Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FIAT PUNTO II 1.2 8v 2002 - włączający się wentylator na biegu jałowym

Elendili 14 May 2013 16:06 6789 8
    Elendili
    Level 10  
    Witam!

Mniej więcej od pół roku mam powracającym problem z układem chłodzenia w swoim kropku. W czasie jazdy nie ma absolutnie żadnych problemów, ale wystarczy, że samochód jest na chodzie na parkingu przez kilka minut. Nagle włącza się wentylator na krótki czas, potem zaraz wyłącza. Jeśli zostawię samochód na chodzie dalej, wentylator włącza się cyklicznie.

Na obrotomierzu temperatura silnika w normie, dokładnie po środku przedziałki, nie drga nawet odrobinkę w stronę Hot lub Cold (oczywiście jak silnik jest nie rozgrzany wskazuje inne temperatury - a więc raczej sprawny).

Ostatnio miałem okazję podłączyć samochód do komputera. Okazało się, że silnik rozgrzewa się do temperatury 97 stopni C, następnie przy tej temperaturze uruchamia się wentylator, zbija temperaturę do 93 stopni. I tak w kółko.
    W czasie jazdy auto ma ok 95 stopni C i póki jazda jest ciągła nie ulega znaczącej zmianie. Moją uwagę zwróciła wysoka temperatura powietrza odczytywana z komputera 40-50 stopni.

Chłodzenie odpowietrzałem niedawno, wszystkie rury chłodzenia są gorące, a więc płyn na pewno krąży przez cały (duży) obwód, z resztą tej zimy miałem wymieniany termostat. Jeszcze, co mnie zdziwiło, to to, że chłodnica, która składa się ... jakby to przedstawić. Z dwóch "płatów", "żeberek"? Te, które jest bliżej grilla jest chłodne, podczas gdy te drugie, bliżej wentylatora jest gorące. Czy przyczyną może być niedrożna chłodnica? A może tak powinno być? A może to wina tylko czujnika temperatury?

Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    autoas
    Level 42  
    Chłopie jesteś tak daleko nie rozgarnięty w temacie samochodów że szok....
    Ale mogę cię pocieszyć, masz jak najbardziej wszystko w porządku, chłodnica od klimatyzacji ma być w zasadzie zimna...ten pierwszy płat :wink:
    Elendili
    Level 10  
    Wszystko w porządku? Mam ten samochód od trzech lat i dopiero od tej zimy (listopad- grudzień) tak się zachowuje. W zimie również włączał się wentylator na postoju, czasem nawet w trakcie jazdy.
    autoas
    Level 42  
    Wentylator ma tak pracować "chwilami", tak ma być. Istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że chłodnica się "zabija" i jej wydolść się zmniejsza (tak teoretyzując) i wtedy może dojść do częstszego włączania wentylatora...
    Jeśli nie masz innych objawów i opisujesz poprawnie problem to raczej jest w porządku
    Ale jeśli masz wątpliwości to skonsultuj....z warsztatem
    Elendili
    Level 10  
    Aha. Czyli co dwie minuty powinien mi się włączać wiatrak na stopie i zadowolony powinienem z tym jeździć?
    autoas
    Level 42  
    Masz pretensje do siebie, ze nie umiesz ogarnąć problemu, przecież się nie znasz i nie musisz.
    Jedź do porządnego warsztatu i przedstaw problem, po oględzinach dostaniesz odpowiedź...
    tzok
    Moderator of Cars
    Elendili wrote:
    Czyli co dwie minuty powinien mi się włączać wiatrak na stopie i zadowolony powinienem z tym jeździć?
    Tak, to całkiem normalne zachowanie wentylatora chłodnicy w Puncie. Może po prostu wentylator się trochę zużył i zacząłeś go słyszeć. Podane temperatury też są w normie. Jeśli masz klimę to powinieneś mieć "dwubiegowy" wentylator, być może pierwszy bieg się uszkodził (rezystor), ale temperatura załączenia wydaje mi się, że byłaby wyższa (chyba 105 *C), chyba że sterownik widzi awarię i wymusza włączenie od razu na 2 biegu.
    Elendili wrote:
    Moją uwagę zwróciła wysoka temperatura powietrza odczytywana z komputera 40-50 stopni.
    Taka ma być, w lecie nawet wyższa.
    Anonymous
    Anonymous  
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Elendili wrote:
    Okazało się, że silnik rozgrzewa się do temperatury 97 stopni C, następnie przy tej temperaturze uruchamia się wentylator, zbija temperaturę do 93 stopni. I tak w kółko.

Wszystko w temacie, zamykam.