Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telemecanique Altivar 11 - nie kręci silnikiem

kryststgpom 15 May 2013 19:20 2430 10
  • #1
    kryststgpom
    Level 25  
    Witam, pytanie do speców od falowników.
    Mam falownik Altivar 11, z którym jest taki problem, że nie kręci silnikiem.
    Nie wyrzuca żadnych błędów, po podaniu nap. na wejścia logiczne na wyświetlaczu pokazuje się zadana wartość, a pomimo to silnik nie rusza.
    Elektronika bez żadnych podejrzanych oznak.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły jak zakręcić silnikiem?
    Powrót do nastaw fabrycznych i nastawy podstawowe nie dają żadnego efektu.
  • #2
    jerry1960
    Level 35  
    Po drodze masz jakiś stycznik ,bezpieczniki , sprawdź wszystko.
  • #3
    kryststgpom
    Level 25  
    Falownik mam na stole.
    Reaguje na wejścia logiczne prawidłowo, tzn. po wysterowaniu wejść na wyświetlaczu pojawiają się wartości zadane i na tym się kończy.
  • #4
    105_n
    Level 11  
    Przestaw go w tryb sterowania lokalnego (parametr tCC) , będziesz mógł sterować nim z panelu falownika RUN/STOP. Zamieść również zdjęcia z podłączeniami do sieci zasilającej jak i do silnika.
  • #5
    kryststgpom
    Level 25  
    Falownik nie ma przycisków RUN STOP.
    Podłączenie:
    zasilanie - L1, L2(N)
    silnik - U V W
    potencjometr - 0V AI1 +5V
    sterowanie - wejścia LI
  • #6
    105_n
    Level 11  
    Napisz jak masz poustawiane parametry tzn napisz po kolei wszystkie wraz z wpisanymi wartościami. Wrzuć zdjęcie tabliczki zaciskowej z podłączonymi kablami tak aby było widać co gdzie jest połączone.
  • #7
    kryststgpom
    Level 25  
    Przecież napisałem co gdzie jest podłączone, falownik na ustawieniach fabrycznych.
  • #8
    105_n
    Level 11  
    Widzę że się nie dogadamy, żadnych szczegółów a nastawy fabryczne to za mało bo trzeba ustawić parametry silnika.
  • #9
    kryststgpom
    Level 25  
    Widzę, że to nie Twoja specjalność.
    Przy ustawieniach fabrycznych powinien ruszyć.
    Jakie konkretnie ustawienia mam Ci podać?
    Po wysterowaniu LI1 wartość z rdy zmienia się na wartość zadaną, więc ustawienia są ok.
    Po podaniu sygnału stopu pojawia się dcb, czyli jest ok, a silnik się nie kręci.
    Sądzę, że to problem z elektroniką, tylko dlaczego falownik nie wyświetla żadnego błędu?
  • #10
    atlantel
    Automation specialist
    kryststgpom wrote:
    Przy ustawieniach fabrycznych powinien ruszyć.

    Niby dlaczego ma ruszyć?
    Konfiguracja fabryczna
    Altivar 11 jest fabrycznie konfigurowany do najczęściej spotykanych warunków pracy:
     Sterowanie lokalne poprzez elementy sterowania na przemienniku (START/STOP, potencjometr zadawania predkości).
     Wejścia logiczne ;
    - LI1, LI2: nie przyporządkowane.
    - LI3, LI4: cztery wstępnie ustawione prędkości ( prędkość 1 = prędkość zadana lub LSP, prędkość 2 = 10Hz,
    prędkość 3 = 25 Hz, prędkość 4 = 50 Hz).
     Wejście analogowe AI1: nieaktywne.
     Przekaźnik : styk otwiera się w przypadku błędu (lub wyłączenia przemiennika).
     Wyjście DO: wyjście analogowe, wyraża częstotliwość silnika
    Jeśli konfiguracja fabryczna nie jest odpowiednia, można zmienić funkcje w menu Fun lub przyporządkowania wejść i wyjść
    w menu I/O.
  • #11
    kryststgpom
    Level 25  
    Z instrukcji:

    Nastawienia fabryczne
    Altivar 11 jest skonfigurowany fabrycznie dla wi´kszoÊci standardowych warunków pracy:
    Ž Wejæcia logiczne:
    - LI1, LI2 (dwa kierunki pracy): dwuprzewodowa kontrola zmiany kierunku, LI1=do przodu,
    LI2=wstecz.
    - LI3, LI4: 4 pr«dkoæci zadane (pr«dkoæ 1 = pr«dkoæ zadana lub LSP, pr«dkoæ 2 = 10Hz, pr«dkoæ
    3 = 25Hz, pr«dkoæ 4 = 50Hz).
    Ž Wejæcie analogowe AI1: pr«dkoæ zadana (0 ... 5V)
    Ž Przekanik R1: styk otwiera si« w przypadku uszkodzenia (lub wy¸ˆczenia nap«du)
    Ž Wyjæcie DO: wyjæcie analogowe, przekazujˆce informacje o cz«stotliwoæci.
    Jeæli nastawienia fabryczne nie sˆ odpowiednie dla danej aplikacji, moýna uýy menu FUn do ich
    zmiany.

    Wejścia logiczne aktywne - falownik reaguje na zmiany.
    Wejście zadawania prędkości aktywne - falownik reaguje na zmiany.
    Postawiłem na uszkodzoną elektronikę.