Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy

115750 16 Maj 2013 12:09 9624 18
  • #1 16 Maj 2013 12:09
    115750
    Poziom 20  

    Mam problem z pompą wodną od wanny z hydromasażem.
    Pompa przestała pompować wodę. Zamiast tego przy próbie włączenia buczy.

    Przyjrzałem się jej bliżej pompie podczas włączania i zauważyłem, że turbinka na tyle pompy powoli się obraca. Próbowałem później pokręcić ją ręcznie i stwierdziłem, że obraca się dosyć ciężko ale może tak powinno być.

    Załączam zdjęcia tej pompy. Może ktoś mnie poratuje. Nie chciałbym wzywać do tej wanny serwisu i płacić za naprawę czegoś, czego już i tak praktycznie prawie nie używam.

    Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy

  • #2 16 Maj 2013 12:15
    saleta40
    Poziom 13  

    Witam!!
    Może łożyska??

  • #3 16 Maj 2013 12:16
    tpolo
    Poziom 17  

    Pompa do naprawy- ma się obracać swobodnie.
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ uszczelniacz pompy.

  • #4 16 Maj 2013 12:30
    115750
    Poziom 20  

    Łożyska raczej nie, bo masaż wodny nie był używany zbyt często.
    Czy ten uszczelniacz to droga sprawa?

  • #5 16 Maj 2013 12:41
    tpolo
    Poziom 17  

    Na cenę wpływa za wiele zmiennych. Ciężko określić po skąpych danych jakie do tej pory zostały przedstawione.

  • #6 16 Maj 2013 12:43
    jerry1960
    Poziom 33  

    Zobacz czy nie wpadło coś do pompy.

  • #7 16 Maj 2013 14:00
    PtasiorWro
    Poziom 27  

    tpolo napisał:
    Pompa do naprawy- ma się obracać swobodnie.
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ uszczelniacz pompy.


    Nie tak lekko, zależy jaki uszczelniacz jest zastosowany.

    Sprawdź czy pompa czasem nie jest zasilana przez transformator separacyjny (mógł paść) podłącz ją na krótko z sieci z pominięciem elektronik, filtrów.

    Mam nadzieję że kondensator sprawdziłeś w pierwszej kolejności.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jak odkręcisz dekielek od sinika powinno być widać kawałek uzwojenia, zobacz czy nie jest spalone (ciemne, czarne).

  • #8 16 Maj 2013 14:05
    115750
    Poziom 20  

    PtasiorWro napisał:


    Sprawdź czy pompa czasem nie jest zasilana przez transformator separacyjny (mógł paść) podłącz ją na krótko z sieci z pominięciem elektronik, filtrów.

    Mam nadzieję że kondensator sprawdziłeś w pierwszej kolejności.

    Jak odkręcisz dekielek od sinika powinno być widać kawałek uzwojenia, zobacz czy nie jest spalone (ciemne, czarne).


    Niczego jeszcze nie sprawdziłem w samej pompie. Muszę wystawić wannę z zabudowy, żeby się dostać do niej.

    Co do tego transformatora separacyjnego, to nie mam pojęcia, jak to sprawdzić.

    Jak sprawdzić ten kondensator? Tylko przez wymianę na inny?

  • #9 16 Maj 2013 14:32
    PtasiorWro
    Poziom 27  

    Kondensator można sprawdzić za pomocą miernika z funkcją mierzenia pojemności, ale jak nie masz to podmieć na inny

    Trafo i całą resztę sterowania możesz sprawdzić podpinając miernik na zaciskach silnika i mierząc napięcie ( czy jest pełne 220-240V) oczywiście na chwilę (parę sekund) żeby nie spalić silnika do reszty jak jeszcze jest dobry.

  • #10 16 Maj 2013 14:34
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Tu już koledzy doradzali zacznij od rozebrania tego cudu .Pompa osobno silnik osobno ,a myślę że wtedy awaria się sama ujawni i jak pisali tu koledzy pompka musi chodzić lekko .

  • Pomocny post
    #11 07 Cze 2013 13:55
    szunaj_z
    Poziom 1  

    Witam.
    u mnie problem był ten sam aczkolwiek wczoraj metodą prób i błędów udało mi się uruchomic hydromasaż :D. Pierwszy krok to wyciągnięcie silnika. Następnie odkręcenie osłony, pod którą znajduje się wiatrak. Jak wiadomo jest on połączony z pompą. Bierzemy ciepłą wodę z płynem do naczyń ( w dużej ilości) i wlewamy do pompy. oczywiście zakrywamy jeden z otworów tak ażeby woda nie uciekła. Kolejno kręcimy wiatrakiem poto aby "rozruszać" naszą zastaną pompę. Jak już zacznie kręcić się lżej wkładamy pompę ponownie do wanny, podłączamy wszystkie przewody, napuszczamy do wanny gorącej wody z płynem (jak wiadomo wszystkie materiały gumowe pod wpływem ciepła robią się bardziej elastyczne) i próbujemy włączyć (nie zakładamy osłony od wiatraka). Jeżeli pompa nadal nie chcę ruszyć a wiatrak powoli się kręci to trzeba mu delikatnie pomóc popychając wiatrak. Uwaga na palce :). U mnie zadziałało i pompa teraz funkcjonuje normalnie. nie ma żadnych wycieków itp. silnik pracuje tak jak na początku. Dodam na koniec że moja wanna nie była używana przez około 6 miesięcy. Życzę powodzenia. Pozdrawiam

  • #12 27 Cze 2013 10:51
    115750
    Poziom 20  

    Dziś wziąłem się wreszcie za tą wannę.
    Niestety utknąłem na etapie wymontowywania pompy i silnika.
    Nie mogę odkręcić tych pierścieni mocujących rury wodne wchodzące i wychodzące z pompy.
    Czy to się odkręca jakimś sposobem, czy po prostu trzeba użyć duuuuużo siły?
    Ten biały pierścień jest skręcany dwoma wkrętami. Po ich wykręceniu jednak i tak nie szło go ruszyć.

    Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy

  • #13 27 Cze 2013 11:11
    PtasiorWro
    Poziom 27  

    A nie masz dostępu do puszki.
    Sprawdź najpierw kondensator zanim wszystko rozbierzesz w mak.

  • #14 27 Cze 2013 12:53
    115750
    Poziom 20  

    PtasiorWro napisał:
    A nie masz dostępu do puszki.
    Sprawdź najpierw kondensator zanim wszystko rozbierzesz w mak.

    Chodzi o tą białą czy czarną puszkę?


    Wanna z hydromasażem - Pompa wodna nie włącza się i buczy

    Szczerze mówiąc, to wolałbym to rozebrać, wyczyścić i żeby zaczęło działać.
    Kondensator pewnie tani nie będzie.

  • #15 27 Cze 2013 13:49
    PtasiorWro
    Poziom 27  

    Czarna puszka, a koszt to całe 10zł.

  • #16 27 Cze 2013 13:58
    115750
    Poziom 20  

    PtasiorWro napisał:
    Czarna puszka, a koszt to całe 10zł.

    Koszt faktycznie niewielki i można by go w ciemno kupić, jednak jak widać na zdjęciu, dostęp do czarnej puszki jest mocno ograniczony i praktycznie bez wyjęcia silnika nie da się nic tam zrobić.
    A bez zdjęcia tych pierścieni od węży silnika nie wyjmę, więc wracamy do punktu wyjścia. Może te pierścienie są dodatkowo przyklejone albo coś w tym stylu.

  • #17 27 Cze 2013 14:22
    PtasiorWro
    Poziom 27  

    Albo jakiś mądry skręcił to jeszcze na klej, a wtedy masz pozamiatane :cry:

  • #18 29 Cze 2013 08:11
    jerry1960
    Poziom 33  

    Nie odkręcaj tej śruby skoro nie dajesz rady, ściągnij te opaski zaciskowe co trzymają węże (te druciane). Wtedy wyciągniesz silnik z tą nakrętką.

  • #19 29 Cze 2013 13:20
    115750
    Poziom 20  

    Udało mi się odkręcić te pierścienie. Wymontowałem silnik, wyjąłem z pompy jakiś syf, wypłukałem ciepłą wodą z płynem do naczyń (tak jak radził szunaj_z). Następnie przeczyściłem wężyk odpływowy (były w nim zatory i woda nie odpływała).
    Zamontowałem i podłączyłem wszystko na z powrotem.
    Zalałem wannę letnią wodą, uruchomiłem masaż wodny i DZIAŁA :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME