Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canva 268 - Radio nie włącza się

Krzyt3k 15 May 2013 21:25 1998 1
    Krzyt3k
    Level 12  
    Witam, posiadam takie radio jak w temacie. W zimie moje autko miało miesiąc przestoju po czym miałem problem z włączeniem radia - włączałem je przez kilkakrotne włączanie potencjometrem lub zapalniczką, ostatnio nawet włączało się za pierwszym razem. Teraz samochód tydzień nie jeździł i radio już się nie odzywa. Jestem początkujący mogę coś pomierzyć, wymienić kondensator tudzież inną cześć może pomoże tylko trzeba by mnie w jakiś sposób naprowadzić. To co udało mi się stwierdzić to to ze do radia dochodzi napięcie natomiast na wyjściu zasilania ( zasilanie przedniego panelu) już napięcia żadnego nie ma. Mierzyłem napięcie na jakiś kondensatorach koło wejścia na przedni panel to pokazywało 0,5V ; 0,8V także gdzieś chyba to napięcie ginie po drodze - tak rozumuje, nie znam się czekam na wskazówki. Pozdr.
    leitodj
    Level 11  
    Nie wiem czy koledzy mnie nie wyśmieją w tym momencie ale zacząłbym od konkretnego wysuszenia radyjka, pewnie siedzi w nim sporo wilgoci. Rozebrać obudowę i w cieplutkie miejsce. A potem zobaczysz co i jak. Jeśli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.