Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Compaq Presario CQ60-212EM - bardzo długo startuje BIOS kilkadziesiąt sekund

17 May 2013 08:24 2103 11
  • Level 9  
    Witam.

    Posiadam od niedawna ww laptopa Compaq Presario CQ60-212EM.
    Posiada mankament taki iż uruchomienie laptopa trwa czasem bardzo długo, chodzi głównie o pojawienie się pierwszych napisów po starcie komputera tj. od BIOSu.
    Trwa to od kilku sekund do kilkudziesięciu (5-30 sekund).
    Zmieniałem pamięci, próbowałem bez DVD, dysku.
    BIOS zaktualizowany do najnowszego, bateryjka 3V.

    Czasem bywa, że się nie włącza (a może nerwowo nie wytrzymywałem i hard reset robiłem, a może by się kiedyś włączył).

    Ktoś spotkał się z czymś takim albo wie po stronie jakiego podzespołu leży taki problem?
  • Level 27  
    Ale przed czy po POST ? Daj smart dysku, może być hdtune
  • Level 9  
    Chwilowo nie mogę podesłać. Ale na wypiętym dysku też się tak uruchamia, wiec to by pewnie na coś innego wskazywało. Co do post'a ciężko powiedzieć bo zastosowany Bios phoenixa daje pierwszy ekran po starcie z możliwościami bootowania, wejścia do biosu itp, bez informacji o wykrywanych urządzeniach i testowaniach.

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    Jeśli chodzi POST'a i prawdopodobnie jego długie działanie podczas startu " na czarnym ekranie" może być związane z wadliwym działaniem jakiegoś podzespołu, z poziomu windowsa coś konkretnego można by sprawdzić jakimś programem diagnostycznym poza dyskiem ??
  • Level 43  
    jarekper wrote:
    BIOS zaktualizowany do najnowszego

    Kiedy był zaktualizowany?
  • Level 9  
    Bios aktualizowałem parę dni temu ,wersja oczywiście z 2008 czy 2009 roku. Nic a nic nie zmieniło się w uruchomieniu. Długie uruchamianie jest losowe bo czasem w miarę szybko tak jak post przejdzie w 4 sekundy.
  • Level 43  
    Jeszcze raz zaktualizuj bios.
  • Level 9  
    Mogę spróbować ale nie wiem czy winflash wykryje nowsza wersje. Napisze o efektach wieczorem.
  • Level 43  
    Wykonaj aktualizacje tak jak zaleca producent.
  • Level 9  
    Sprawdziłem dysk SMART ok bez warningow.
    Aktualizacja BIOS'u do tej samej werji F54.
    No i uruchamianie komputera wygląda podobnie, kilka razy uruchomił się do Biosa w kilka sekund 7-10 sekund,ale po którymś wyłączeniu i włączeniu już trwa to około 20-25 sekund.
  • Level 43  
    Po udanej aktualizacji bios nastąpił restart komputera?
  • Level 9  
    Tak nastąpił restart komputera, ale restart faktycznie wyłączył komputer, nie uruchomił go jak to restart powinien robić.
  • Level 9  
    Ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną? Wykrywanie i testowanie komponentów przy uruchomieniu komputera nie jest wyświetlane, jest jakaś możliwość raport z POST'a wyciągnąć albo odtworzyć programowo przez co te wydłużenia?