Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE40C650L - brak podświetlania matrycy

audiosat 17 Maj 2013 00:33 6657 26
  • #1 17 Maj 2013 00:33
    audiosat
    Poziom 11  

    Witam
    TV jak w temacie, fonia jest brak wizji .Wysokie napięcie z przetwornicy ( 2 transformatory) które podłączone są do inwertera pojawia się na chwilę i powoli spada .Zasilanie na inwerter powinno być 13V jest 12,4 ale nie wiem czy to może być przyczyną.
    Transformatorki sprawdziłem omomierzem i maja ok. 6-7 om różnicy czyli raczej ok.
    Nie wiem co może być przyczyną , nie mam doświadczenia w takim rozwiązaniu inwertera. Podłączam fotkę
    Proszę o poradę

    Zdjęcia dołączone nieprawidłowo- skasowałem. proszę zapoznać się z tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [bogred]

    0 26
  • #3 17 Maj 2013 00:51
    róg obfitości
    Poziom 2  

    Cytat:

    TV jak w temacie, fonia jest brak wizji .


    W temacie jest:
    Cytat:
    brak podświetlania matrycy


    Więc się zdecyduj. A jeszcze lepiej dokształć się za nim zabierzesz się za tego typu sprzęt.
    Przez 9 lat bytności na forum nie zdążyłeś nawet doczytać, jak należy załączać zdjęcia, a co dopiero takie telewizory?

    Dodano po 1 [minuty]:

    ps
    O Mirek jak zwykle na posterunku. :) Długo pisałem :wink:

    0
  • #4 17 Maj 2013 01:15
    audiosat
    Poziom 11  

    W temacie jest napisane "brak podświetlania matrycy" a tym samym skoro nie działa inwerter to raczej wizji nie widać .Ale ok można się czepiać , że fotki nie takie że opis kiepski ale za to porada bardzo mi się przyda . Dziękuje panowie

    0
  • #5 17 Maj 2013 01:35
    róg obfitości
    Poziom 2  

    Cytat:
    Ale ok można się czepiać , że fotki nie takie że opis kiepski ale za to porada bardzo mi się przyda


    My się nie czepiamy, tylko stwierdzamy same fakty, na podstawie tego co napisałeś. Na dodatek pisownia ci się popsuła, a regulamin wymaga również poprawnej pisowni.

    0
  • #6 17 Maj 2013 08:06
    lisek
    Spec od monitorów

    Napisz jaki masz zasilacz /invwerter w tym LCD, bo te zdjęcia to na nic.
    -scalaki i trafka
    -matryca

    (':?:') W końcu to jakie masz objawy :
    -brak wizji (czarny ekran lub szare tło)
    - czy brak podświetlenia
    *podświetl z boku latarka /lampką i zobacz czy masz jakąś treść obrazu
    - masz fonię
    -po wszystkich wej. sygnału to samo

    Odnośnie Main to spotykano

    Cytat:
    Samsung TV LE40C650L
    TV Model LE40C654M1KXXU (UK model)
    Mainboard Type: BN94-03454M / BN41-01443A
    bywały matryce: w 37"> T370HW03, w 40"> LTF400HF16

    bywały także inne wer. SSB
    BN94-02625U LE40C650L1KXXU
    BN94-03454F LE40C650L1WX*
    BN94-03454Y LE40C650L1WX*
    BN94-03772W LE40C650L1KXXU
    BN94-03454M LE40C650L1KXXU



    Co ciekawe w 32" ия: SAMSUNG LE32C650L1W na tym samymPCB , ale po dozbrojeniu inn y nr. SSB >> main BN94-02625G (BN41-01443a) na :
    matryca LTF320HF01 + T-con S120APM4C4LV0
    PSU BN44-00339B
    Inv. SSI320-4UH01
    ___________
    Link_relax przed pracą,szef akceptuje

    0
  • #7 17 Maj 2013 10:16
    audiosat
    Poziom 11  

    Treść obrazu jest - brak jest podświetlenia LCD, fonia działa
    Inwerter - SSB400_12V01 rev03
    płyta - BN41-01443C
    Zasilacz - I40F1_ASM BN44-00340A
    Matryca - LTF400HF15

    0
  • #8 17 Maj 2013 10:48
    lisek
    Spec od monitorów

    Taki inverter Inwerter - SSB400_12V01 rev03 stosowano też z matryca
    - LTF400HM01 (wSAMSUNG LE32C530F1W LE40C530,550,570,580 )

    Jaki tam IC w tym inverterze r?

    Tutaj słabo widac Link_nawet jak klik na foto


    P.s Extra (':D')
    T-Con F60MB4C2LV0.6 na LAU4041X1 o dziwo jest też pod matrycę LTF320HM01 (Samsung LE32C550J1)

    Cytat:
    T-con F60MB4C2LV0.6
    VOFFE = -12,7V *z minusem
    VONE =27.7
    VSS= - 7.5V * z minusem
    VDD=3.3
    VIN=12.8
    VCOML=6.38
    VCOMS1=6.1
    VCOMS2=6.53



    Link_Nightwish "I Wish I Had An Angel"

    1
  • #9 17 Maj 2013 10:52
    audiosat
    Poziom 11  

    LM393F

    0
  • #10 17 Maj 2013 11:31
    lisek
    Spec od monitorów

    (':?:')

    To jeszcze musi byc inna_druga płytka .

    To oznaczenie to balancer SSB400WA20S, Inverter zać może miec oznaczenie np. DF1 1-873-815-12 (tak było pod matryce LTY40HC01)
    (':idea:') tak robiono w bravia Sony.

    (':idea:') Ponieważ masz Samsung inverter będzie w PSU , popatrz na schemat > scalak LX6503
    Zasilacz - I40F1_ASM BN44-00340A

    ________
    To z invertera wychodzi sygnał błedu i blokuje balancer (owe 393)
    Powinien byc opisany jako LD (Lamp Detect)
    przy wł. powinien się podnieść poziom do +Vin (+12V , b.rzadko do +5v)
    Tam na inv. powinny przyjśc jeszcze dodatkowo
    Vin np. 12V (to masz stale ?!),
    sygnal BALANCER - 0, lub jak oK > ok.3,3V
    INT - 0 jw.
    czasem inaczej opisywany jako Protect
    W czasie normalnej pracy LD ok.9V , natomiast protect L level ok.0V
    Jak jest awaria w balancerze (trafka , lampy, kondki i diody do sprawdzenia) to syg. LD spada do ok. 0V
    Najlepiej mierzyć oscyloskopem.

    0
  • #11 17 Maj 2013 11:54
    audiosat
    Poziom 11  

    Pod zasilaczem - przetwornicą siedzi smd- LX6503AID
    oraz (oznaczenie na płycie U1805) 8 nóżkowy smd - 10393
    Na inverterze jest tylko LM393F i trafka 6szt. oznaczenie - 780N B06D1 oraz jedno trafko
    224C DUCB

    0
  • #12 17 Maj 2013 12:07
    lisek
    Spec od monitorów

    Poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2409930&highlight=bn44\-00340a&sid=28e75ff218f40145ff616a2ca970416e

    Tam też "swoje palce wkłąda" T-con , jesli jest uszkodzony ... inverter ten w PSU nie zadziała właściwie.
    - czy na 2s pojawia sie treść obrazu (np.Menu) ?, potem ginie z podświetleniem
    - czy od samego pocz, brak podświet. i obrazu


    Potem jak znajdę to wrzucę schemat tego PSU BN44-00340B , poszukaj wstępnie na ... może elektrotanya.com

    W tym modelu S. był ten zasilacz , czy jest w tym manualu ?
    http://elektrotanya.com/samsung_le40b530_chassis_n65a.rar/download.html

    Uwyj. tego PSU:
    5,2V/ 13v/ 24-25v/
    PS_ON 2.2V czy jest stale

    Tutaj jest http://elektrotanya.com/samsung_bn44-00340b.pdf/download.html

    0
  • #13 17 Maj 2013 14:59
    audiosat
    Poziom 11  

    Podświetlenie włącza się na ok. 1 s, ale nie widać żadnej treści. Jak podam światło na matrycę, to widać jakąś tam treść z fonią, jak wspominałem wcześniej.
    Podam napięcia, jakie pomierzyłem.
    Na inwerterze:
    1.B- 12,4V
    2.FB_1- 0V
    3.FB_2- 0V
    4.GND
    5.GND
    6.LD - 7,78V
    7.LD - 7,78V
    Na main PS_ON - 0,8V przy i po włączeniu, i nie zmienia się
    na FB1 i 2 jest 0V cały czas.
    Aa i przed chwilą dowiedziałem się, że pani myła ekran i po tym już nie działał;
    te schematy to nie od tego modelu.

    0
  • #14 17 Maj 2013 15:24
    mirex
    Poziom 43  

    lisek napisał:
    Potem jak znajdę to wrzucę schemat tego PSU BN44-00340B

    Nie trudź się, od dawna jest.
    lisek napisał:
    poszukaj wstępnie na ... może elektrotanya.com

    Wstępnie to się szuka tutaj. ;)
    http://schematy.elektroda.pl/
    audiosat napisał:
    te schematy to nie od tego modelu


    Doprawdy? A które?
    A ty co masz? Może byś był uprzejmy napisać?


    Gratulacje lisku. ;)
    Gadajcie sobie dalej. ;)

    -1
  • #15 17 Maj 2013 16:32
    audiosat
    Poziom 11  

    Panie "mirex" a może usłyszę jakąś poradę od "speca" czy to nie to forum ??
    przecież wszystkie dane juz podałem trochę wyżej, trzeba tylko przeczytać

    0
  • #16 17 Maj 2013 16:56
    mirex
    Poziom 43  

    Rozumiem, że nie podoba ci się schemat zasilacza podany przez liska.
    A właściwie domyślam się, bo łaskaw napisać co ci nie odpowiada, nie byłeś.
    Bo może o balanser chodzi?

    Podałem link do bazy. Może trzeba po prostu sobie pooglądać schematy?

    audiosat napisał:
    Panie "mirex" a może usłyszę jakąś poradę od "speca" czy to nie to forum

    Moja rada - więcej samodzielności, zamiast czekania na pokazanie paluszkiem. Bo może to faktycznie nie to forum. ;)

    A wszystko przez liska, bo lenistwa uczy. :)
    Przy okazji CHAOS informacyjny wprowadzając do tematu. :)

    ---------
    Popatrz sobie na BN44-00341B.

    -1
  • Pomocny post
    #17 17 Maj 2013 17:12
    lisek
    Spec od monitorów

    Kol. masz podane " prawie wsystko jak na tacy".
    teraz POMIARY i wyciągnięccie wniosków.

    (':idea:') (':?:')

    Nie potrafie na odległość (prawie 1000 mil ,kiedy jade samochodem do Wrocka) z
    moją "czarodziejska kulą w głowie " ocenić co masz uszkodzone.

    Zacznij od zasilacza , pisałeś ... jakieś nap. startowe znika ?!
    Potem pomierz elementy na balancerze (trafka ,diody, może owe 393 )....
    Odpal T-con na stole podaąc nap. zasilanai (czytaj link) i pomierz nap. w pkt. opisanych. Wnioski

    Więćej ikry i samodzielnośći (':|')

    1
  • #18 18 Maj 2013 12:21
    audiosat
    Poziom 11  

    Dziękuje panowie.
    Działam w elektronice juz prawie 23 lata lecz TV od roku , więc moje pytania mogą okazać się laickie , jestem samoukiem jeśli chodzi o tv.
    Oczekiwałem raczej porady typu - w tych modelach często padały trafka w inverterze lub sprawdź to i to.... itd.
    Gdybym ja i inni użytkownicy stosowali się do porad pana "speca od TV" to to forum byłoby zbędne, gdyż każdy posiadł by jego fantastyczną wiedzę . Zastanawia mnie tylko obecność takich speców na forum. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
    Wracając do TV to temat na pewno ogarnę, tylko dłużej posiedzę nad nim.
    Dziękuję LISEK za pomoc i porady

    0
  • #19 19 Maj 2013 15:03
    Eugen Krajczok
    Poziom 12  

    Halo
    Najpierw zmierz uzwojenia wtórne traf na inwerterze.
    Powinny mieć jednakową oporność ok.1k
    A na temat tego "speca od poprawiania" a nie porad mam swoje zdanie.
    Szacun dla "liska" !!!!

    0
  • #20 19 Maj 2013 19:49
    gełgen
    Poziom 2  

    Cytat:
    A na temat tego "speca od poprawiania" a nie porad mam swoje zdanie.


    Znowu jakiś pajac wyskoczył jak filip z konopii. Zobacz Krajczok ilu osobom Pomógł mirex, a teraz spojrzyj na swój licznik. Jarzysz różnicę? :)

    Cytat:
    Szacun dla "liska" !!!!

    No jak masz takich idoli to nie mam nic więcej do powiedzenia.

    0
  • #21 19 Maj 2013 21:03
    Eugen Krajczok
    Poziom 12  

    KOLEO "gołem" - na dzień dzisiejszy
    Mój "idol" : postów 11.215 pomógł 1.496 współczynnik 7,5
    Kolega "mirex" : postów 16.806 pomógł 1496 współczynnik 12
    Dzięki za pajaca.Za podobne określenie pół roku temu dostałem ostrzeżenie.
    Stwierdziłem tylko fakt!!!

    0
  • #22 19 Maj 2013 21:18
    bogred
    Moderator TV

    Eugen Krajczok napisał:
    KOLEO "gołem" - na dzień dzisiejszy
    Mój "idol" : postów 11.215 pomógł 1.496 współczynnik 7,5
    Kolega "mirex" : postów 16.806 pomógł 1496 współczynnik 12
    Dzięki za pajaca.Za podobne określenie pół roku temu dostałem ostrzeżenie.
    Stwierdziłem tylko fakt!!!


    Jednak o czymś nie wiesz i dlatego Twoje dane są błędne: mirex napisał b. dużo postów w działach zamkniętych (tylko dla moderatorów), w których ani punktów, ani tym bardziej "pomogłów" nie dają :cry:

    0
  • #24 19 Maj 2013 22:54
    audiosat
    Poziom 11  

    Prawdziwą cnotą jest skromność - szkoda, że nie wszyscy ją posiadają. Panie mirex trochę życzliwości. Bardziej przydatne byłyby merytoryczne podpowiedzi, niż sarkastyczne komentarze.

    0
  • #25 19 Maj 2013 23:24
    mirex
    Poziom 43  

    audiosat napisał:
    Bardziej przydatne byłyby merytoryczne podpowiedzi, niż sarkastyczne komentarze.

    Liska zacytuję.
    lisek napisał:
    Kol. masz podane " prawie wsystko jak na tacy".

    Również ode mnie. Włącznie ze schematem.
    Włącz myślenie i naprawiaj. A jak za mało dostałeś aby zrozumieć, to od naprawy odstąp.
    Lisek tu powtarzał pytania za mną i pisał bzdury koło tematu. Ale i to co napisał, myślącemu by się przydało.
    Szczególnie, że całkiem sporo tematów na forum o podobnych problemach w podobnych zasilaczach Samsunga.
    Tylko trzeba chcieć poszukać i się czegoś nauczyć.
    Tymczasem na pytanie:
    lisek napisał:
    Jaki tam IC w tym inverterze r?

    odpowiadasz
    audiosat napisał:
    LM393F


    Dalszego ciągu już mi się nie chce komentować.

    0
  • #26 20 Maj 2013 02:40
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    audiosat napisał:

    Aa i przed chwilą dowiedziałem się, że pani myła ekran i po tym już nie działał;
    te schematy to nie od tego modelu.


    Zastanów się, czy to może mieć jakiś związek z utratą podświetlenia. Można wykonać test oscyloskopowy WN na każdym z trafek do matrycy(aby ustalić czy winna lampa czy jedno z trafek). Trafka można zamienić miejscami i porównać. Na FB ma powracać sinus (oscylogram)do dużej płyty zasilaczo-inwertera. Kiedyś pisałem chyba na forum odnośnie tego czy dałoby się jakoś oszukać ten inwerter w razie uszkodzenia swietlówki ale chyba nikt nie orientował się.

    0
  • #27 27 Maj 2013 22:47
    audiosat
    Poziom 11  

    Kupiłem na allegro używany inwerter i TV działa
    Temat rozwiązany dziękuję wszystkim :)

    0