Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TIG i regulacja częstotliwości przy spawaniu prądem AC

matelektronik 14 May 2013 21:15 4062 4
    matelektronik
    Level 17  
    Witam.

Mam w planie zakup używanego TIGa Sherman TIG200P AC/DC. Jest to starszy model sprzedawanego obecnie modelu 201 który posiada regulację częstotliwości przy spawaniu prądem AC, odpowiadającą za skupienie łuku. Nigdy jeszcze nie spawałem TIGiem więc nie bardzo wiem do czego ta opcja w praktyce służy. Czy jest to ważny parametr wpływający diametralnie na jakość spawu ? Czy warto kupić nowszy model z tą opcją czy może nie zawracać sobie tym głowy i kupić używanego TIGa bez tej opcji ?
  • Helpful post
    Elektrozilla
    Level 11  
    Pytanie co i jak będziesz spawał? Będziesz używał tego urządzenia profesjonalnie czy w przydomowym warsztacie?
    Regulacja częstotliwości prądu AC jest pomocna przy spawaniu aluminium. Wykorzystując zmianę częstotliwości pracy z 50Hz na wyższą można pozbyć się warstewki tlenowej na powierzchni, zarazem zmniejszając ilość i wielkość wtrąceń tlenku aluminium w spoinie.
    Mówiąc wprost - jeśli potrzebujesz wyższej jakości spawów to ta funkcja, będzie dla Ciebie przydatna.
    matelektronik
    Level 17  
    Dzięki za odpowiedź. TIGa będę wykorzystywać do spawania głownie aluminium, dokładniej aluminiowych rurek cienkościennych (konstrukcje koszy do napędów paralotniowych). Zależy mi na jakości dlatego chcę dobrać sprzęt dokładnie do zastosowania. Co do głównego pytania to czy poprawa jakości spawów jest widoczna gołym okiem ?
    Elektrozilla
    Level 11  
    matelektronik wrote:
    Dzięki za odpowiedź. TIGa będę wykorzystywać do spawania głownie aluminium, dokładniej aluminiowych rurek cienkościennych (konstrukcje koszy do napędów paralotniowych). Zależy mi na jakości dlatego chcę dobrać sprzęt dokładnie do zastosowania. Co do głównego pytania to czy poprawa jakości spawów jest widoczna gołym okiem ?

Myślę, że w Twoim przypadku warto zainwestować w urządzenie posiadające tę regulację.
    Widać różnicę w jakości spawów "gołym" ale raczej znającym się na rzeczy okiem ;)
    matelektronik
    Level 17  
    Kupiłem dzisiaj model 201P z regulacją :) Nie miałem czasu nim jeszcze spawać ale wydaje mi się, że była to dobra decyzja. Dziękuję za odp. i pozdrawiam.