzisiaj uruchomiłem komputer (obraz pojawił się po ok 9h) i coś dziwnego stało się z rozdzielczością (jest dużo niższa a zalecanej nie mam w wyborze...) nie mogłem jej więc zmienić na jakąś "normalną"z godnie z radą postanowiłem więc sprawdzić co będzie po odłączeniu monitora i pewnie to głupie, ale odłączyłem monitor przy już uruchomionym komputerze. Samo odłączenie nic nie zmieniło (monitor był czarny, nic nie wyświetlał) jednak jego podłączenie spowodowało natychmiastowy restart komputera. Dodatkowo zauważyłem, że po dzisiejszym uruchomieniu komputera liczba niestabilnych sektorów wzrosła o 4 a po odłączeniu i ponownym podłączeniu monitora o kolejne 14...

  • #30 21 Maj 2013 22:04
    a_jablon
    Poziom 18  

    Czytam dalej wątek, i aż zdziwienie mnie bierze, że nikt nie zauważył pewnej zależności.

    WSZYSCY UCZEPILI SIĘ TEGO DYSKU I BRNĄ MOIM ZDANIEM W ŚLEPY ZAUŁEK.

    Śpieszę wyjaśnić dlaczego.

    Otóż moim zdaniem niestabilne sektory są SKUTKIEM, nie POWODEM występujących problemów. Proszę zapoznajcie się z pierwszymi postami w tym wątku i z wynikiem SMART'a, następnie przestudiujcie wyniki choroby... Co widać? Jest coraz gorzej.

    Pomału zaczynam skłaniać się w stronę wariantów dość głupich, choć gdyby nad nimi pomyśleć... dobra, do rzeczy:
    1. czy komputer i wszelkie urządzenia do niego podłączone korzystają z tej samej fazy zasilającej (tzn: czy są podpięte w tą samą listwę)?
    2. czy wszystkie urządzenia włącznie z komputerem i monitorem mają podłączone UZIEMIENIE (jeżeli go wymagają - widać po wtyczce zasilającej)?
    3. czy ktokolwiek zaglądał do zasilacza i ZERKAŁ CHOCIAŻBY NA STAN ELEKTROLITÓW? - bo objawy "ciężkiego rozruchu" pasują do objawów puchnących elektrolitów

    Jak tam stan błędów i ostrzeżeń z dziennika systemu?

    P.S: jeżeli mam rację odnośnie "SKUTKU, nie PRZYCZYNY", te "niestabilne sektory" znikną z diagnostyki SMART po zastosowaniu skanowania powierzchni za pomocą aplikacji MHDD, bo one nie są fizycznie uszkodzone, tylko dysk spotkał się z resetem / wyłączeniem / czymkolwiek, co mu przeszkodziło i oznaczył je na zasadzie "skoro nie mogłem odczytać, znaczy się, że coś z nimi nie tak"...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME