Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra G, Z14XE - Błąd czujnika wałka rozrządu

osliczka 15 Maj 2013 20:42 14523 20
  • #1 15 Maj 2013 20:42
    osliczka
    Poziom 14  

    Witam, w Astrze G z silnikiem Z14XE pojawia się błąd P0340 (nieprawidłowy sygnał z czujnika wałka rozrządu). Kasowanie błędu pomaga na chwilę. Pojawia się zwykle gdy silnik jest gorący lub po opadaniu obrotów od 4 tys. w dół. Na desce pojawia się charakterystyczny symbol samochodu z kluczem. Brak sygnalizacji CE.
    Oryginalnie zamontowany czujnik miał logo GM. Czujnik został wymieniony na nowy zamiennik marki Delphi. Objawy nie ustąpiły. Jest identycznie. W międzyczasie zaczął pojawiać się sporadycznie błąd EGR 1405. Czy po wyjęciu EGR grzybek powinien się w ogóle poruszać? W moim przypadku grzybek stoi nieruchomo niezależnie od obrotów. Ostatnio błędy czujnika i EGR pojawiają się dosyć często jednocześnie. Co radzicie dalej robić/sprawdzić?

    0 20
  • #2 15 Maj 2013 20:44
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 15 Maj 2013 20:48
    osliczka
    Poziom 14  

    Motronic napisał:
    Sprawdź czystość krokowca, brud nań nasadzony zakłóca pracę czujnika wału noskowego.


    mówisz serio??
    nawet nie wiem czy w tym aucie jest krokowiec czy sterowanie jałowymi przez przepustnicę. Już czysto teoretycznie jaki wpływ może mieć zabrudzony silniczek krokowy na pracę czujnika wałka rozrządu?

    0
  • #4 15 Maj 2013 20:50
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 15 Maj 2013 20:54
    osliczka
    Poziom 14  

    Motronic napisał:
    Jestem poważny jak 9 miesiąc.


    no dobra ale to nie jakaś "urban legends", sprawdzone empirycznie?
    jak to można wytłumaczyć logicznie?

    0
  • #6 15 Maj 2013 20:58
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 15 Maj 2013 21:19
    osliczka
    Poziom 14  

    Motronic napisał:
    Chłopie, oscyloskop i patrzymy co tam słychać z sygnałem czujnika. Jest albo nie ma. I czy go widzi sterownik.
    Masz oscyloskop?


    miałem ruskiego dziada, ale z pól roku temu wyzionął ducha i trza będzie nabyć...

    0
  • #8 15 Maj 2013 21:21
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 15 Maj 2013 21:27
    maniutek24
    Poziom 9  

    witam
    mialem ten sam problem. mechanicy caly czas wymieniali ten czujnik ktory byl dobry!
    a wystarczylo wymienic EGR mozna go tez calkowicie usunac bo to dziadostwo wcale w silniku nie jest potrzebne i tylko zamieszanie robi!

    0
  • #10 15 Maj 2013 21:29
    osliczka
    Poziom 14  

    maniutek24 napisał:
    witam
    mialem ten sam problem. mechanicy caly czas wymieniali ten czujnik ktory byl dobry!
    a wystarczylo wymienic EGR mozna go tez calkowicie usunac bo to dziadostwo wcale w silniku nie jest potrzebne i tylko zamieszanie robi!


    ale zaślepili, a co z elektryką? Mam EGR z wtyczką 5-pin u Ciebie podłączyli emulator czy tak bezczelnie zostawili wiszącą wtyczkę? Jaki silnik miałeś i jakie błedy?

    1
  • #11 15 Maj 2013 21:29
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 15 Maj 2013 21:36
    osliczka
    Poziom 14  

    Motronic napisał:
    Acha, czyli nie odróżniasz czujnika wałka od zaworu recylkulacji spalin? Stąd pisałem o krokowcu, taka prowokacyjka. Trzeba coś zrobić z lamerami na tym forum.


    w którym momencie napisałem, że nie rozróżniam tych elementów?
    Twój post od razu wydał mi się podejrzany, ale nie chciałem być niegrzeczny.

    1
  • #13 15 Maj 2013 21:47
    maniutek24
    Poziom 9  

    blad byl taki sam jak twoj P0340 silnik 1.6 16v!
    odciac wogole i najlepiej jak bys podpiol pod typowy program do opla i sobie usunol to dziadostwo!

    -1
  • #14 15 Maj 2013 22:26
    jurekk55
    Poziom 35  

    maniutek24 napisał:

    blad byl taki sam jak twoj P0340 silnik 1.6 16v!
    odciac wogole i najlepiej jak bys podpiol pod typowy program do opla i sobie usunol to dziadostwo!


    Podaj od razu listę błędów , które powinien ignorować po tej operacji i co ma zrobić z niespodzianką w zakresie 1500- 3500 obrotów

    0
  • #15 16 Maj 2013 07:27
    andrend
    Poziom 26  

    Wymień na czujnik oryginalny.

    0
  • #16 16 Maj 2013 07:52
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 16 Maj 2013 20:03
    osliczka
    Poziom 14  

    ok to, że bez oscyloskopu będzie ciężko sam wiem, ale taki zakup planuje za jakiś czas. Próbowałem dzisiaj reanimować wytwór ZSRR, ale poza kineskopem siadła cewka. Moje pytanie bardziej dotyczyło przypadłości tego modelu w rodzaju zwróć uwagę np. na czujnik wału, lub zamienniki w tym silniku się nie sprawdzają.
    ZTCW EGR powinien na biegu jałowym ustawiać pozycję na ca 15% wychylenia.

    1
  • #18 16 Maj 2013 21:03
    1027404
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 16 Maj 2013 21:33
    osliczka
    Poziom 14  

    darecki_j napisał:
    Czy ten silnik przypadkiem nie jest na łańcuchu ?:)


    pasek

    -1
  • #20 28 Maj 2013 19:18
    funzen
    Poziom 14  

    Też mam astrę z tym samym silnikiem.
    1.Jeśli błąd czujnika wałka rozrządu pokazuje się dopiero po nagrzaniu to obstawiałbym uszkodzenie Sterownika silnika(a dokładniej uszkodzone połączenie płytki sterownika z gniazdem na jego obudowie)wnętrze sterownika możesz zobaczyć tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2560561.html
    2.Grzybek z EGR po wyjęciu nie rusza się (EGR zamknięty) można OP-com zrobić test EGR i wtedy grzybek powinien się wysuwać na zewnątrz (EGR 100% Otwarty)
    Opel Astra G, Z14XE - Błąd czujnika wałka rozrządu

    0
  • #21 06 Maj 2014 11:05
    osliczka
    Poziom 14  

    Błąd pokazywał się niestety nawet na zimnym silniku dlatego długo trwało zanim stwierdziłem jednoznacznie że to sterownik. Wysłany do naprawy i problem znikł.

    0