Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grande Punto zapalają się kontrolki auto nie odpala

13 Maj 2013 16:04 4482 7
  • Poziom 9  
    Szukam pomocy,
    Przejrzałem forum ale mojego przypadku nie znalazłem.
    Zatem auto: Grande Punto 2005/06 1.4 8V (+ gaz)

    Zaczelo sie od zapalającej i szybko gasnącej kontrolki wspomagania.
    Doszły problemy z zegarami: predkosciomierz, obrotomierz i temperatura spadały do zera po chwili zaczynały znow działac
    Poniewaz wyczytałem w instrukcji żeby po zapaleniu sie kontrolki wspomagania zatrzymac sie wyłączyc silnik i włączyc ponownie. Raz pomogło a drugim razem po zgaszeniu silnika juz nie odpalilem (aku ok, ładowanie, ok). Rozrusznik nie kręcił albo kręcił przez 3 sek i przestawał kręcic (bez objawów rozładowania aku)
    W koncu udało sie odpalic. Podczas jazdy znów juz na stale kontrolka wspomagania, zegary do "zera", kontrolka ABS. Wspomaganie przestało działac. Gdy dojechałem do domu, zgasiłem i juz nie odpalił (jak wczesniej).
    Wczesniej, ze 2 razy zdazyło się, podczas sporej predkosci (>60km/h) wspomaganie działało jak w trybie City na parkingu - bardzo mocno.

    Auto trafiło do elektryka. Skasował bład P0500 (bład wskazania predkosci pojazdu). Teraz niby OK ale podejrzewam, że tylko chwilowo

    Co to moze być?
    Mam jakies podejrzenia ale nie chce sugerowac...

    Z góry dzieki
    Jarek
  • Poziom 30  
    Nie znam tego auta, więc dokładnie nie powiem, ale taka masa błędów i problemów wskazywała by na uszkodzenie albo zalanie elektroniki.
  • Poziom 34  
    Sprawdź masy sterownika oraz silnika.Dodatkowo naładuj akumulator.
  • Poziom 32  
    Zobacz ny akumulatorze nie masz lużnej klemy, albo jakiegoś połączenia.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 32  
    Tam siedzi IAW 5SF3.M1 lub IAW 5SF3.M2. Co innego psuje się w tych centralkach. Była akcja serwisowa na wymianę skrzynki bezpieczników pod maską bo były problemy z zasilaniem. A wygląda mi to ewidentnie na chwilowy zanik zasilania ma body.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Rozwiazanie problemu.
    Po dłuższym czasie i róznych próbach naprawy, okazało się że jest uszkodzony komputer silnika.
    Po wymianie problem zniknał